Ministrul Muncii ia în calcul redeschiderea creșelor și centrelor after-school, pentru ”activităţi pe durata verii pentru un număr limitat de copii”

Ministrul Muncii ia în calcul redeschiderea creșelor și centrelor after-school, pentru ”activităţi pe durata verii pentru un număr limitat de copii”
Foto: gov.ro

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, ia în calcul redeschiderea creșelor și centrelor after-school în perioada următoare, dar cu un număr mai redus de copii decât în mod obișnuit.

Deocamdată, nicio decizie oficială nu a fost luată în acest sens.

Pentru familiile care nu au cu cine să-și lase copiii acasă în această perioadă, a suspendării activităţii școlare, măsura de acordare a 75% din salariu ar putea fi prelungită până pe 12 iunie, până când s-ar fi intrat în vacanță, timp în care părintele va sta acasă cu copilul, după cum a declarat Violeta Alexandru, în cadrul unei discuţii cu antreprenorii organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali.

Totodată, ministrul susține că autoritățile trebuie să găsească o soluție pentru părinți, în perioada de vară, iar una dintre variantele liuate în calcul ar putea fi chiar redeschiderea centrelor after school și a creșelor.

E clar că va fi o soluţie tip fonduri pentru a putea să-ţi găseşti un sprijin gen bonă, fie o soluţie tip sprijin pentru anumite activităţi gen creşe, educaţie sau program after-school de petrecere a unei activităţi educative într-un spaţiu, ar putea fi permisă, cu anumite modificări care ţin de organizarea în sălile respective, adică cu un număr redus de copii, cu reguli de distanţare clare”, a precizat Violeta Alexandru, menționând faptul că nicio decizie nu a fost luată momentan în acest sens.

De asemenea,Guvernul României va prelungi plata şomajului tehnic de către stat cu o perioadă de două săptămâni sau de o lună, potrivit unui anunț făcut miercuri de Ministrul Muncii.

Situația școlară în România

Monica Anisie, Ministrul Educației, a făcut o serie de precizări, luni, cu privire la efectele pandemiei de COVID-19 asupra învățământului din România.

Aceasta a subliniat că anul școlar 2019 – 2020va continua cu „învățarea asistată de tehnologie”, în condițiile în care „cursurile realizate în unitățile de învățămțânt rămân suspendate”.

De asemenea, Anisie a mai precizat că că elevii vor susține Evaluarea Națională începând din 15 iunie, iar în ceea ce privește Bacalaureatul, probele scrise vor avea loc înaintea celor de competență, urmând să înceapă în 22 iunie.

Ministrul Educației a mai adăugat că, „pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin.

„Studenții își vor continua învățarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție de învățământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea și data susținerii acestor examene”, a completat Anisie.

Reluarea cursurilor, doar pentru elevii în an terminal

În ceea ce privește reluarea activităților în cadrul unităților de învățământ, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii de final de ciclu profesional și postliceal, pot reveni în unitățile de învățământ pe data 2 iunie, doar pentru două săptămâni, iar Evaluarea Națională și Bacalureatul se vor susține în conformitate cu noua programă.

Mai exact, Evaluarea Națională se va susține începând cu data de 15 iunie, iar la examenul de Bacalaureat noutatea va fi că va începe cu probele scrise, în data de 22 iunie, și va continua cu probele pentru competențe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`