STUDIU: Criza COVID-19 ar urma să se termine aproape în totalitate în România până la sfârșitul lunii mai. Ce spune renumitul doctor francez Didier Raoult despre un al doilea val (FOTO, VIDEO)

STUDIU: Criza COVID-19 ar urma să se termine aproape în totalitate în România până la sfârșitul lunii mai. Ce spune renumitul doctor francez Didier Raoult despre un al doilea val (FOTO, VIDEO)
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Poupart Julien/ABACA

Noi date statistice indică faptul că majoritatea statelor afectate de COVID-19 ar urma să scape în cea mai mare parte de criza generată de pandemie până la sfârșitul lunii mai. Însuși, președintele Franței Emmanuel Macron și guvernul Franței se bazează pe aceste date în vederea pregătirii măsurilor de relaxare.

Specialiștii estimează că România ar urma să scape în proporție de 97% de pandemia de COVID-19 la sfârșitul lunii mai și complet la sfârșitul lui august, conform unui model matematic ce vizează date privind evoluția zilnică a cazurilor de coronavirus. Modelul SIR (susceptibil-infectat-recuperat) permite potrivit portalului ddi.sutd.edu estimarea curbelor ciclului de viață a pandemiei și prezice când pandemia s-ar putea termina în țările afectate.

Astfel, potrivit acestui model de calcul statistic se poate prezice faptul că cea mai mare parte a crizei COVID-19 în România ar urma să se consume până pe data de 30 mai., când am putea spune că 97% din pandemie ar dispărea de pe teritoriul țării noastre. Pe data de 15 iunie criza ar urma să fie depășită în proporție de 99% iar la sfârșitul lunii august am putea spune că România a depășit complet această criză.

De asemenea, la nivel mondial pandemia ar putea să fie depășită aproape complet la sfârșitul lunii mai, iar ultimele focare de infecție ar urma să fie stinse la 1 decembrie.

Cele mai afectate state europene de pandemia de COVID-19 s-ar putea bucura, potrivit modelului statistic prezentat, de o depășire a crizei COVID-19 mult mai devreme.

Astfel în Marea Britanie pandemia va fi depășită în mare parte în jurul datei de 17 mai și complet pe 22 august.

Într-o situație mult mai bună se află Germania, Spania și Franța, care ar urma să scape de pandemie la începutul lunii mai. Aceasta din urmă și-ar reveni în proporție de 97% în jurul datei de 6 mai și pe 9 august ar urma stingerea tuturor focarelor de COVID-19.

Mai exact, Germaniaar puteascăpa în proporție de 97% de pandemie pe 3 mai și complet pe data de 6 iunie. Spaniaar puteadepăși în proporție de 97% pandemia pe 2 iunie și complet pe data de 2 august.

Italia, țara cea mai afectată din Europa în ceea ce privește număruld e cazuri confirmate și numărul deceselor, ar urma să scape de pandemia de COVID-19, în mare parte pe data de 9 mai și în totalitate pe 31 august.

În ceea ce privește SUA, țara cea mai afectată de COVID-19, la nivel mondial, pandemia ar urma să fie depășită în proporție de 97% pe data de 15 mai, însă o înlăturare completă a focarelor va avea loc abia pe data de 9 septembrie.

Canada ar urma să aibă o evoluție relativ mai bună a pandemiei , cu o înlăturare aproape completă pe data de 22 mai și în totalitate pe data de 20 august.

Australia este însă țara care va scăpa complet de COVID-19 până la finalul lunii mai.

Ce spune renumitul medicDidier Raoult despre posibilitatea unui al doilea val al pandemiei

Aceste date, în mare parte optimiste sunt însă contestate de unii specialiști care invocă posibilitatea apriției, din toamnă, a unui al doilea val al pandemiei la fel de puternic. Această ipoteză este însă vehement contestată de unul dintre cei mai cunoscuți cercetători, în contextul pandemiei, profesorul francez Didier Raoult, care de altfel, citează într-un interviu studiul ce prezintă predicțiile privind finalizarea pandemiei. Acesta este cunoscut pentru pozițiile sale neconvenționale, uneori contestate. Specializat în boli infecțioase, acesta este cunoscut în special pentru faptul că a prezentat teste care ar arăta eficiența potențială a clorochinei pentru lupta împotriva coronavirusului. Rezultatele sunt însă chestionate de unii oameni de știință, chiar dacă sunt preliminare.

Didier Raoult este, de asemenea, cunoscut pentru susținerea anumitor idei. Având în vedere că relaxarea este pe buzele tuturor și că multe țări ușurează treptat măsurile de blocare, apare problema unui „al doilea val” al epidemiei de coronavirus.

Dar pentru Didier Raoult, acest lucru nu este credibil. „Povestea reculului este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole (…). În general, se întâmplă într-o singură curbă. Urăsc să prezic, dar acest mod de a construi (curba clopotului, o singură undă) este destul de comună pentru epidemii. Epidemiile au dispărut în timp înainte de a exista vreun fel de mendicament pentru a le combate. Acestea au dispărut oricum. Umanitatea nu este moartă. Nicio epidemie nu este așa. Epidemiile pornesc, accelerează, culminează – acesta este momentul maxim al transmisibilității – și nu știm de ce ”, a spus el într-un videoclip.

Mai mult, „faptul că este nevoie de 70% din populația imună pentru a controla epidemia este în întregime o fantezie, nu așa se întâmplă”, adaugă el. „Epidemiile pornesc și se opresc din motive despre care știm foarte puțin. Viitorul ne poate permite să înțelegem mai bine relațiile dintre ecosistem și transmisibilitatea bolilor infecțioase.” Dacă poziția sa lasă întrebările fără răspuns, profesorul Raoult este destul de optimist.

Singura certitudine este că oamenii de știință și medicii nu sunt de acord cu evoluția crizei coronavirusului, nici asupra viitorului, a impactului acesteia asupra populației, și nici asupra mijloacelor de a depăși criza.

COVID-19 ar putea fi o boală sezonieră

Totodată, datele prezentate de studiul statistic par să confirme ipoteza profesorului Didier Raoult potrivit căreia COVID-19 este o boală sezonieră.

Medicul a lansat ipoteza potrivit căriea COVID-19 este o boală de sezon, bazându-se pe faptul că în Marseille se înregistrează o „scădere constantă a numărului de cazuri diagnosticate și a numărului de cazuri internate în terapie intensivă”. Astfel, Raoult susține că orașul său se află „pe un val descendent” al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Acesta a prezis faptul că este posibil ca într-o lună să nu mai existe cazuri de coronavirus în majoritatea țărilor temperate, chiar dacă în prezent nu există un medicament sau un vaccin care să vindece sau să prevină infectările.

Orașului francez Marseille a devenit cunoscut pentru modul eficient în care reușește să combată pandemia de COVID-19, raportând o mortalitate de 0,7%, în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus. Secretul acestei reușite constă, de fapt în testarea în masă a locuitorilor.

Acestaă strategie este, de altfel, susținută intens de profesorul Didier Raoult, care explică faptul că este dovedit matematic că, pe măsură ce se testează mai mult, rata de mortalitate în rândul celor contaminați este mai mică.

Autoritățile din Franța par să fi înțeles importanța aplicării testelor pentru combaterea noului coronavirus, având în vedere că ministrul francez al Sănătății anunță că până la finalul lunii aprilie, 50.000 de teste ar urma să fie făcute zilnic în Hexagon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)
19:06 - Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”