Pandemia de coronavirus a produs, indirect, o digitalizare forțată a anumitor sectoare, oferind astfel o oportunitate pentru a experimenta tehnologii noi și abordări de cooperare între națiuni, ce ar putea conduce la un viitor mai sigur și mai durabil.
„Teoria echilibrului punctat”, propusă în 1972 de biologii Stephen Jay Gould și Niles Eldredge, susține că populațiile de organisme vii tind să experimenteze o cantitate semnificativă de schimbare evolutivă în scurte perioade de timp, în condiții stresante
Mai exact, cei doi cercetători susțin că evoluția nu este un proces constant și treptat, ci că aceasta se produce în timpul episoadelor când speciile se află în medii tensionate, în situații de criză, perioadă cu care se confruntă și specia umană în prezent, scrie The Econimist.
Presiunile cu care se confruntă pe rând indivizii, organizațiile și societățile în această criză generată de virusul COVID-19 ar putea accelera pașii spre a patra revoluție industrială (4IR), estompând limitele dintre lumea fizică, digitală și biologică.
Starea actuală de urgență ne obligă să luăm în considerare necesitatea schimbărilor structurale, în relația noastră cu mediul înconjurător și în modul în care ne comportăm ca o comunitate globală, schimbări ce se aplică în comunicare, acțiuni, alegeri, preferințe și comportament online.
Indirect, pandemia de coronavirus ne-a obligat pe toți să ne bazăm pe tehnologiile secolului XXI – inteligență artificială, internet, social media, platforme digitale de învățare, realitate augmentată și virtuală, drone, imprimare 3D și multe altele, pentru a ne putea continua viața.
Astfel, contextul fără precedent ne determină să devenim mult mai dependenți de tehnologiile digitale, biologice și fizice avansate de care beneficiem și mult mai receptivi față de modul în care putem folosi aceste tehnologii pentru a crea noi posibilități.
Peste 7 miliarde de oameni trăiesc în țări care au implementat restricții extraordinare în circulația oamenilor, iar mai mult de o treime din lume se află sub un blocaj strict, fapt ce ne-a determinat să ne întoarcem fața spre domeniul digital chiar și mai mult decât o făceam până acum.
Astfel, multe obiceiuri au devenit…virtuale. Conferința video ca mijloc principal de colaborare, învățare la distanță, comerț online, etc.
În plus, virusul a determinat căutarea unor noi descoperiri tehnologice în asistența medicală de pretutindeni, în materie de vaccinuri și nu numai. Cercetătorii și medicii folosesc învățarea automată, accesând adevărate „depozite” cu articole academice publicate despre COVID-19, un număr de 47.000 de articole indexate despre acest subiect, în Open Research Dataset (CORD-19) Explorer.
De asemenea, revoluția tehnologică se mai observă prin folosirea imprimantelor 3D pentru a realiza zeci de mii de viziere, pentru a ajuta la protejarea angajaților medicali aflați în prima linie.
Mai mult, într-o mișcare fără precedent, Apple și Google s-au asociat pentru a inventa o aplicație de urmărire a persoanelor infectate cu COVID-19, încorporată în sistemele de operare pentru smartphone-uri.
Pe de altă parte, restricțiile de circulație impuse în urma stării de urgență, adoptate de diverse state, au contribuit în mod pozitiv la scăderea dramatică a emisiilor de carbon.
În mijlocul acestei revoluții tehnologice accelerate, oamenii de știință au numit epoca actuală „Antropocenul”, deoarece oamenii sunt forța copleșitoare care conturează ecosistemele planetei.
Prin urmare, cei care se adaptează cu succes nu doar vor prospera în a patra revoluție industrială, ci o vor și modela.
Rămâne de văzut dacă, după aceste vremuri, națiunile vor colabora pentru prosperitate, avansând într-o economie ecologică globală, sau lucrurile vor reveni „la normal”, iar țările vor relaxa standardele de mediu și își vor justifica acțiunile în numele creșterii economice pe termen scurt.
Această criză ar trebui să ne stimuleze pe toți pentru a explora o nouă formă de globalizare pentru secolul XXI, una care acordă prioritate investițiilor colective în bunuri publice globale, inclusiv bunuri tehnologice și etice, destinate beneficiului comun.
Pandemia de COVID-19 este un test major pentru specia umană, o fereastră plină de oportunități pentru viitor. Rămâne de văzut dacă vom profita de ele.