Ministrul Muncii anunță ce se va întâmpla cu șomajul tehnic după încetarea stării de urgență: „Va fi înlocuit cu o nouă formă de sprijin”

Ministrul Muncii anunță ce se va întâmpla cu șomajul tehnic după încetarea stării de urgență: Va fi înlocuit cu o nouă formă de sprijin
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Chiar și în situația în care starea de urgență va înceta, Guvernul României va prelungi plata şomajului tehnic de către stat cu o perioadă de două săptămâni sau de o lună, potrivit unui anunț făcut miercuri de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

„Foarte probabil vom prelungi măsura şomajului tehnic. Nu ne-am hotărât dacă pentru două săptămâni, până la începutul lui iunie, sau pentru încă o lună, dar cu siguranţă o vom prelungi, şi zilele acestea, până la sfârşitul săptămânii, o să luăm o decizie, în funcţie şi de setul de decizii primare care trebuie luate, şi anume care sunt sectoarele despre care, conform evoluţiei pandemiei şi a deciziilor autorităţilor, estimăm că nu se va putea relua activitatea imedia”, a spus ministrul la un eveniment la care au participat antreprenori, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a explicat că măsura plăţii şomajului tehnic de către stat va fi înlocuită cu acoperirea de Guvern a unei părţi din costurile salariale ale angajaţilor reveniţi la muncă. În acest sens, o parte din costul salarial va fi acoperit de stat, pentru un număr de până la trei luni, în aceeaşi sumă, după care va descreşte: “Începem să descreştem din luna a patra şi tot aşa până în luna a şasea, dacă acesta va fi decizia finală”, a mai precizat ministrul.

Astfel, potrivit minsitrului Muncii, șomajul tehnic ar urma să fie transformat tot într-o formă de sprijin, însă acesta nu va fi nici ridicol de mic, dar nu va fi nici 75%, cum este şomajul tehnic

Ministrul Muncii a subliniat că este posibil ca aceste măsuri să sufere schimbări înainte de a fi adoptate.

„Trebuie să ştiţi că ceea ce vă spun e o formă incipientă de lucru, în sensul în care noi am avut nişte discuţii interne şi eu mi le-am sintetizat pe partea mea de muncă, dar nu este un document final, pentru că ne consultăm cu sindicate, cu dumneavoastră, nu vreau să credeţi că mâine intru în Guvern, că am terminat, nu! Suntem la începutul acestui proces, dar luaţi cu o uşoară rezervă – sunt totuşi afirmaţii pe care vi le face cineva din echipa guvernamentală, dar e posibil să apară schimbări”, le-a transmis Violeta Alexandru antreprenorilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`