Institutul Pasteur: Coronavirusul circula în Franța încă din ianuarie / Studii similare arată că și în alte țări răspândirea COVID-19 a început mai devreme decât se știa inițial

Institutul Pasteur: Coronavirusul circula în Franța încă din ianuarie / Studii similare arată că și în alte țări răspândirea COVID-19 a început mai devreme decât se știa inițial
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

Cercetătorii de la Institutul Pasteur au ajuns la concluzia că SARS-CoV-2 circula în Franța, mai ales în nordul țării, încă din luna ianuarie. Oficial, coronavirusul a început să se răspândească puternic în această țară la începutul lui martie. Specialiștii susțin că boala a circulat încă de la începutul anului, căci oamenii care au contractat-o au manifestat doar simptome ușoare sau chiar erau asimptomatici. Studii similare arată că și în Spania și Italia primele cazuri au apărut mai devreme decât s-a știut inițiat. Iar în Statele Unite primele decese s-au produs mai devreme cu câteva săptămâni decât s-a crezut anterior.

Institutul Pasteur: Coronavirusul circula în Franța încă din ianuarie

Un articol publicat de cercetătorii de la Institutul Pasteur pe bioRxiv arată că SARS-CoV-2 circula în Franța, mai ales în nord, încă din luna ianuarie, ce-i drept cu o intensitate mică. Încă de atunci erau francezi care contractaseră boala, dar nu manifestau niciun simptom sau aveau doar simptome ușoare. Astfel, până când autoritățile au luat măsuri, COVID-19 s-a răspândit în comunitate.

Centrul Național de Referință pentru virusurile respiratorii, din cadrul Institutului Pasteur, a reușit secvențializarea completă a 97 de tulpini virale. Toate probele au fost colectate în perioada 24 ianuarie – 24 martie. Primele tulpini au fost secvențiate între 23 și 29 ianuarie. La acea vreme, cazurile de COVID-19 erau doar ”importate” din China și Italia.

Étienne Simon-Lorière și alți cercetători au analizat și alte secvențe genetice, mai ales asiatice, europene și americane. Au descoperit astfel diversitatea tulpinilor virale care au început să circule în Franța.

„Izolarea care a fost impusă persoanelor infectate a fost eficientă deoarece aceste variante nu au reușit să se stabilească în Franța, după primele cazuri simptomatice apărute în Ile-de-France, în Bretania și în Grand Est”, a explicat Simon-Lorière, potrivit Le Monde.

Cercetătorii au mai descoperit că aceste virusuri au o foarte mică diversitate genetică, iar caracteristicile comune le fac ușor de grupat. Rezultatele analizelor arată că SARS-CoV-2 circula deja în Franța metropolitană înainte de izbucnirea valului de infectări, care s-a produs la începutul lunii martie.

Studii similare arată că SARS-CoV-2 circula și în alte țări mai devreme decât se știa inițial

Un studiu al Botnar Research Centre, institut de cercetare afiliat Universității Oxford, indică faptul că primele cazuri de infectare cu coronavirus din Spania au apărut cu aproape o lună mai devreme decât s-a știut până acum. 25 februarie este considerată datat oficială. Cazurile timpurii de COVID-19 au fost ”mascate” de manifestarea gripei sezoniere, consideră cercetătorii.

De asemenea, o cercetare a specialiștilor din regiunea italiană Lombardia arată că noul coronavirus exista deja în Milano încă din 26 ianuarie, deci cu aproape o lună înainte de descoperirea primului pacient infectat cu COVID-19. La acea vreme, cel puțin 160 de persoane din Milano contractaseră deja virusul, iar simptomele pacienților au fost puse tot pe seama gripei.

Iar în Statele Unite, se pare că primele decese au avut loc mai devreme decât se știa inițial. Oficial, primul deces cauzat de COVID-19 a fost înregistrat pe 29 februarie. Un oficial din Santa Clara, California, a dezvăluit, însă, că două persoane care au murit pe 6, respectiv 17 februarie sunt considerate victime ale epidemiei.

De altfel, mai mulți cercetători de la Universitatea Cambridge susțin că virusul nu a apărut în decembrie 2019, așa cum se știa până acum, ci la jumătatea lunii septembrie 2019, și nu în provincia chineză Wuhan, ci în Guangdong.

Întrebat despre posibilitatea ca România să fi cunoscut primele infectări cu COVID-19 anterior datei de 26 februarie, care nu au fost depistate de autorități, medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” a declarat pentru B1.RO că nu este exclusă această variantă, dar că în absența aplicării testelor este imposibil de aflat acest lucru. La rândul său, medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat pentru B1.RO că teoretic există posibilitatea ca în România primele infectări cu COVID-19 să fi avut loc mult mai devreme decât știm în prezent, însă practic nu se va putea dovedi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)
19:24 - Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara, transportați la spital. Cei mici au acuzat stări de rău
19:03 - Gheorghe Falcă: Cred că acest parteneriat al PNL-ului cu administrațiile locale poate să dinamizeze viața din România în momentele grele prin care vom trece în 2025 (VIDEO)
18:58 - Ciprian Ciucu, despre referendumul inițiat de Nicușor Dan: E important deoarece poate da tonul pentru o reformă administrativă a Capitalei. La întrebarea despre buget e puțin neclar (VIDEO)