Senatul adoptă tacit o propunere legislativă inițiată de UDMR. Proiectul, avizat pozitiv de comisia condusă de Șerban Nicolae (PSD), ar face limba maghiară obligatorie în mai multe zone din Ardeal

Senatul adoptă tacit o propunere legislativă inițiată de UDMR. Proiectul, avizat pozitiv de comisia condusă de Șerban Nicolae (PSD), ar face limba maghiară obligatorie în mai multe zone din Ardeal
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatul României a adoptat tacit un proiect de lege inițiat și asumat de toți parlamentarii UDMR, prin care autoritățile locale vor fi obligate să folosească oficial, în comunitățile în care o minoritate națională reprezintă peste 20% din populație, limba minorității respective.

Proiectul vizează modificarea Codului administrativ și a fost înregistrat la Senat încă din toamna anului trecut. Comisia Juridică, care este condusă de senatorul PSD Șerban Nicolae, a dat aviz pozitiv. Odată adoptat tacit, proiectul de lege merge în Camera Deputaților spre dezbatere.

Proiectul ar face limba maghiară obligatorie în mai multe zone din Ardeal

Articolul 94 este cel care se referă la minoritățile naționale, iar alineatul 1 sună în felul următor, „În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei Române, au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Vestea vine în contextul în care, în 23 aprilie, Camera Deputaților a adoptat tacit un alt proiectinițiat de doi parlamentari UDMR, în speță propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc.

În ziua următoare, președintele Klaus Iohannis acuza PSD că, în timp ce Președinția și Guvernul luptă cu pandemia de COVID-19, social-democrații „se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”.

„E incredibil ce se întâmplă în parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. E incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. E incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament. În timp ce noi, eu, guvernul, restul autorităților ne luptăm cu pandemia, pentru viețile românilor, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor.Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban în schimul acestei înțelegeri? Vedeți?Aceasta înseamnă majoritatea toxică PSD-istă! Acum poate înțelegeți mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să mai decidă.E inacceptabil și, cât timp voi fi eu președintele României, o asemenea lege nu va trece. Jo napot kívanok(Bună ziua),Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”,a declarat Iohannis.

La puțin timp după declarația președintelui, Senatul respingea cu o majoritate covârșitoare proiectul adoptat tacit de Cameră, cu senatorii UDMR votând în favoarea proiectului. În aceeași zi, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, respingea categoric acuzațiile venite dinspre Cotroceni.

„Dragi români, nu a vândut nimeni Ardealul și nu o să îl vândă niciodată. Ardealul a fost, este și va fi parte a României. Solicit serviciilor de informații să iasă public și să spună dacă i-au trimis președintelui Iohannis vreo informare referitoare la acuzațiile aduse la adresa mea și aPSD, pentru că nu poți duce lupta electorală la un asemenea nivel. Vorbim de responsabilitatea celei mai înalte funcții în statul român. Domnule Iohannis, românii, indiferent de etnie, au toți nevoie de sprijin pentru a depăși această criză provocată de coronavirus, nu de un președinte care să îi dezbine și să creeze tensiuni interetnice. Eu voi rămâne un partener pentru toate minoritățile din această țară. Atacurile politice nu rezolvă problemele oamenilor, români, etnici maghiari sau germani, care și-au pierdut locul de muncă. Nu rezolvă problemele firmelor mici, care nu își mai pot desfășura activitatea. Nu poți cere solidaritate tuturor dacă tu continui doar cu politică. Cu ce să fie solidari oamenii? Cu atacurile tale politice?”, a adăugatMarcel Ciolacu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`