Alexandru Rafila avertizează: Nu încercați să cumpărați Remdesivir de pe internet / Medicamentul, autorizat în SUA pentru tratarea cazurilor grave de coronavirus

Alexandru Rafila avertizează: Nu încercați să cumpărați Remdesivir de pe internet / Medicamentul, autorizat în SUA pentru tratarea cazurilor grave de coronavirus

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, le-a recomandat românilor insistent să nu încerce să cumpere de pe internet Remdesivir, medicamentul autorizat în Statele Unite ca terapie pentru pacienții cu coronavirus, deoarece sigur acesta este contrafăcut. Profesorul a mai spus că au existat probleme și cu persoane care au luat cantităţi mari de hidroxiclorochină.

Alexandru Rafila: Nu încercaţi să cumpăraţi Remdesivir de pe internet

Președintele Societății de Microbiologie s-a arătat îngrijorat că unii s-au apucat să vândă pe internet ceva ce prezintă ca Remdesivir, medicamentul autorizat în SUA în regim de urgență pentru tratarea coronavirusului.

„Eu sunt convins că deja se găseşte pe internet. Dar nu se găseşte de fapt medicamentul, se găseşte un nume şi un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă şi nu se administrează preventiv”, a punctat Alexandru Rafila, într-o intervenție pentru Digi24.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România a mai susținut că acest medicament nu se găsește în farmacii și se administrează doar în spitale, injectabil, pacienților aflați în stare critică.

Rafila a mai afirmat că au existat probleme cu persoane care s-au apucat să ia de capul lor și hidroxiclorochină, un alt medicament despre care unii medici spun că ar fi util în tratarea COVID-19. „E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecţii parazitare şi ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, a explicat el.

Profesorul s-a arătat sceptic în privința eficienței acestui medicament, arătând că informațiile de până acum sunt contradictorii, iar studiile insuficiente.

Despre Remdesivir, Rafila a mai afirmat: „N-aş spune că este un tratament minune, timpul o să demonstreze. Lumea aşteaptă un medicament care să rezolve problema pacienţilor cu forme grave şi aşteaptă un vaccin, acestea sunt cele două orizonturi de aşteptare”.

În România, Remdesivir este folosit pentru tratarea pacienților COVID-19 din Timișoara aflați în stare gravă.

Remdesivir, autorizat în SUA în regim de urgență

Președintele american Donald Trump a anunțat că Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a autorizat în regim de urgență folosirea antiviralului Remdesivir pentru tratarea pacienţilor COVID-19, informează CNBC.

Potrivit Institutelor Naţionale pentru Sănătate din SUA, „pacienţi Covid-19 în stare avansată şi cu simptome pulmonare care au primit Remdesivir s-au recuperat mai rapid decât cei în situaţii similare, supuşi unei proceduri placebo, arată o primă analiză a datelor obţinute într-un studiu efectuat pe 1.063 de pacienţi”.

Mai precis, rezultatele preliminare ale studiului clinic denumit “Test pentru tratament adaptiv anti-Covid-19” au arătat că pacienții COVID-19 care au primit Remdesivir s-au recuperat, în medie, în 11 zile, iar cei în situații similare, dar aflați în procedura placebo, și-au revenit în 15 zile. De asemenea, în primul grup rata mortalității a fost de 8%, iar în al doilea de 11,6%.

Administrația Trump a catalogat rezultatul drept un progres „semnificativ”.

Hidroxiclorochina, alt medicament testatpentru pacienții COVID-19

În schimb, profesorul francez Didier Raoult, directorul Institutului Universitar Medical din Marsilia, susține că, de fapt, hidroxiclorochina e potrivită pentru tratarea pacienților cu coronavirus. Acesta a declarat că rezultatele studiului său sunt „spectaculoase” și că primește telefoane de la medici din toată lumea pentru a le împărtăși din cunoștințele sale.

De peste zece zile, Raoult administrează pacienților COVID-19 un tratament pe bază de hidroxiclorochină. După șase zile, el a constatat că doar 25% dintre ei mai aveau coronavirus. În schimb, după același interval, procentul celor rămași infectați în rândul celor care nu au primit tratamentul era de 90%.

„În experimentele noastre am decis să adăugăm un tratament cu azitromicină pentru a evita infecţiile secundare bacteriene. Rezultatele au fost spectaculoase. Sunt medici care îmi scriu zilnic din toată lumea, numai aici (în Franța) nu e clar cine sunt eu. În final, toată lumea îmi va da dreptate”, a precizat medicul francez.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare