Premierul francez, Édouard Philippe, a anunțat planul privind relaxarea restricțiilor după data de 11 mai: „Trebuie să învățăm să trăim cu virusul”

Premierul francez, Édouard Philippe, a anunțat planul privind relaxarea restricțiilor după data de 11 mai: Trebuie să învățăm să trăim cu virusul
Foto: Emmanuel Macron și Edouard Philippe (sursă: hepta.ro)

Premierul francez, Édouard Philippe, a dezvăluit planul mult așteptat al guvernului său privind ușurarea restricțiilor privind blocarea infectărilor cu COVID-19, așteptată după data de 11 mai, inclusiv câte teste pentru depistarea coronavirusului speră să fie efectuate săptămânal.

Înlăturarea măsurilor de blocare din Franța pare a fi un proces periculos pe măsură ce bilanțul continuă să crească, deși într-un ritm mai lent, la mai mult de o lună după ce a fost instituită o blocare la nivel național.

Ca parte a planului, toate magazinele și piețele, dar nu și cafenelele și restaurantele, vor avea voie să se deschidă după 11 mai. Premierul a mai spus că oamenii trebuie să poarte măști pe față în public „cât mai mult posibil”.

Premierul francez dezvăluie planul de ridicare a blocajului: „Trebuie să învățăm să trăim cu virusul”, scrie france24.com.

Pentru ca această nouă fază să funcționeze, premierul a spus că Franța va avea ca scop testarea tuturor celor care au fost în contact cu cineva infectat de coronavirus. Obiectivul guvernului este de 700.000 de teste pe săptămână începând cu 11 mai.

„Odată ce o persoană s-a dovedit pozitivă, vom începe să identificăm și să testăm toți acei, simptomatici sau nu, care au avut un contact strâns cu ei. Toate aceste cazuri de contact vor fi testate și li se va cere să se izoleze timp de 14 zile”, a spus Philippe.

De asemenea, premierul Philippe a promis că vor fi disponibile suficiente măști pentru toți începând cu 11 mai. Guvernul său solicită tuturor companiilor să ofere lucrătorilor măști și să ajute firmele mici să le obțină dacă este nevoie. De asemenea, măștile vor fi de vânzare pe site-ul oficiului poștal, iar cinci milioane vor fi făcute în fiecare săptămână celor mai vulnerabili. Va fi obligatoriu ca elevii de gimnaziu să poarte măsti.

Spre deosebire de informațiile despre teste, Philippe nu a dat o țintă specifică pentru numărul de măști pe care guvernul le va pune la dispoziție. Franța s-a străduit uneori să ofere un număr suficient de măști lucrătorilor din domeniul sănătății.

Riscul de „degradare a economiei”

Stabilind principiile din spatele acțiunilor guvernului, Philippe a subliniat că „va trebui să trăim cu virusul”. El a salutat blocarea, indicând un studiu care sugerează că închiderea a prevenit „70.000 de morți” în Franța, adăugând că „efectele sale pozitive i-au depășit efectele negative”.

Cu toate acestea, el a susținut că o „blocare îndelungată” ar avea „repercusiuni negative”, inclusiv asupra „copiiilor care nu merg la școală”, o „lipsă de vizite” între familie și prieteni și o „lipsă de investiții”. Toate acestea riscau să genereze„o destrămare economică”, a spus Philippe.

Este posibilă amânarea relaxării restricțiilor

Primul ministru a adăugat că restricțiile nu vor fi ridicate la 11 mai, dacă numărul de noi cazuri este mai mare de 3.000 pe zi – și a subliniat necesitatea ca francezii să fie „disciplinați” înainte de această dată. Oamenii care pot lucra de acasă vor fi în continuare așteptați să facă acest lucru.

Pe motiv că „circulația virusului nu este aceeași în toată țara”, Franța va dezvălui pe 7 mai o listă a regiunilor care au un blocaj strict. Regiunea Paris și Alsacia-Lorena din estul țării au fost afectate în special de Covid-19.

Prezentarea lui Philippe va fi urmată de o dezbatere de două ore și jumătate în camera inferioară a parlamentului din Franța, urmată de un vot privind „strategia națională a planului”.

Franța a înregistrat un total de 23.293 de decese Covid-19, cu 437 suplimentare înregistrate luni pe o perioadă de 24 de ore luni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`