Epicentrul pandemiei de coronavirus este în acest moment înSUA, cea mai afectată țară la nivel mondial, cu 1.1 milioane de infectări confirmate cu și aproape 66.000 de decese.
Virusul COVID-19 a lovit puternic toate sectoarele de activitate ale țării, în special cel economic. Paradoxal, în cea mai bogată țară din lume, s-a instalat „insecuritatea alimentară” (termen adoptat de către Guvern din 2006, în locul „foametei”)
Un material realizat de National Geographic arată realitatea cruntă din țară – spre exemplu, în statul Iowa, zonă fertilă specializată pe cultivarea porumbului şi a boabelor de soia, care aducea ţării venituri de miliarde de dolari, unul din opt oameni nu are suficientă hrană.
În Houston, Texas, zona cu una dintre cele mai puternice economii, multe familii nu își mai pot permite alimentele zilnice. Aici se află cele mai multe gospodării care trăiesc din beneficii, în ciuda faptului că unul sau mai mulţi adulţi lucrează cu normă întreagă. Zeci de mii de oameni din Houston trăiesc într-o zonă săracă din punct de vedere alimentar – supermarketurile sunt la peste o milă distanţă, zona fiind împânzită de fast-fooduri sau magazine unde costurile sunt mai mari sau mâncarea e săracă în nutrienţi, oamenii fiind nevoiți să aleagă orice de pe raft, motivați de foamen, nu de ideea unei alimentații sănătoase, ceea ce determină un alt paradox – obezitatea în timpul insecurității alimentare.
În Bronx, unul din cele cinci mari cartiere ale orașului New York, se înregistrează cea mai rată a insecurităţii alimentare din SUA, cu 37%, faţă de cea de la nivelul statului New York, cu 16.6%.
În ultima perioadă, rata sărăciei a crescut accelerat în suburbii, odată cu creșterea șomajului.
„Nu este foamea de pe vremea bunicii. Este cea provenită din salariile mici pentru multe familii din clasa muncitoare”, spune un sociolog de la o universitate newyorkeză, potrivit National Geographic.
Potrivit unor statistici, în SUA, peste jumătate din familiile flămânde sunt albe. În peste jumătate din familiile cu copii, un adult munceşte cu normă întreagă.
Mai mult, începând cu anii 60, spune studiul, numărul americanilor care suferă de foame a crescut de cinci ori, la 48 de milioane.
Acum, cei mai mulţi americani apelează la cantinele sociale comunitare, primind tichete de masă prin Programul guvernamental de asistenţă alimentară. Fructele şi legumele proaspete sunt accesibile doar câteva zile pe lună, la primirea tichetelor alimentare. Cei mai afectați de această situaţie sunt muncitori agricoli, profesori pensionaţi sau familii de imigranţi ilegali.
Restrângerea economiei americane din cauza pandemiei de coronavirus este un șoc de proporții istorice, care cel mai probabil va duce nivelul șomajului la 16% sau chiar mai mult luna aceasta, după cum a afirmat duminică un consilier economic de la Casa Albă.
„Este o situație cu adevărat gravă”, a declarat consilierul președintelui Donald Trump, Kevin Hassett, care a adăugat că „este cel mai mare șoc negativ pe care economia noastră l-a cunoscut vreodată. Vom analiza o rată a șomajului care se apropie de ratele pe care le-am văzut în Marea Depresiune din anii 1930”.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, agenția federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA, avertizează că un al doilea val de COVID-19 ar putea lovi țara la iarnă, în același timp cu sezonul gripei.
„Există posibilitatea ca asaltul virusului asupra națiunii noastre în iarna viitoare să fie chiar mai dificil decât cel pe care tocmai l-am trecut”, a declarat directorul CDC, Robert Redfield, citat de The Guardian.
„Vom avea epidemie de gripă și coronavirus în același timp”, a completat Redfield, iar combinația ar putea reprezenta o tensiune prea mare asupra sistemului de sănătate american, decimat de primul focar.