Klaus Iohannis a discutat cu Emmanuel Macron despre un răspuns comun al UE în fața epidemiei de coronavirus. Acesta a lăudat efortul medicilor români din Franța

Klaus Iohannis a discutat cu Emmanuel Macron despre un răspuns comun al UE în fața epidemiei de coronavirus. Acesta a lăudat efortul medicilor români din Franța
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a discutat la telefon, joi, cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Șeful statului român a ținut să transmită condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în Franța din cauza epidemiei de coronavirus. Iohannis a mulțumit Franței pentru ajutorul oferit în repatrierea românilor aflați în state din afara UE și a subliniat necesitatea unui răspuns european solid, organizat în fața pericolului reprezentat de COVID-19. De asemenea, cei doi au discutat și despre comunitatea de români din Franța.

Klaus Iohannis, discuții cu Emmanuel Macron în contextul epidemiei de coronavirus

Președintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon, joi, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre evoluția epidemiei de coronavirus din cele două țări, dar și de la nivelul Uniunii Europene.

Iohannis a transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în Franța și a ținut să mulțumească acestei țări pentru ajutorul oferit în repatrierea cetățenilor români aflați în state din afara Uniunii Europene.

„Totodată, Președintele României s-a referit la importanta comunitate românească din Franța, ai cărei membri au dovedit solidaritate cu poporul francez. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat implicarea în eforturile de combatere a epidemiei de COVID-19 în Franța a unui număr semnificativ de cadre medicale aparținând comunității românești”, se arată într-un comunicat al Adminstrației Prezidențiale.

Șeful statului român s-a arătat încrezător că ambele țări vor reuși să treacă peste acest moment extrem de dificil și-și vor putea reface și economiile, în beneficiul cetățenilor. De altfel, liderul de la Cotroceni a subliniat relația specială, istorică, dintre cele două țări, fundamentată pe Parteneriatul Strategic.

Cât privește situația din România, Iohannis s-a referit la numărul de persoane infectate, la bilanțul deceselor, a precizat că încă nu am atins vârful epidemiei și că au fost luate mai multe măsuri.

Klaus Iohannis a vorbit apoi despre necesitatea unui răspuns coordonat, comun și solid al statelor UE în fața epidemiei de coronavirus. E nevoie de un sistem de sănătate puternic și sustenabil, pe care îl putem avea printr-un efort comun, a precizat acesta.

„În ceea ce privește măsurile luate la nivel european cu privire la relansarea economiilor statelor membre, Președintele României a arătat că așteaptă cu interes propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le facă în perioada următoare cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și la Fondul de redresare economică”, se mai arată în comunicat.

Bilanțul îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Franța

Autoritățile de la Paris au raportat până în acest moment peste 166.000 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Dintre persoanele infectate peste 48.000 s-au vindecat și au fost externate, potrivitworldometers.info.

Totodată, de la începutul pandemiei de SARS-CoV-2, Parisul a anunțat că aproximativ 24.000 de oameni infectați cu virusul chinez au decedat.

În stare critică, în secțiile de terapie intersivă din spitalele franceze, se află puțin peste 4.200 de pacienți.

Franța relaxează măsurile impuse de starea de urgență

Chiar și în aceste condiții, autoritățile franceze au precizat că restricţiile impuse de starea de urgență, iîn data de 17 martie, vor înceta pe 11 mai pe tot teritoriul țării.

Primele care se vor redeschise vor fi magazinele, însă cinematografele, teatrele și muzeele vor rămâne închise, a anunțat, marți, premierul Edouard Philippe.

De asemenea,grădiniţele şi şcolile elementare se vor redeschide în aceeași dată, pe bază de voluntariat.

În schimb, cafenelele și restaurantele își mențin porțile închise, până la sfârșitul lunii mai, când o decizie ar putea fi luată în acest sens.

Totodată, bibliotecile și micile muzee se pot redeschide, dar cinematografele și marile muzee vor rămâne inchise, a mai precizat Edouard Philippe.

De asemenea, acesta a anunțat că purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie în transportul în comun.

Medicii stomatologi din Franța pozează dezbrăcați pentru a sublinia lipsa echipamentelor de protecție

Restricțiile vor fi ridicate, dar medicii stomatologi francezi atrag atenția într-un mod inedit că sistemul nu este pregătit. Astfel, aceștia au decis să pozeze dezbrăcați pentru a sublinia lipsa echipamentelor de protecție.

Cu hashtag-ul #dentistesapoil, care înseamnă „dendiști dezbrăcați”, s-au lăsat naturali ca să arate cum se simte atunci când lucrezi fără echipament de protecție.

Printr-un video și mai multe postări care circulă pe rețelele sociale, dentiștii solicită guvernului francez să le ofere măști de protecție înainte de a-și redeschide cabinetele pe 11 mai.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`