Coronavirusul și sănătatea mintală. 30 de recomandări de la OMS

Coronavirusul și sănătatea mintală. 30 de recomandări de la OMS

Pandemia de COVID-19 și criza mondială cauzată de noul coronavirus generează stres în rândul populației. Măsurile de distanțare socială, timpul petrecut departe de cei dragi sau pierderea locului de muncă, însoțite de panică pot afecta modul de viață al populației. Tocmai de aceea, în timpul pandemiei de coronavirus, pentru păstrarea sănătății mintale și a stării de bine, au fost întocmite o serie de recomandări din partea OMS.

Organizația Mondială a Sănătății, prin departamentul de Sănătate Mintală, a realizat o serie de recomandări pentru populație, prin care să îi ajute să se acomodeze mai ușor cu situațiile actuale, să își păstreze calmul și mai ales sănătatea mintală, în timpul pandemiei.

Departamentul pentru Sănătate Mintală din cadrul OMS a împărțit mesajele și recomandările pentru populație în timpul pandemiei în mai multe categorii, de la cadrele medicale și angajații în sistemul santiar, până la oamenii aflați în izolare și persoanele în vârstă. Mesajele Organizației Mondiale a Sănătății sunt menite să păstreze bunăstarea psihosocială în timpul pandemiei, în cadrul mai multor grupuri țintă.

Recomandările OMS privind sănătatea minatlă în timpul pandemiei de coronavirus:

Mesajele OMS adresate populației:

Respectul acordat pacienților diagnosticat cu COVID-19

Noul coronavirus și boala COVID-19 se răspândes în întreaga lumea și vor afecta numeroase naționalități și etnii. OMS recomandă în acest caz, ca populația să nu asocieze boala cauzată de noul coronavirus unei anumite naționalități sau entii, ci să rămână empatici cu toate țările afectate de pandemie.

Pentru populație, este extrem de important să înțeleagă faptul că persoanele diagnosticate cu COVID-19 nu au greișit cu nimic. Mai mult decât atât, având în vedere momentele prin care ei și familiile lor trec, aceștia merită compasiune și suport.

Mai mult decât atât, OMS face apel către populație să nu stgmatizeze persoanele diagnosticate cu noul coronavirus și să nu folosească apelative jignitoare la adresa acestora. Potrivit sursei citate anterior, cel mai indicat este ca oamenii să îi considere „persoane care sunt tratate în prezent de COVID-19”; „persoane care au COVID-19”, „persoane care se refac după COVID-19”, căci într-o zi și acești oameni se vor întoarce la viața lor normală, își vor relua joburile și activitatea în societate.

Informarea doar din surse oficiale

Unul dintre sfaturile pe care OMS le oferă se referă la minimalizarea surselor și informațiilor care ar putea provoca anxietate. Astfel, ei recomandă ca populația să se informeze doar din surse credibile, oficiale. Este recomandat ca populația să se informeze corect, să citească faptele clare, ci nu zvonurile auzite sau primite din diferite surse externe.

Mai mult decât atât, în cazul în care subiectul noului coronavirus determină persoanele să devină anxioase, OMS recomandă documentarea din surse oficiale o dată sau de două ori pe zi, pentru a rămîne informat, încercând însă să nu fie un subiect care să acapareze întreaga viață.

Protejează-te pe tine și pe cei din jur

Cea mai cunoscută metodă prin care te poți proteja pe tine și pe cei din jur este distanțarea socială. În timpul distanțării însă este cât se poate de important să îți păstrezi sănătatea mintală. Un sfat de ajutor din partea OMS este să îi protejezi și să îți foeri suportul pentru cei din jur. Această modalitate funcționează atât pentru cel care este ajutat cât și pentru cel care ajută.

Spre exemplu, le poți telefoan persoanelor în vârstă, vecinilor, să vezi cum se simt și mai ales dacă sunt bine. Păstrează mereu legătura cu cei dragi și încurajează-i atunci când simți că intra în panică sau când nu se află în cea mai bună formă a lor.

Experiențele pozitive ale persoanelor vindecate de COVID-19

În timpul unei crize, poate părea dificil pentru oameni să mai găsească partea bună a lucrurilor. Însă OMS recomandă să priviți în jurul vostru și să vă inspirați din experiențele pozitive și motivaționale ale persoanelor care au reușit să depășească boala, iar acum se bucură de dragostea celor apropiați și de viață.

Mai mult decât atât, arată-ți recunoștința pentru personalul medical. Mesajele de încurajare, din social-media, pentru medici, asistente și întreg personalul sanitar din comunitatea în care locuiești vor conta mult pentru ei, dar în același timp te vor ajuta să te simți mai bine și mai încrezător.

Mesajele OMS pentru personalul medical:

Este normal să simți presiunea

Potrivit sursei citate anterior, este normal ca personalul medical să simtă că lucrează sub presiune în această perioadă. Stresul și restul sentimentelor asociate cu acesta sunt stări normale în timpul pandemiei și nu sunt un exemplu că nu ți-ai putea face treaba așa cum ar trebui.

Pentru personalul medical este cât se poate de important să își păstreze sănătatea mintală în această perioadă. OMS recomandă ca aceștia să aibă grijă de propria persoană, să se odihnească suficient, să își păstreze o dietă alimentară sănătoasă și să rămână în permanent contact cu prietenii și familia.

Mai mult decât atât, OMS recomandă evitarea în totalitate a strategiilor de coping negative, precum refugiul în tutun sau alcool, dăunătoare, căci pe termen lung acestea nu vor face altceva decât să înrăutățească situația și starea de bine pisihică.

Discuții permanente, dar sigure cu familia

Este foarte important pentru personalul medical să rămână în contact permanent cu familia și cu cei dragi. În cazul în care este necesar și este mai sigur, se recomandă contactul online, prin intermediul apelurilor telefonice sau chiar video.

Mai mult decât atât, în timpul crizei, personalul medical ar putea întâmpina reacții negative din partea membrilor comunității precum vecinii. Stigmatizarea la rândul său ar putea face parte din relația personalului sanitar cu membrii comunității în care locuiește. În aceste cazuri, este recomandat ca medicii să își împărtășească experiențele între ei, sau cu persoane de încredere care ar putea trece prin aceleași situații.

Recvomandări pentru managerii organizațiilor și instituțiilor sanitare și medicale:

Protejarea nagajaților în situații stresante

OMS este de părere că, prin protejarea cadrelor medicale de stres și anxietate, se poate asigura și o mai bună capacitate de lucru a acestora. Cel mai important însă este ca managerii să realizeze că o pandemie nu va trece peste noapte, iar înainte de toate este bine să găsească soluții prin care să protejeze angajații pe termen lung.

Mai mult decât atât, este important ca aceștia să se asigure că mesajele și informațiile importante ajung la timp, în rândul întregului personal.

Asigurarea ajutorului pentru combaterea stresului și anxietății

Organizația Mondială a Sănătății recomandă managerilor și personalului aflat la conducerea instituțiilor medicale să se asigure că personalul este informat și știe cum trebuie să procedeze sau la cine să apeleze dacă are nevoie de ajutor pentru a-și menține sănătatea mintală.

Mai mult decât atât, liderii și managerii din sistemul sanitar se pot confrunta, la rândul lor, cu stresul și anxietatea din timpul pandemiei. Este foarte important ca și aceștia să ceară ajutorul de care au nevoie și să primească recomandări pentru păstrarea sănătății mintale din partea specialiștilor, ca și cadrele și personalul medical.

Recomandări pentru persoanele care îngrijesc copiii

Modalități pozitive pentru exprimarea sentimentelor

În cazul persoanelor care îngrijesc copii și de ce nu chiar și al părinților este recomandat ca aceștia să găsească modalități pozitive, simple care să îi ajute pe cei mici să își exprime sentimentele de teamă, stările de stres și de anxietate. Fiecare copil are modul său propriu de a-și exprima sentimentele, însă are nevoie de încurajare din partea adulților în acest sens.

Unele dintre modalitățile de exprimarea recomandate de către OMS sunt jocurile, activitățile creative precum desenul, iar odată ce au reușit să își expună stările și temerile, cei mici se vor simți mult mai relaxați.

Relația strânsă cu familia

În această perioadă este mai mult decât important ca cei mici să aibă o relație strânsă cu părinții și să comunice cât mai des și mai deschis. În cazul asistenților maternali, OMS le recomandă să îi încurajeze pe copii să comunice cât mai mult cu familia, iar dacă este posibil chiar să nu fie separați de părinți.

În cazul în care pentru cei mici este imposibil să rămână lângă familie, din diferite motive, asigurați-vă că aceștia păstrează legătura cu părinții și vorbesc cât mai des.

Mai mult decât atât, încercați să păstrați o rutină în viața copiilor, iar dacă este cazul depuneți efort pentru a realizat un program cât mai prietenos pentru cel mic, mai ales dacă acesta este nevoit să stea în casă. Alegeți activități potrivite vârstei lor pe care să le puteți face alături de întreaga familie, precum jocurile de interior și nu încetați să îi încurajați pe cei mici să păstreze legătura cu prietenii și colegii de la școală, chiar dacă pentru moment doar online.

Păstrați transparența cu cei mici

În timpul crizelor este foarte important ca părinții sau îngrijitorii să păstreze transparența față de cei mici. OMS recomandă ca adulții să discute sincer, dar într-un mod cât mai simplu de înțeles pentru copii despre ce este COVID-19 și care sunt efectele bolii. Copiii remarcă foarte ușor comportamentul ciudat al adulților și momentele de îngrijorare.

Recomandările OMS în păstrarea sănătății mintale pentru persoanele vârstnice sau ce suferă de alte afecțiuni:

Persoanele vârstnice și modul în care stresul îi poate afecta

Persoanele vârstnice și mai ales cele aflate în izolare pot deveni mult mai anxioși sau stresați în contextul actual. În cazul acestora, OMS recomandă asigurarea de sprijin de specialitate și din partea familiei, mai ales pentru persoanele care suferă și de alte tulburări, precum demența.

Mai mult decât atât, este impoartnat ca aceștia să știe din timp cum să reacționeze în situații dificile, să cunoască numerele de telefon importante precum cel de urgență, al medicului de familie, etc.

Prevenția și sfaturile OMS

Un alt sfat important al OMS pentru vârstnici sau pentru persoanele ce suferă de diferite afecțiuni privește informarea corectă. Este recomandat ca ei să fie tot timpul cât mai clar informați de către membrii familiei cu privire la riscurile cărora li s-ar putea expunde, la noul virus și noua boală.

În cazul în care este necesar, încercați să repetați informațiile pentru a vă asigura că persoanele în vârstă le-au înțeles așa cum trebuie. Mai mult decât atât, un factor de ajutor ar putea fi scrierea și păstrarea undeva a tuturor informațiilor relevante. Spre exemplu, precum notițe pe frigider sau în alte zone ale casei, care să le reamintească să se spele pe mâini.

Accesul rapid la informații și la medicație

În cazul persoanelor care știu că suferă de afecțiuni cronice sau alte afecțiuni, OMS recomandă să aibă întotdeauna acces la medicația presciră de medicul specialist pentru afecțiunea de care suferă. Este recomandat să respecte cu strictețe instruncțiunile medicului și să nu renunțe la tratament decât la îndemnul sau după ce au discutat cu acesta.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă să vă asigurați că tratamentul prescris de către medic vă ajunge pentru două săptămâni.

Recomandările OMS pentru persoanele aflate în izolare:

Rămâneți conectați social în timp ce îi protejați pe cei din jur. Discutați prin apeluri video cu cei dragi, cu prietenii și familia.

Încercați pe cât posibil să vă păstrați rutina zilnică, iar dacă nu este posibil încercați să stabiliți un rând de obiceiuri noi, dar sănătoase care să vă ajute să depășiți mai ușor această perioadă.

Relaxarea și activitățile fizice

În timpul momentelor și situațiilor stresante, încercați să vă concentrați pe propriile nevoi. Apelați la exerciții fizice care să vă ajute să vă relaxați și să vă mențineți starea de sănătate bună.

Mai mult decât atât, este recomandat să vă odihniți cât de mult și de bine puteți. Dormiți 8 ore pe noapte și adoptați un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă alimentară echilibrată.

Informați-vă doar din surse oficiale și credibile. Nu acordați atenție tuturor zvonurilor care circulă în mediul online și în comunitate. Cel mai important este să verificați noutățile pe care le aflați în surse credibile și de specialitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`