Inspectoratul Școlar al Municipiului București, propunere privind redeschiderea școlilor: Întâi revin la ore doar elevii din anii terminali. Copiii din clasele I-IV vor încheia anul online (VIDEO, FOTO)

Inspectoratul Școlar al Municipiului București, propunere privind redeschiderea școlilor: Întâi revin la ore doar elevii din anii terminali. Copiii din clasele I-IV vor încheia anul online (VIDEO, FOTO)
Foto: Captură Educație Privată

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a înaintat Ministerului Educației o propunere pentru redeschiderea școlilor. Potrivit documentului, la ore ar trebui să revină întâi elevii din anii terminali, apoi restul și se va lucra cu maximum 15 copii într-o clasă. Cei din anii I-IV vor încheia anul școlar online, cu calificative. Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale ”Alma Mater”, a declarat pentru B1 TV că sunt analizate mai multe variante, iar sindicatele vor veni și ele cu propuneri, astfel încât riscurile de infectare cu coronavirus să fie pe cât se poate de mici.

Propunerea ISMB de redeschidere a școlilor, în contextul epidemiei de coronavirus

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a propus Ministerul Educației redeschiderea etapizată școlilor. Documentul a apărut pe un grup de Facebook, iar surse din Ministerul Educației au confirmat pentru Educație Privată că acesta este autentic, dar doar o propunere de lucru.

ISMB propune ca, în primele două săptămâni, să revină la ore elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, care vor da teze pe baza recapitulărilor. După aceste două săptămâni, vor reveni la școală elevii din clasele a V-a, a VI-a, aVII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a, cu dezinfectare între schimburi. Se dau teze, se ascultă pe baza recapitulărilor. Copiii din clasele I-IV vor încheia anul școlar online, cu calificative. Elevii care vor merge la școală vor sta maximum 15 într-o sală.

Captură Educație Privată

Captură Educație Privată

Miercuri, ministrul Educației, Monica Anisie, a prezentat scenariile care sunt luate în calcul pentru redeschiderea școlii, în contextul epidemiei de coronavirus. Unul dintre aceste scenarii prevedea ca revenirea la școală să se facă etapizat, primii fiind elevii din anii terminali.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a arătat sceptic că școlile se vor redeschide imediat după 15 mai, când vor intra în vigoare primele măsuri de relaxare. Ulterior, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a subliniat că nici nu se pune problema ca școlile să fie deschise atât de curând.

Anton Hadăr, lider de sindicat: Cerem condiții foarte bune pentru elevi și studenți, astfel încât riscurile să fie limitate la maximum

Președintele Federației Naționale Sindicale ”Alma Mater”, Anton Hadăr, a declarat că decizia privind redeschiderea școlilor trebuie luată extrem de atent, căci deja mulți români au început să ignore măsurile de prevenție numai auzind de relaxarea măsurilor de restricție:

„Este doar o propunere. Documentul nu este unul aprobat de Ministerul Educației, nu e dezbătut nici cu partenerii de dialog social, nici cu sindicatele, mai ales cele de învățământul preuniversitar. Vreau să știți că nu scrie acolo când va începe școala în sistemul față în față, este lăsată în suspans această dată, pentru că nu știm nici noi data cea mai propice pentru începerea școlii. Se vorbește de o dată imediată după 15 mai, dar cred că noi vom insista să înceapă școala cel mai devreme în primele zile ale lunii iunie, cu argumente. Ați văzut că poporul s-a relaxat deja numai când a auzit de relaxarea măsurilor și am văzut că e Bucureștiul plin de oameni de toate vârstele. Au ieșit la plimbare mulți dintre ei, de parcă s-a și terminat criza”, a declarat Hadăr, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Anton Hadăr a precizat apoi că sindicatele vor cere ca în școli și universități să se verifice temperatura elevilor, respectiv a studenților, aceștia să primească mănuși și măști de protecție, iar cursurile să se desfășoare pe subgrupe, astfel încât să fie cât mai puțini elevi / studenți într-o sală.

„Deci acolo scrie de clasele terminale, de clasele a VIII-a, a XII-a. E și normal, că aceștia vor susține examene de Capacitate și Bacalaureat, dar să știți că noi, sindicatele, cerem și alte lucruri pe care le veți vedea făcute public zilele care urmează. Cerem condiții foarte bune pentru elevi și pentru studenți. Ne gândim ca, la intrarea în universitate sau în școală, să fie luată temperatura fiecărui elev sau student și a noastră, a cadelor didactice, ne gândim la procurarea de către școală sau de către unitățile administrativ teritoriale, de universitate a unor seturi de mănuși, pentru a le oferi studenților. Știți că prețul e foarte mare și nu cred că își permit toți să își procure asemenea instrumente de protecție. Ne gândim ca elevii și studenții să fie cât mai puțini într-o clasă și cred că se va lucra în învățământul superior pe subgrupe, iar în învățământul preuniversitar probabil tot așa, pe serii mai mici. Știți că în unele clase sunt și câte 40 de elevi. Vrem să limităm cât mai mult riscurile la care se expun elevii și, mai ales, cadrele didactice mai în vârstă. Știți bine că boala se pare că îi atacă mai mult pe aceștia”, a explicat liderul de sindicat, pentru B1 TV.

Anton Hadăr a subliniat apoi importanța predării în online: „Dar trebuie să insistăm pe acest aspect, ba chiar pe a se continua procesul didactic de predare online și în învățământul superior, și în prueniversitar, până la sfârșitul întregii activități. Apoi vedem ce facem cu examenele. Pentru că dacă într-o școală vor veni foarte mulți elevi și Doamne ferește apare un caz, vă dați seama că toată școala se închide și activitatea practic e compromisă, nu se mai poate desfășura nimic. Vrem să limităm riscul pe cât de mult putem. În învățământul superior e de preferat să susținem examenele online și doar acolo unde nu se poate să-i aducem față în față. Nu cred că sunt lucruri foarte greu de îndeplinit, dar trebuie să le punem la punct: să dotăm școlile cu măști, cu aparate de luare a temperaturii, cu mănuși, cu elemente necesare igienizării continue a elevilor și a personalului. Apoi să încercăm să ducem anul la bun sfârșit”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`