Asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons: Patru tipuri de măști de protecție aflate în piață, periculoase pentru sănătate

Asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons: Patru tipuri de măști de protecție aflate în piață, periculoase pentru sănătate
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons, prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare și periculoase, atrage atenția cu privire la o serie de măști de protecție periculoase, care sunt achiziționate în special în această perioadă. Potrivit reprezentanților asociației, măștile nu respectă standardele impuse de autorități și pot fi periculoase pentru sănătate.

Patru tipuri de măști chirurgicale neconforme, descoperite de autorități din Uniunea Europeană la vânzare

InfoCons arată că au fost descoperite la vânzare patru tipuri de măști de protecție care nu sunt sigure pentru sănătatea oamenilor.

În acest context, președintele Asociaţiei de protecţie a consumatorilor , Sorin Mierlea, atrage atenția românilor să fie foarte atenți la ce cumpără în această perioadă, în materie de produse de protecție.

Mierlea transmite că citirea cu atenție a informațiilor de pe etichetă este obligatorie pentru a nu ne pune sănătatea în pericol. De asemenea, îi îndeamnă pe cumpărători să păstreze bonul fiscal, în eventualitatea în care ulterior doresc să depună o reclamație.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine! InfoCons este alături de tine, 0219615!”, este mesajul președintelui InfoCons, Sorin Mierlea.

Care sunt tipurile de măști chirurgicale neconforme, potrivit InfoCons

Mască de filtru de particule – Este vorba despre măști de protecție marca Likelove, iar denumirea de pe ambalaj este ‘Self Suction Filter Type Anti Particle Respirator’. Potrivit Asociației de protecție a consumatorilor, tipul/numărul modelului:KN95/FFP2, iar codul de bare este 6972761491073.

Produsul este comercializat într-o cutie de carton care conține 50 unități și provine din Republica Populară Chineză, iar alerta a fost dată de autoritățile belgiene.

Potrivit reprezentanților asociației, acest tip de mască de protecție prezintă riscuri pentru sănătatea celor care o utilizează pentru că Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă. Concret, valoarea măsurată este ≤75%. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare.

InfoConst susține că acest tip de mască de protecție nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149.

Mască de filtru de particule – Este vorba despre măști de protecție cu o marcă necunoscută, iar denumirea de pe ambalaj este ‘Three Dimensional Protective Respiraor (disposable respirator)’. Potrivit Asociației de protecție a consumatorilor, tipul/numărul modelului este KN95 și nu are cod de bare.

Potrivit reprezentanților InfoConst, alerta este de tip grav și a fost dată tot de Belgia, iar măștile provit tot din China.

Retenția de particule/filtrul materialului a acestor măști chirurgicale este insuficientă. Valoarea măsurată este ≤86%.În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare.

Prin urmare, produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149.

Mască de filtru de particule marca Daddy Baby sunt, de asemenea, neconforme stantardelor europene. Denumirea produsului este ‘otective Mask – Earloop Face Mask’, iar codul de bare este 6938457900007.

Produsul este comercializat într-o cutie de carton care conține 50 unități, provine din China, iar autoritățile din Belgia au trimis o alertă cu privire la acestea.

În descrierea produsului scrie că este o mască protectoare respiratorie din categoria FFP2, pentru filtrarea pulberilor, a polenului și a bacteriilor. În realitate retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă. Potrivit Asociației de protecție a consumatorilor, valoarea măsurată este ≤49%.În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Astfel că, produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149.

Mască de filtru de particule marca Daddy Baby. La descriere este trecută ca fiind o mască ‘respiratorie de protecție din categoria KN95/FFP2.’ Denumirea este ‘Protective Mask – Respiratory Protection;, iar codul de bare este 6938457900045.

Tipul măștii de protecție este KN95/FFP2, KZ01S50B și provin din China. Produsul este comercializat într-o cutie de carton care conține 50 unități, iar autoritățile belgiene avertizează că prezintă riscuri de sănătate pentru cei care le poartă.

La fel ca și în celelalte cazuri, retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă. Mai exact, valoarea măsurată este ≤76%.În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare.

Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`