CORONAVIRUS | Mai mult de jumătate din decesele din Europa s-au înregistrat în azilele de bătrâni: Care sunt cele cele mai afectate ţări în care COVID-19 a provocat ravagii în centrele de îngrijire pentru vârstnici

CORONAVIRUS | Mai mult de jumătate din decesele din Europa s-au înregistrat în azilele de bătrâni: Care sunt cele cele mai afectate ţări în care COVID-19 a provocat ravagii în centrele de îngrijire pentru vârstnici
sursa foto: pixabay

Azilurile de bătrâni și alte centre pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile din toată Europa au fost afectate de pandemia de coronavirus, iar bilanțul va fi unul tragic.

Se estimează că urmează zeci de mii de decese doar în acest sector, deși va fi dificil de determinat numărul exact, din cauza absenței testelor.

Un raport publicat joi de către Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor admite că un număr mare de astfel de centre au fost afectate, iar decesele din aceste zone reprezintă mai mult de jumătate din toate cazurile, în țări precum Norvegia sau Belgia.

„O mare parte a mortalității COVID-19 are legătură cu ceea ce se întâmplă în centrele de îngrijire”, spune Joseba Zalakain, directorul Centrului de Documentare și Studii SiiS și expert în servicii sociale, care monitorizează de săptămâni întregi cifrele privind mortalitatea în aceste centre.

„Există diferențe în modalitățile de măsurare a datelor în Europa și nu pot fi comparate încă.Cea mai bună modalitate va fi calcularea excesului de mortalitate și de acolo studiate variabile precum mărimea centrelor, vârsta și patologiile decedatului, numărul angajaților, măsurile luate, pentru a putea vedea ce factori au influențat „, subliniază acesta, citează El Pais, afirmând totodată că există studii în Statele Unite și în Belgia care evidențiază faptul că în centrele care înregistrează cazuri confirmate cu COVID-19 există un număr semnificativ de pacienți asimptomatici.

„Este vorba despre o populație de peste 80 de ani, un grup foarte expus la dezvoltarea simptomelor grave, iar în reședințele în care locuiesc împreună, aceștia împart spații, mănâncă împreună, au un contact strâns cu îngrijitorii lor”, mai spune Zalakain.

„În plus, există trei elemente de luat în considerare: dimensiunea și designul arhitectural al reședinței, indiferent dacă acesta are camere individuale sau partajate, dacă ar putea fi sectorizat…;calitatea îngrijirii, care are legătură cu resursele, precum raportul dintre profesioniști, formarea profesională sau remunerația;și ce măsuri au fost luate odată cu începerea epidemiei.În diferite moduri, cele trei influențează întreaga Europă”, a concluzionat acesta.

Țările cele mai afectate în sectorul centrelor de îngrijire medicală

Spania

Aici, astfel de instituții sunt unele dintre marile centre ale acestei pandemii. Guvernul nu mai raportează numărul de decese în aceste centre, asigurând că analizează date din comunități, dar decesele sunt de ordinul miilor.

Potrivit unui ziar local, peste 15.300 de persoane au murit în centrele de servicii social, confirmate cu coronavirus sau cu simptome compatibile.

Luni, cifra oficială a deceselor înregistrate în Spania a fost de 23.521.

„În Spania există multe centre fără niciun caz.Dar, odată ce virusul intră, este ușor să se răspândească „, spune Zalakain.

Nu se știe câte dintre cele 5.417 de centre de îngrijire din Spania, cu aproape 373.000 de locuri, au cazuri confirmate.Armata a dezinfectat peste 4.000 de centre, iar autoritățile au deschis cel puțin 86 de investigații penale în instituțiile în care s-au înregistrat decese.

Belgia

Centrele de îngrijire medicală sunt epicentrul pandemiei de COVID-19 în Belgia.Dintre cele 7.207 de decese înregistrate până în prezent, 53% dintre victime au trăit în aceste unități.

Belgia include cazurile suspectate în statistici, chiar dacă acestea nu au fost testate, metodă unică la nivel mondial.

În timp ce 100% dintre cei care au murit în spital sunt cazuri confirmate, doar 10% dintre cei care au murit în astfel de reședințe au prezentat acest diagnostic.Restul cazurilor sunt adăugate direct pe lista de decese cu coronavirus, prin prezentarea simptomelor compatibile care le fac să fie suspecte, fără testare.

Executivul consideră că aceasta este cea mai bună metodă de abordare a adevăratului număr de decese, chiar dacă asta înseamnă plasarea Belgiei în fruntea țărilor cu decese raportate la un milion de locuitori.

În această țară, lipsa de teste și măști în centrele de îngrijire au fost principala problemă, de la începutul crizei de sănătate.Armata se implică în ajutor medical și logistic pentru aceste centre, cu peste 150.000 de locuri, dar situația lor este încă îngrijorătoare.

Marea Britanie

Situația critică prin care trec casele de bătrâni afectate de coronavirus în Marea Britanie pune o presiune imensă pe umerii sistemului de sănătate.

Aproximativ 400.000 de persoane în vârstă locuiesc în aceste facilități, iar cele mai recente rapoarte sugerează că două treimi dintre acestea ar fi deja infectați.

„Am început deja testarea angajaților centrelor și vom încerca să acoperim întreaga țară în zilele următoare. Testele vor fi făcute tuturor celor care locuiesc în aceste centre și prezintă simptome ale bolii, precum și persoanelor care se întorc după ce au fost externate din spital”, a declarat Ministrul Sănătății, Matt Hancock.

Majoritatea deceselor înregistrate în astfel de instituții nu au fost testate pentru coronavirus, dar decesul lor este clar legat de virus. Calculele aproximative vorbesc despre mai mult de 4.000 de decese în aceste circumstanțe.

Franța

Și aici, centrele de îngrijire medicală au devenit unul dintre cele mai importante focare de coronavirus din țară: mai mult de o treime dintre persoanele care au murit din cauza COVID-19 – 8.796 de vârstnici, dintr-un total de 23.293 de decese, potrivit celor mai recente date.

Aceste date nu sunt încă definitive, întrucât cifrele pentru toate cele 7.400 de centre din țară, unde locuiesc aproximativ 700.000 de vârstnici, nu au fost încă adunate,

În ciuda mortalității ridicate din reședințe, autoritățile au acceptat săptămâna aceasta să relaxeze ușor condițiile din aceste instituții (până acum, persoanele în vârstă nu își puteau părăsi încăperile, iar de la mijlocul lunii martie vizitele au fost total interzise). Astfel, dreptul la vizită a fost restaurat într-un mod „extrem de limitat”, iar atingerea rudelor este total interzisă.

„Nu va exista contact fizic, dar va exista contact vizual, multe lucruri se pot întâmpla cu ochii și îmi imaginez ușurarea multor familii care vor putea să își viziteze din nou apropiații, în special a persoanelor care și-au pierdut autonomia și uneori sunt dezorientate, dar știu valoarea unei priviri „, a declarat Ministrul Sănătății, Olivier Véran, potrivit sursei citate mai sus.

Italia

În Italia, situația în centrele de îngrijire medicală din Italia a fost scăpată de sub control în primele săptămâni ale crizei COVID-19.Institutul Superior de Sănătate a raportat că peste 6.000 de vârstnici au murit în aceste centre, începând cu 1 februarie: 40% au prezentat simptome precum febră și tuse, deși mai puțin de 1.000 dintre ei au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

O mare parte din decese au fost contabilizate în a doua jumătate a lunii martie, în perioada maximă a infecției din Italia, iar directorul general adjunct al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS),italianul Ranieri Guerra , a descris situația drept un „masacru”.

Autoritățile italiene investighează peste 600 de centre pe întreg teritoriul și au observat că 17% dintre ele prezintă nereguli.Un caz particular este Pio Albergo Trivulzio, din Milano, unde au murit 150 de persoane în vârstă infectate cu coronavirus, dintr-un total de 1.000 de rezidenți.Directorul instituției, Giuseppe Calucchio, ar fi ascuns un număr mare de decedați și se confruntă acum cu acuzațiile de omor involuntar, mai ales după ce unele mărturii spun că pacienții pozitivi au fost lăsați în aceeași cameră cu alți pacienți sănătoși.

Germania

Institutul Robert Koch a recunoscut că cel puțin 1.491 de persoane au murit în casele de bătrâni și în alte unități de îngrijire pentru persoanele în vârstă, aproximativ o treime din toate decesele raportate cu o săptămână în urmă.

Cu toate acestea, Eulen Brysch, președintele Fundației Germane pentru Protecția Pacienților, asigură că „numărul real de decese” din aceste centre, care au peste 830.000 de locuri, „nu este încă înregistrat”, având în vedere că „nu există revizuirea sistematică a cazurilor”.

În aceste instituții, 5.832 de angajați au fost infectați cu virusul COVID-19, și 19 dintre ei au murit.

„Oamenii care au nevoie de îngrijiri, familiile lor și personalul de îngrijire medicală sunt uitați de politicieni.Ei sunt pierderii când vine vorba de distribuirea dezinfectanților, măștilor, mănușilor și ochelarilor.”, a mai declarat Brysch.

Probleme sunt și în America

Potrivit agenției de știri Associated Press (AP), s-ar fi înregistrat 11.260 de decese în centrele de bătrâni și centre de îngrijire pentru persoanele dependente.

Aproximativ o treime din cazuri au fost înregistrate la New York, epicentrul pandemiei, dar experții prezic că numărul total de decese din aceste instituții (unde trăiesc aproximativ 1,5 milioane de persoane) este mult mai mare,deoarece majoritatea numărului de state nu includ în raportări pe cei care nu au fost testați pentru virus.

De la mijlocul lunii martie, guvernul federal interzice vizitele la casele de bătrâni, iar toți angajații din centre sunt analizați dacă au febră sau probleme respiratorii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`