9 mai. Cum a marcat România Ziua Europei 2020

9 mai. Cum a marcat România Ziua Europei 2020
Foto: pixabay.com

În acest an Ziua Europei este sărbătorită la București sub zodia restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 care s-a extins cu repeziciune în întreaga lume. În afară de discursurile politicienilor români care au ținut să marcheze importanța aprtenenței țării noastre la blocul comunitar, lipsesc paradele, ceremoniile somptuase, adunările publice sau spectacolele din anii trecuți.

Amintim faptul că în anii trecuți, Ziua Europei a fost marcată prin evenimente speciale precum redenumirea stațiilor de metrou după numele unor statemembre. Artiști din numeroase state au susţinut spectacole de fanfară la Bucureşti iar întoate marile orașe din țară au fostorganizate concerte care să marcheze importanța zilei de 9 mai.

Având în vedere că în această perioadă, starea de urgență continuă în România, până la data de 15 mai și că numeroase restricții sunt în vigoare din cazua pandemiei de COVID-19 toate aceste manifestații și evenimente au fost anulate.

Nu au lipsit însă discursurile politicienilor. Premierul Ludovic Orban a lansat un apel la unitate cu ocazia zilei de 9 mai, moment în care se aniversează Ziua Europei. În mesajul său, premierul amintește că au trecut 70 de ani de la momentul în care Robert Schuman, șeful diplomației franceze la acea vreme, lansa o declarație care a stat la baza fondării blocului comunitar.

De altfel, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat referitoare la PIB, românii au de ce să se bucure. Econmia țării noastre se situează pe locul 13 la nivelul statelor Uniunii Europene, reprezentând, la fel ca economia Cehiei, 1,6% din economia blocului comunitar.

Cum a devenit data de 9 mai Ziua Europei

Data de 9 mai are pentru România o semnificație specială. Pe de o parte, așa cum se serbează la nivel internațional, românii marchează Ziua Europei și Ziua Victoriei, pe de altă parte tot data de 9 mai are o semnificație istorică deosebită: este ziua în care, în anul 1887, a fost proclamată Independența Principatelor Române.

Așa se face că în fiecare an în România sunt organizate o serie de evenimente dedicate celor trei evenimente: Ziua Europei, Ziua Independenţei României și Ziua Victoriei aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial. În anii trecuți nu erau lipsite ceremoniile de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Război Mondial, aflat la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti, la care participă reprezentanți de seamă ai Guvernului României.

După ce a devenit stat membru al Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007, România serbează la 9 mai Ziua Europei, care evocă primele acțuni privind întemeierea comunității europene. La data de 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, a declarat într-un discurs la Paris, că statele europene trebuie să creeze o autoritate comună care să gestionee resursele de cărbune și oțel, pentru a stopa izbucnirea unor noi conflicte militare, după devastatoarele Războaie Mondiale.

Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei. La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. A urmat semnarea Tratatului de la Roma la 25 martie 1957 în urma căruia lua naștere Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută și ca Piața Comună, și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM).

Ulterior s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania și Portugalia (1986), Suedia, Austria și Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria, în 2007, Bulgaria și România și în 2013, Croația.

Așa se face că 9 mai este celebrată de toate statele membre ale UE, dar și de alte țări vecine comunității europene, precum Turcia sau Ucraina. În această zi sunt organizate numeroase evenimente educative cu privire la rolul și instituțiile Uniunii Europene. Drapelul este un alt simbol cu un rol important în celebrarea zilei Europei. Deși există preferința de a sărbători ziua Europei pe 9 mai. Din anul 2003, Ucraina sărbătorește Ziua Europei în cea de-a treia sâmbătă a lunii mai.

Alte semnificații ale zilei de 9 mai pentru români

Totodată, 9 mai marchează și Ziua Victoriei, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în fosta Uniune Sovietică (sărbătorit pe 8 mai în Europa de Vest).

La 9 mai 1877 a fost proclamată Independenţa României ca urmare a declanşării Războiului de Independenţă al României, parte a Războiul ruso-turc din anii 1877 – 1878. Ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare… Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`