Ordonanța militară 10. Lista țărilor spre care zborurile rămân suspendate pentru încă două săptămâni

Ordonanța militară 10. Lista țărilor spre care zborurile rămân suspendate pentru încă două săptămâni

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, luni seară, Ordonanța Militară 10, Prin acest act normativ, dat în timpul stării de urgență generată de pandemia de coronavirus, este prelungită suspendarea a zece zboruri internaționale dinspre și spre anumite state europene, dar și alte două din afara Uniunii Europene. Este vorba despre Spania, Italia, Franța, Germania, Austria, Belgia, Elveţia, Marea Britanie, SUA; Olanda, Turcia şi Iran.

Ordonanța militară 10. Zece zboruri sunt suspendate către și dintre țări din Uniunea Europeană

„O altă măsură luată foarte importantă, care ține de suspendarea unor zboruri către țări unde au fost deja suspendate cursele aeriene pentru 14 zile, perioade care au expirat sau care vor expira la început de mai”, a spus Marcel Vela.

În această situație, autoritățile au decis, prin Ordonanța Militară 10, că va trebui prelungită măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.

De asemenea, se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

În art.3 al Ordonanței Militare 10 se mai este prevăzută și prelungirea măsurii suspendării zborurilor spre Italia şi din această ţară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

O măsură similară au luat autoritățile române, prin Ordonanța Militară 10, pentru Franța și Germania. Potrivit ministrului Marcel Vela, se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a subliniat că se menţine permisivitatea pentru zborurile de marfă, umanitare, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

Zborurile au fost suspendate în urmă cu aproximativ o lună, din cauza pandemiei de coronavirus

Amintim că majoritatea zborurilor au fost suspendate pentru a combate răspândirea coronavirusului, în urmă cu aproximativ o lună, prin Ordonanța Militară 7. Toate zborurile efectuate de operatoriiaerieni spre Austria, Belgia, Elveţia, Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia şi Iran au fost suspendate inițiat în data de 5 aprilie, pentru o perioadă de 14 zile. Aceste restricții au fost însă menținute din cauza răspândirii noului coronavirus.

De asemenea, în Ordonanța Militară 7 se preciza că restricțiile nu se aplicăzborurilor efectuate cu aeronave de stat,zborurilor de transport marfă, corespondenţă,zboruriumanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizările tehnice necomerciale. Tot în această ordonanță militară este un articol care reglementează transportul lucrătorilor sezonieri. Mai exact, operatorii aerieni pot efectua zboruri în regim de curse charter neregulate, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie.

Ce prevederi mai sunt încluse în Ordonanța militară 10

Totodată, ministrul de Interne a mai anunțat, luni seară, că în Ordonanța Militară 10 sunt vizați și lucrptorii Poștei Române.

”Pe perioada stării de urgenţă, trimiterile poştale pot fi predate destinatarilor prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acestuia, prin afişarea la adresa destinatarului, cu o singură excepţie, actele de procedură judiciară”, a explicat Vela.

Restricții relaxate pentru persoanele de peste 65 de ani

Tot în Ordonanța Militară 10 este prevăzută relaxarea resticțiilor pentru persoanele de peste 65 de ani. Acestea pot circula în afara locuinţei în intervalele 7:00 – 11:00, şi 19:00 – 22:00 pentru cumpărături, pentru a plimba animalele sau în alte situaţii prevăzute expres. Până acum, această categorie de vârstă putea ieși din cază pentru cumpărături doar în intervalul orar 11.00-13.00.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`