CORONAVIRUS | UNICEF: Pandemia de COVID-19 pune în pericol vaccinarea a milioane de copii

CORONAVIRUS | UNICEF: Pandemia de COVID-19 pune în pericol vaccinarea a milioane de copii

Pandemia de coronavirus, ce a infectat aproape 3,5 milioane de oameni la nivel mondial, pune în pericol alte câteva milioane de oameni.

Mai exact, copiii din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord riscă să nu fie vaccinați împotriva poliomielitei și rujeolei, din pricina întreruperii campaniilor de vaccinare în regiune, avertizează UNICEF, notează SBS.

Agenția Națiunilor Unite pentru Copii a raportat că, deși majoritatea țărilor din regiune își continuă campaniile de imunizare de rutină, cu măsuri stricte de prevenție a răspândirii noului coronavirus, unele campanii de vaccinare au fost suspendate din cauza mobilizării personalului medical în lupta împotriva virusului COVID-19.

„Zece milioane de copii sub vârsta de cinci ani, sau unul din cinci, riscă să nu fie vaccinați împotriva poliomielitei. Aproape 4,5 milioane de copii cu vârsta sub 15 ani riscă să nu fie vaccinați împotriva rujeolei”, arată un comunicat UNICEF.

„Fără acțiuni urgente, această criză de sănătate riscă să devină o criză a drepturilor copilului. Situațiile din societate au un impact puternic asupra copiilor: asupra siguranței, stării lor de bine, a viitorului lor. Doar lucrând împreună putem păstra milioane de fete și băieți – inclusiv cele care au fost dezrădăcinate de conflicte sau copiii care trăiesc cu dizabilități – sănătoși, în siguranță și asigurându-le un mediu pentru învățare”, mai transmite UNICEF, făcând apel la o acțiune globală.

În acest sens, se propun mai multe direcții:

– Menținerea copiilor sănătoși și hrăniți

– Susținerea copiilor din zone defavorizate, cu apă și produse de igienă

– Menținerea programelor de învățare

– Acordarea de ajutor către familiile în nevoie

– Protejarea copiilor de violență, abuz și exploartare

– Protejarea copiilor refugiați sau a celor de provin din zone de conflict

Adepții mișcării ”anti-vaccinare” și-au schimbat părerea, în contextul pandemiei de COVID-19

Până în prezent, medicamentul experimental american, intitulat Remdesivir, s-a dovedit a fi eficient pentru peste două treimi dintre o serie de pacienți grav bolnavi, infectați cu coronavirus, rezultatele fiind catalogate drept „pline de speranță”.

Și țări precum Israel, Elveția sau Japonia au înregistrat rezultate bune în faza de testare a unor vaccinuri.

În acest context, până și membrii mișcării anti-vaccin au început să își reconsidere poziția față de aceste posibile leacuri împotriva virusului COVID-19.

„Am fost la fel de speriată de vaccinuri ca și de bolile pe care acestea le tratează. Începând cu COVID-19, am văzut pentru prima dată ce pot face aceste boli atunci când nu sunt tratate cu vaccinuri”, a declarat o femeie din America pentru CNN, completând că pandemia de coronavirus i-a schimbat punctul de vedere.

Potrivit sondajelor realizate pentru Vaccine Confidence Project, un grup de cercetare de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, acest lucru se confirmă într-o serie de țări, inclusiv Marea Britanie și Franța, unde părerile unor oameni cu privire la vaccinuri s-au schimbat în ultimii ani.

Cifrele au arătat că, pe măsură ce numărul de decese cauzate de coronavirus a crescut, conștientizarea publică a gravității pandemiei s-a extins, iar oamenii sunt mai dispuși să accepte un vaccin.

„Acesta este un moment important pentru a reflecta asupra valorii vaccinurilor. Dacă am fi avut un vaccin pentru acest lucru, nu am fi închiși într-o cameră, economiile nu s-ar prăbuși, am fi fost o lume cu totul diferită „, a declarat directorul studiului, Heidi Larson.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`