CORONAVIRUS | Italia: Cel mai mare număr de decese înregistrate după 21 aprilie, cu doar două zile înainte de relaxarea restricțiilor

CORONAVIRUS | Italia: Cel mai mare număr de decese înregistrate după 21 aprilie, cu doar două zile înainte de relaxarea restricțiilor
Foto: Hepta

Italia se confruntă cu o nouă situație dificilă, cu doar două zile înainte de a relaxa restricțiile impuse de starea de urgență.

Potrivit celor mai recente date transmise de Agenţia de Protecţie Civilă, sâmbătă s-a înregistrat cel mai mare număr de decese cauzate de COVID-19 din data de 21 aprilie, cu 474 de morţi în doar 24 de ore, comparativ cu 269, numărul raportat în ziua precedentă, scrie Reuters.

Spre exemplu, doar în zona Lombardia, cea mai afectată regiune a ţării, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 329 de decese, comparativ cu doar 88 înregistrate cu o zi în urmă, diferență uriașă după un lung trend de declin în privința deceselor.

În total, până în prezent, 28.710 de persoane și-au pierdut viața din cauza virusului COVID-19, acesta fiind al doilea cel mai ridicat bilanţ al morţilor după cel din SUA şi cel mai mare din Europa.

De asemenea, numărul cazurilor confirmate infectate cu coronavirus a ajuns la 209.328, al treilea cei mai mare bilanţ la nivel mondial, după cele din SUA şi Spania.

Italia, la un pas de a ridica restricțiile

Italia a fost prima țară europeană puternic afectată de epidemia de coronavirus, devenind la un moment dat chiar epicentrul pandemiei de COVID-19, loc luat apoi de SUA.

Premierul Giuseppe Conte a declarat că primele măsuri de relaxare a restricțiilor, impuse acum șapte săptămâni, vor intra în vigoare din 4 mai.

Astfel, oamenii vor putea să-și viziteze rudele și apropiații, în număr mic. Totodată, parcurile, fabricile și șantierele vor fi redeschise, dar școlile vor rămâne închise până în septembrie.

De asemenea, oamenii vor avea libertatea să se deplaseze în interiorul regiunilor în care se află, dar nu și între regiuni.

Și sportivii își vor putea relua antrenamentele iar, în general, oamenii vor putea face exerciții și în arii mai extinse, nu doar în apropierea locuințelor.

Barurile și restaurantele, care au funcționat în această perioadă doar pentru serviciul de livrare, își vor putea relua activitatea, dar cumpărătorii nu vor avea voie să stea la mese, ci vor consuma produsele acasă, ori la birou. Italienii vor putea lua masa în oraș abia din 1 iunie. Tot atunci se vor deschide saloanele de coafură și înfrumusețare.

Muzeele, librăriile și magazinele, închise în această perioadă, își vor relua activitatea din 18 mai, în efortul de a atrage turiștii și de a ajuta industria devastată a serviciilor turistice din Italia.

Tot de atunci, sportivii se vor putea antrena în echipe.

Decizie criticatăde Biserică

Se vor putea face din nou ceremonii de înmormântare, dar la ceremonie nu vor putea participa mai mult de 15 persoane și, ideal, ar fi să se desfășoare în aer liber.Totodată, ceremoniile religioase vor fi în continuare interzise (prim-ministrul fiind criticat de episcopii catolici italieni, pentru această decizie).

Și Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a întărit ideea că „persoanele în vârstă din parohie sunt prea fragile pentru a risca redeschiderea bisericilor publicului”, notează cotidianul La Repubblica.

„Dacă nu respectăm măsurile de precauție, numărul infectărilor va crește iar, la fel și cel al deceselor. Economia noastră va fi afectată în mod ireversibil. Dacă iubiți Italia, păstrați distanța!”, a declarat premierul italian.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`