Un nou focar de coronavirus în Suceava. Este vorba despre Centrul Social Creştin Bogdăneşti, de pe lângă Mănăstirea Bogdăneşti. Potrivit Prefecturii, 63 de vârstnici şi 9 angajaţi ai centrului au fost depistați pozitiv cu COVID-19.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, doctorul Manuela Trifan, a anunțat, vineri, prefectura Suceava că zecei de persoane de la centrul pentru vârstnici Bogdănești sunt confirmați cu SARS-CoV-2. Este vorba despre 63 de persoane vârstnice din cele 124 cazate în centru și de 9 din cei 25 de îngrijitori, potrivit suceavalive.ro.
În urma sesizării primite, mai mulți reprezentanți ai Prefecturii Suceava s-au deplasat pentru a face o evaluare la Centrul Social Creştin Bogdăneşti. Potrivit acestora, condițiile în care sunt ținuți bătrânii lasă mult de dorit.
Spre exemplu, au constatat că, bătrânii sunt cazaţi în trei corpuri de clădire cu camere de 4- 5 locuri şi grupuri sanitare comune, starea de igienă a spaţiilor fiind satisfăcătoare.
În ceea ce privește izolarea persoanelor confirmate cu noul coronavirus, s-a constatat că nu pot fi instituite circuite separate pentru asigurarea hranei, a lenjeriei şi personalului.
Mai mult, personalul centrului nu are pregătirea medicală necesară pentru îngrijirea bătrânilor. Cei care sunt angajați pe post de îngrijitori sunt persoane fără calificare din comunca Roșca.
S-a mai constatat că în unitate nu sunt substanţe biocide pentru igienizarea suprafeţelor şi mâinilor, iar personalul nu dispune de echipament de protecţie.
De altfel, spun autoritățile, la verificarea în teren, mare parte din personal, a fost suprins la lucru fără măşti.
În urma situației găsite la acest centru, prefectul a decis internarea la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a celor 9 îngrijitori, respectiv 63 de beneficiari, confirmaţi pozitiv COVID-19.
Judeţul Suceava este în continuare focar de coronavirus, municipiul şi opt comune limitrofe fiind în carantină, iar vestea de la Centrul Social Creştin Bogdăneşti vine în ziua în care Ministerul Apărării a anunțat că medicii militari care s-au aflat în ultima lună la șefia Spitalului de Urgență Suceava au predat conducerea unei echipe civile.
„Civilii și militarii au luptat umăr la umăr cu un inamic nevăzut, dar redutabil.În astfel de momente, în condiții, practic, de război se consolidează echipe. Doar împreună vom ieși mai puternici din această luptă cu COVID-19”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
Potrivit Ministerului Apărării, pe 2 aprilie, când conducerea Spitalului Județean a fost preluată de militari, doar 10-15% din personalul medical era apt de muncă, restul fiind bolnav de COVID-19 sau în carantină. Acum, circa 68% din personal a fost testat negativ.
Unitatea medicală este acum pregătită să ajute pacienții depistați cu coronavirus și poate asigura rezolvarea unora dintre urgențele pacienților neinfectați. Toate urgențele non-COVID-19 vor putea fi rezolvate pe măsură ce personalul medical care s-a infectat de-a lungul timpului va putea reveni la serviciu.
Până acum, în Suceava s-au înregistrat 2.859 de îmbolnăviri cu coronavirus și 136 de decese. 675 de pacienți COVID-19 s-au vindecat.