Panică la Aeroportul Iași: Un bărbat a fugit dintr-un focar de COVID direct către avion

Panică la Aeroportul Iași: Un bărbat a fugit dintr-un focar de COVID direct către avion

Un sucevean a băgat spaima în pasagerii aflaţi joi pe Aeroportul Internațional Iași. Bărbatul fugit din zona roşie a României încerca să se îmbarce pe un avion cu destinaţia Eindhoven, pentru a ajunge la muncile agricole, anunţă bzi.ro.

Suceveanul de 35 de ani a reuşit să iasă din oraşul de domiciliu aflat în plină carantină, cu o declaraţie pe proprie răspundere, neconformă cu adevărul. Oraşul fiind închis trebuie să ai un motiv foarte serios pentru a trece de barieră.

Omul însă, mânat de speranţa de a culege căpşuni peste hotare pe bani frumoşi, a reuşit să fenteze vigilenţa autorităţilor.

Pe aeroportul din Iaşi nu a mai reuşit însă să păcălească pe nimeni. Zborul spre Eindhoven era programat la ora 11:45, la terminal fiind câteva zeci de persoane gata de îmbarcare. Suceveanul era printre ei, dar în momentul în care la punctul de frontieră a dat actul de identitate, a fost depistat.

La aeroport au ajuns forțele de ordine, dar și un echipaj medical. A fost evaluată starea de sănătate a acestuia, iar poliștiștii i-au întocmit dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Sezonierii români, salvarea recoltei din Occident

Rămaşi fără slujbe din cauza pandemiei, tot mai mulţi români încearcă să plece în Occident la muncile agricole. Contrar restricțiilor de circulație impuse de statele UE în lupta cu epidemia de coronavirus, mii de muncitori români pleacă la muncă în vestul Europei. Aceștia reușesc să se deplaseze în baza unor excepții de la reguli, decretate de unele guverne.

În plin sezon de recoltare şi fără muncitorii sezonieri care asigurau forţa de muncă, fermierii din state precum Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie se aşteaptă la pierderi imense.

Într-o scrisoare trimisă în martie de COPA-COGECA (Confederația Europeană a Asociațiilor Agroalimentare) și de Consiliul European al Tinerilor Agricultori către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se solicită„să se ia toate măsurile” în fața unei crize care „are consecințe dramatice în zonele rurale cele mai afectate din UE”.

Competiţia pentru forţa de muncă din estul Europei este chiar acerbă. Recent, italienii se declarau îngrijoraţică pierd din forța de muncă românească, în avantajul unor state vecine.

Şi Marea Britanie a organizat curse speciale pentru a aduce muncitori români în agricultură, după ce campania de recrutare locală a eșuat.

În ciuda câştigurilor financiare riscurile de îmbolnăvire sunt mari.300 de românicare lucrează la un abator din Germania au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2, confirmând temerile că lucrătorii sezonieri nu au asigurate condițiile necesare pentru a nu se infecta cu coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`