Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, sâmbătă după-amiază, la 771 de decese. Ultimele victime raportate aveau vârste între 32 și 90 de ani și erau din Suceava, Argeș, Bihor, Bacău, Galați, Timiș, Maramureș șiBucurești.Cinci erau din Suceava, principalul focar de coronavirus din țară. De altfel, municipiul și opt comune limitrofe sunt în carantină totală din cauza răspândirii rapide a bolii. Alte cinci persoane erau dintr-un cămin de vârstnici din Galați. În acest oraș există focare de infecție în două cămine de bătrâni, iar în două cartiere se manifestă o transmitere comunitară a bolii.
În Suceava a decedat o femeie de 61 de ani. Aceasta intrase în contact cu fiul, caz confirmat de coronavirus. Pe 14 aprilie, ea a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Suceava – Boli Infecțioase. A fost depistată pozitiv pe 17 aprilie și a murit pe 1 mai. „Comorbidități: Diabet zaharat insulin-dependent, astm bronsic, HTA, Infarct miocardic în antecedente- stent”.
Tot din Suceava era și o femeie de 32 de ani. Din 28 aprilie, era internată în Spitalul Județean de Urgență Suceava-Cardiologie. A fost confirmată pe 29 aprilie și a murit pe 1 mai. „Comorbidități: Insuficiență respiratorie cronică, Sindrom Pickwick, Obezitate morbida, Diabet zaharat tip II, Insuficiență venoasă cronică membre pelviene”.
O altă victimă din același județ e un bărbat de 80 de ani, care stătea într-un centru social (focar COVID-19). Pe 27 aprilie a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Suceava-Medicină internă. A fost confirmat pe 26 aprilie și a decedat pe 1 mai. „Comorbidități : BPOC, fibroza pulmonara, HTA std II”.
În Suceava a mai murit o femeie de 84 de ani, tot dintr-un centru social focar COVID. A decedat chiar în acel centru, pe 1 mai. Cu o zi înainte a fost confirmată cu coronavirus. „Comorbidități: nedocumentate până în prezent (nu era înscrisă la medic de familie)”.
Altă victimă e o femeie de 78 de ani din același județ, internată din 11 aprilie la Spitalul Județean de Urgență Suceava-Nefrologie. A fost confirmată pe 21 aprilie și a murit pe 1 mai. „Comorbidități: Insuficiență cardiacă, Boală renală cronică – dializată”.
În Argeș, victimă a epidemiei a fost o femeie de 72 de ani, internată din 21 aprilie la Spitalul Județean de Urgență Pitești – Oncologie. A fost confirmată pe 1 mai și a murit în aceeași zi. „Comorbidități: Tumora malignă de pancreas, Metastaze hepatice și pulmonare, Carcinomatoza peritoneala, Ascita, Casecsie neoplazică”.
În Bihor, pe 2 mai a decedat o femeie de 69 de ani. Pe 9 aprilie, aceasta a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea – Boli Infecțioase, iar pe 11 a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență Oradea – ATI, fiind intubată și ventilată mecanic. Era confirmată din 10 aprilie. „Comorbidități: Boală cardiovasculară, HTA”.
În Bacău a murit o femeie de 33 de ani, confirmată pe 27 aprilie. Cu o zi înainte a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Sf. Spiridon – Iași. A decedat pe 2 mai. „Comorbidități: Ciroză hepatică toxică, Insuficiență hepatică, Splenomegalie, Etilism cronic”.
În Galați a murit un bărbat de 75 de ani, care locuia într-un cămin de bătrâni. Pe 23 aprilie a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Galați, iar pe 24 a fost transferat la ATI, fiind intubat și ventilat mecanic. A fost confirmat pe 25 aprilie și a murit pe 1 mai. „Comorbidități: Obezitate gr II, CIC, HTA, Arteriopatie periferica, Amputație gambe”.
Tot dintr-un cămin de bătrâni din Galați era și o femeie de 75 de ani. Pe 14 aprilie, ea a ajuns la Spitalul Județean de Urgență – Boli Infecțioase Galați, iar pe 1 mai a fost transferată la ATI. A decedat în aceeași zi. Era confirmată cu coronavrius din 13 aprilie. „Comorbidități: Diabet zaharat, HTA, CIC, Fibrilație atriala, Demență senila”.
Tot dintr-un cămin din Galați era și un bărbat de 86 de ani. Pe 27 aprilie, acesta a ajuns la Spitalul Județean de Urgență – Boli Infecțioase Galați. A fost confirmat în aceeași zi și a murit pe 1 mai. „Comorbidități: Diabet zaharat, HTA, Demență senila”.
O altă victimă e o femeie de 87 de ani, care stătea tot în căminul de bătrâni din Galați. Pe 18 aprilie a ajuns la Spitalul Județean de Urgență – Boli Infecțioase Galați. A fost confirmată a doua zi a decedat pe 2 mai. Suferea de demenți senilă.
În județul Timiș a decedat un bărbat de 60 de ani. Pe 12 aprilie, acesta a ajuns la UPU Spitalul Orășenesc Deta, a doua zi a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase V. Babeș Timișoara, iar pe 20 a ajuns la ATI, intubat și ventilat mecanic. A fost confirmat pe 13 aprilie și a decedat pe 2 mai. „Comorbidități: HTA, Astm bronșic”.
În Capitală a murit un bărbat de 86 de ani. „Internat în data perioada 21-22.04.2020 în Spitalul Sf Pantelimon, transferat în 22.04.2020 în Spitalul Colentina, unde din 26.04.2020 a fost transferat în ATI”. A fost confirmat pe 22 aprilie și a murit pe 2 mai. „Comorbiditat: ICC cls. IV, Infarct miocardic acut în antecedente-stimulator cardiac, AVC ischemic”.
Victimă a epidemiei în Maramureș a fost un bărbat de 74 de ani. Pe 18 aprilie, acesta a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, iar pe 25 a fost transferat la Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare. A fost confirmat în aceeași zi și a murit pe 2 mai. „Comorbidități: HTA, Sechele AVC- Tetraplegie, Afazie”.
Ultima victimă raportată este o femeie de 90 de ani din Galați, care stătea tot în căminul de bătrâni. Aceasta a fost internată pe 20 aprilie la Spitalul Județean de Urgență Galați – Boli Infecțioase. A fost confirmată pe 23, a decedat pe 2 mai. „Comorbidități: Boală cardiovasculară, demența senila”.
Potrivit celor mai recente date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în România au fost confirmate 12.732 de cazuri coronavirus. Peste 13.300 de oameni sunt în carantină și alți circa 20.000 în izolare la domiciliu.
4.547 de români au fost declarați vindecați și externați.
Peste 200 de pacienți COVID-19 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.
Dincolo de granițe, numărul românilor confirmați cu SARS-CoV-2 a ajuns la 2.349. Dintre ei, 93 au decedat.