Noi tensiuni în USR. Luptele interne au ajuns într-o nouă fază, liderul formațiunii, Dan Barna, fiind acuzat că își trădează propriul partid, în avantajul colegilor de alianță – PLUS. Mai precis, Simona Spătaru, candidata PLUS la Primăria Sectorului 4, ar încerca să-l îndepărteze pe USR-istul Antonio Andrusceac de pe listele de consilieri. Iar Barna o susține, afirmă surse din cadrul partidului, pentru B1.RO.
La mijlocul lunii februarie, avocata Simona Spătaru a fost prezentată drept candidatul PLUS la Primăria Sectorului 4. Fiind într-o alianță, USR și PLUS ar trebui să ajungă la o înțelegere pentru a veni în fața electoratului, la alegerile locale, cu un singur candidat.
Din partea USR vrea să candideze pentru această funcție Antonio Andrusceac. El a și fost votat de organizația din care face parte pentru a intra în cursa electorală, dar acest vot a fost apoi întors de Biroul Național al USR, într-un alt moment extrem de tensionat pentru partid. „În urma unor presiuni exercitate asupra unor colegi, aceştia au votat împotrivă (a doua oară – n.r.). A existat un vot de două ori pe aceeaşi temă, lucru nelegal, nestatutar”, explica Andrusceac la acea vreme.
Acum, Simona Spătaru vrea să-l scoată pe Andrusceac și de pe listele de consilieri, folosind aceeași tactică a „comisiilor de integritate”. Surse din interiorul USR spun că Barna chiar o susține.
La finalul lui martie, USR și PLUS au fixat raportul sub care vor propune candidații la Primăria Generală a Capitalei și la primăriile de sector.
La începutul acestei luni, mai mulți membri USR București au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, transparență, meritocrație și negocieri corecte cu partenerii de la PLUS.
Ei s-au plâns că munca lor este „negociată și oferită altui partid” fără ca ei să fie consultați, căci negocierile în alianță sunt, de fapt, niște discuții purtate de unii pe ascuns.
„Cetățenii nu ne-au votat ca să împărțim primării la kilogram, ci pentru a promova cei mai buni oameni în funcții. Scopul este maximizarea șanselor alianței de a câștiga primăriile de sector, nu tranșarea unor dispute personale. (…) Sperăm că locul luptelor interne va fi luat de un consens pentru binele comun, întrucât există lucruri mai importante decât interesele și orgoliile personale”, au mai precizat semnatarii scrisorii.
„Orice negociere fără mandat și fără transparență e o negociere în nume propriu, nu în numele partidului”, au mai punctat aceștia.