CORONAVIRUS | Preşedintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătăţii: ”Tratamentul COVID-19 cu plasmă este o terapie eroică, de salvare”

CORONAVIRUS | Preşedintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătăţii: ”Tratamentul COVID-19 cu plasmă este o terapie eroică, de salvare”

Primele terapii cu plasmă convalescentă (hiperimună) au fost administrate de medicii chinezi, apoi de cei israelieni, germani şi americani.

În România, procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, aflați în stare critică, a început marți dimineață, când primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19 au avut loc la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Potrivit cadrelor medicale, fiecare pacient vindecat de COVID-19 poate furniza 600 de mililitri de plasmă autoimună, momentul oportun pentru o astfel de recoltare fiind la 14 zile după vindecare când anticorpii s-ar afla în formă maximă. Restul de elemente, trombocitele și eritrocitele, vor fi reintroduse în organism.

Compania privată Besmax Pharma Distribution SRL a semnat un protocol cu Ministerul Sănătăţii, la începutul lunii aprilie, pentru donarea echipamentelor de plasmafereză și a 3.000 de kituri de colectare de plasmă.

Pentru plasmafereză, ministrul Nelu Tătaru a dat miercuri două acte normative: un protocol pentru recoltare, care a fost stabilit deja de către INHT, și un ordin de ministru pentru tratament.Amintim că tratamentul cu plasmă autoimună se va face sub formă de studiu, în țara noastră nefiind practicat până acum.

Părerile medicilor despre plasmafereză

Această formă de tratament nu ar prezenta efecte adverse, prof. Dr. Mihaela Dorobăţ, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşib menționând că, în lipsa unui vaccin de prevenţie, această terapie e “de prima linie”, notează România Liberă.

De asemenea, profesorul Dorel Săndesc, preşedintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătăţii, a catalogat acest tratament drept „o terapie eroică, de salvare”.

Cine poate fi tratat cu plasmă

De acest tratament pot beneficia doar persoanele de peste 18 ani, diagnosticate cu COVID-19, aflate în stare critică.

Potrivit regulamentului, acești pacienți trebuie să fie internați la o secție de terapie intensivă a unui spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 și să prezinte o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat anterior.

De asemenea, pacienții care vor beneficia de tratamentul cu plasmă trebuie să fie ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice (dispnee severă, frecvenţă respiratorie ≥ 30/min, saturaţie în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienţii fără BPCO), după cum se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Oricine s-a vindecat de COVID-19 poate dona plasmă

România are, în acest moment,2.221 potenţiali donatori, toate persoane vindecate de coronavirus.

Persoanele asimptomatice, confirmate prin teste de laborator, pot dona și ele plasmă, la 14 zile de la momentul încetării izolării sau carantinei.

Donarea se face pe bază de voluntariat, după testarea sângelui care arată prezenţa anticorpilor în organism, dar şi lipsa altor boli.

În prezent, sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienţilor cu coronavirus donate Ministerului Sănătăţii, în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

Potrivit celor mai recente date, în România au fost confirmate 11.978 de infectări. 3.569 de oameni au fost declarați vindecați și externați, în timp ce alți 247 erau internați în secțiile de Terapie Intensivă. Bilanțul deceselor cauzate de noulcoronavirusla nivel național a urcat la 693.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`