Robert Cazanciuc (PSD): Statul e obligat să negocieze condiții mai bune pentru muncitorii români din străinătate. Fără plan de relansare, angajații cu contracte suspendate, peste 1 milion, vor fi șomeri (FOTO)

Robert Cazanciuc (PSD): Statul e obligat să negocieze condiții mai bune pentru muncitorii români din străinătate. Fără plan de relansare, angajații cu contracte suspendate, peste 1 milion, vor fi șomeri (FOTO)
Foto: Robert Cazanciuc / Facebook

Social-democratul Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a afirmat că statul român este obligat să negocieze salarii mai mari și asistență medicală pentru românii care sunt nevoiți să plece la muncă în străinătate. Senatorul PSD a acuzat Guvernul că nu este în stare să stimuleze angajarea în economia românească și a susținut că dacă acesta nu vine rapid cu un plan de relansare economică, toți cei peste 1 milion de români care au acum contractele suspendate din cauza epidemiei de coronavirus vor deveni șomeri. Totodată, Cazanciuc a mai precizat că diplomații ar trebui să lase „încremenirea în proiectele de salon” și să se preocupe de suferințele Diasporei. Reacția social-democratului vine de 1 Mai și în contextul în care numeroși români sunt nevoiți să plece la muncă peste granițe, deși e pandemie de coronavirus.

Robert Cazanciuc (PSD): Statul e obligat să ajute românii care muncesc în străinătate

Robert Cazanciuc a scris, pe Facebook, faptul că românii au tot dreptul să lucreze unde le e mai bine, dacă Guvernul nu se preocupă să stimuleze angajarea în economia românească. Totuși, statul român are obligația de a negocia pentru acești muncitori salarii cât mai bune și asistență medicală. Și diplomații români ar trebui să fie mai atenți la nedreptățile ce li se fac românilor nevoiți să lucreze în străinătate.

„Cum guvernul nu este capabil să stimuleze angajarea în economia româneasca a celor întorși acasă, românii au dreptul să lucreze unde cred că le este mai bine, dar, cu atât mai mult, în vremuri de COVID 19, statul român are obligația să negocieze, prin acorduri bilaterale, salarii mai bune, asistență medicală efectivă acolo unde ai noștri merg când este nevoie de ei, ca niște soldați credincioși în teatrele de operațiuni. Aștept ca diplomații să lase încremenirea în proiectele de salon și să verifice ceea ce presa românească sau străină prezintă zilnic ca fiind suferințele muncitorilor români”, a scris senatorul PSD, pe Facebook.

Cazanciuc a mai susținut că acum peste un milion de oameni au contractele suspendate din cauza epidemiei de coronavirus și aceștia vor rămâne de tot fără slujbe dacă Guvernul nu va veni cu un plan de relansare economică: „În lipsa unui plan concret de relansare a economiei, cele 1.035.585 contracte individuale de muncă suspendate în mai puțin de 2 luni riscă să se transforme în toți atâția șomeri care vor lua drumul pribegiei, iar 1 Mai 2020 să rămână în istorie ca cea mai neagră zi a muncitorilor români”.

În plină pandemie de coronavirus, tot mai mulți români pleacă la muncă în Occident

Imaginile cu românii care așteaptă cursele speciale pentru a pleca la muncă în vestul Europei au ajuns și în presa internațională.

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

La începutul acestei luni, astfel de imagini surprinse pe aeroporturile din Cluj și Iași au declanșat un adevărat scandal în România, deoarece au arătat că muncitorilor sezonieri nu li s-au asigurat condițiile unui drum sigur, în contextul epidemiei de coronavirus.

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Recent, 300 de români care lucrează la un abator din Germania au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2, confirmând temerile că lucrătorii sezonieri nu au asigurate condițiile necesare pentru a nu se infecta cu coronavirus.

În schimb, angajatorii din Occident par să răsufle ușurați. De exemplu, publicația BILD i-a luat interviu unui agricultor din Saxonia Inferioară care a spus că pur și simplu nu poate lucra cu nemți.

Marea Britanie a organizat curse speciale pentru a aduce muncitori români în agricultură, după ce campania de recrutare locală a eșuat.

Între timp, italienii chiar își fac griji că pierd din forța de muncă românească, în avantajul unor state precum Germania, Marea Britanie sau Franța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`