Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică dimineață, decesul a încă nouă români infectați cu coronavirus. Pacienții aveau vârste cuprinse între 26 și 93 de ani și erau din Arad, Vaslui, Bacău, Galați, Neamț, Iași și Timiș. Bilanțul epidemiei a ajuns astfel la 780 de morți.
În Arad a decedat o femeie de 93 de ani, care stătea într-un centru pentru persoane vârstnice. Aceasta a ajuns pe 25 aprilie la Spitalul Județean de Urgență Arad – Boli Infecțioase. Fusese confirmată cu două zile înainte. A murit pe 2 mai. „Comorbidități: HTA, Cardiopatie ischemică, Malnutriție protein-calorica”.
În Vaslui a murit o femeie de 55 de ani, îngrijitor la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Pe 23 aprilie, aceasta a ajuns la Spital Municipal Bârlad – Boli Infecțioase, iar pe 23 a fost transferată la ATI, fiind intubată și ventilată mecanic. În aceeași zi a fost depistată cu coronavirus. A murit pe 2 mai. Suferea de obezitate grad I.
O altă victimă a epidemiei e un bărbat de 67 de ani din Bacău. Acesta a ajuns pe 13 aprilie la Spital Județean Bacău – Medicină internă, iar pe 24 a fost transferat la Spitalul Municipal Onești. Pe 24 a ajuns la ATI, intubat și ventilat mecanic. A fost confirmat pe 23 aprilie și a murit pe 2 mai. „Comorbidități: Ciroză hepatică decompensată, Diabet zaharat netratat”.
În Galați a murit un bărbat de 73 de ani, care stătea într-un centru pentru vârstnici. Acesta a fost internat pe 24 aprilie la Spitalul Județean de Urgență Galați – Boli Infecțioase. A fost confirmat pe 29 aprilie și a murit pe 2 mai. „Comorbidități: AVC- sechele (paraplegie), HTA, Tahicardie sinusala”.
O altă victimă e un bărbat de 67 de ani din Neamț. El a fost internat pe 24 aprilie la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – ATI. A doua zi a fost depistat cu coronavirus. A decedat pe 1 mai. Suferea de obezitate și diabet zaharat de tip II.
Tot în Neamț, pe 2 mai a murit o femeie de 61 de ani. Pe 25 aprilie, aceasta a ajuns în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – ATI, iar pe 1 mai a fost transferată în Spitalul Clinic Județean de Urgență Iași – Boli. A fost confirmată pe 27 aprilie. Suferea de obezitate grad II și diabet zaharat.
Tot în Galați a decedat și un bărbat de 60 de ani. Pe 5 aprilie, el a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Galați – Boli Infecțioase, iar pe 8 a fost transferat la ATI. A fost depistat pozitiv pe 6 aprilie și a decedat pe 2 mai. „Comorbidități: Obezitate gr II, Diabet zaharat netratat, HTA, Colecisectomie în 2019”.
Cea mai tânără victimă e un bărbat de 26 de ani din Iași, cu istoric de călătorie în Anglia. Pe 21 aprilie acesta a ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași, iar a doua zi a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie. În aceeași zi a fost confirmat cu COVID-19, iar pe 2 mai a murit. „Comorbidități: Obezitate gr II, Diabet zaharat netratat, HTA”.
Ultima victimă raportată e un bărbat de 70 de ani din Timiș. Pe 23 aprilie, acesta a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Timișoara, iar pe 26 a fost transferat în Spitalul de Boli Infecțioase V. Babeș Timișoara – ATI. A fost confirmat încă din 23 aprilie și a decedat pe 2 mai. „Comorbidități: AVC ischemic cerebral, Atrofie cerebrala, Ateromatoza carotidiana, HTA grII, Cardiopatie hipertensiva, Amputație membru superior drept treime medie”.
Ultimele date ale Grupului de Comunicare Strategică arată că în România au fost confirmate până acum 12.732 de cazuri coronavirus. Peste 13.300 de oameni sunt în carantină și alți circa 20.000 în izolare la domiciliu.
4.547 de români au fost declarați vindecați și externați, dar peste 200 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.
În străinătate, numărul românilor confirmați cu SARS-CoV-2 a ajuns la 2.349. Dintre ei, 93 au decedat.
În interiorul granițelor, numărul victimelor a ajuns la 780. Numai sâmbătă seară au fost raportate 16 decese.Cinci erau din Suceava, principalul focar de coronavirus din țară. Alte cinci persoane erau dintr-un cămin de vârstnici din Galați.