OMS susține că a acționat la timp în declararea COVID-19 drept o urgență sanitară globală

OMS susține că a acționat la timp în declararea COVID-19 drept o urgență sanitară globală
foto: Hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Tedros Adhanom Ghebreyesus a apărat ferm, vineri, acțiunile „timpurii” ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pe care o conduce, susținând că decizia de a declara noul coronavirus o urgență sanitară globală la sfârșitul lui ianuarie „a oferit suficient timp pentru ca restul lumii să răspundă”, potrivit Reuters.

OMS își apără acțiunile întreprinse în lupta globală cu pandemia de COVID-19

Declarația din 30 ianuarie a fost făcută suficient de devreme, astfel încât să ofere „destul timp pentru ca restul lumii să răspundă”, având în vedere că la acel moment fuseseră confirmate doar 82 de cazuri de COVID-19 și niciun deces în afara Chinei, a afirmat Tedros, într-o declarație virtuală de presă susținută la sediul OMS de la Geneva.

Tedros a afirmat că OMS, care încearcă să conducă răpunsul global la pandemia de COVID-19, s-a folosit de zilele premergătoare declarației pentru a vizita China și a învăța mai multe despre virus.

În timpul acelei vizite, spune Tedros, reprezentanții OMS au reușit să parafeze și „o înțelegere deschizătoare de drumuri” cu China, astfel încât să fie permis accesul echipelor de investigație.

Întrebat despre relațiile cu SUA – cel mai mare donator, care a suspendat finanțarea, criticând maniera în care OMS a gestionat criza coronavirus, precum și pentru că ar fi promovat „dezinformarea” venită din China – Tedros a răspuns: „De fapt suntem în contact constant și lucrăm împreună”.

Confirmând că pandemia de COVID-19 încă reprezintă o urgență sanitară globală, Tedros a spus că are „îngrijorări mari legate de potențialul impact” al bolii, având în vedere că „a început să accelereze în țările cu sisteme sanitare mai slabe”.

Mike Ryan, șeful unității de urgențe din OMS, a explicat că agenția a constatat o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri în Haiti, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Yemen, Siria, Afganistan, Sierra Leone, și nordul Nigeriei.

Ryan a mai adăugat că OMS a observat că anumite țări încep să ia în calcul relaxarea restricțiilor de carantină, dar că este important ca acestea „să se ferească în mod constant de o eventuală urcare bruscă a numărului de infecții”, precum și că ar trebui să fie pregătite să reinstaureze o serie de măsuri dacă acestea sunt necesare.

Tedros a subliniat că OMS „va continua să lucreze cu țări și parteneri, astfel încât să fie permise călătoriile esențiale necesare pentru răspunsul la pandemie, suport umanitar și operațiuni de cargo, dar și pentru ca statele să reia gradual călătoriile obișnuite de pasageri”.

„După cum am făcut-o în mod clar încă de la început, vom continua să facem apel către state să implementeze pachete cuprinzătoare de măsuri, pentru a găsi, izola, testa și trata fiecare caz, dar și să urmărească fiecare contact”, a mai declarat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`