CORONAVIRUS | Al doilea val de COVID-19 ar putea lovi SUA la iarnă / Directorul CDC: ”Vom avea epidemie de gripă și coronavirus în același timp”

CORONAVIRUS | Al doilea val de COVID-19 ar putea lovi SUA la iarnă / Directorul CDC: ”Vom avea epidemie de gripă și coronavirus în același timp”

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, agenția federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA, avertizează că un al doilea val de COVID-19 ar putea lovi țara la iarnă, în același timp cu sezonul gripei.

„Există posibilitatea ca asaltul virusului asupra națiunii noastre în iarna viitoare să fie chiar mai dificil decât cel pe care tocmai l-am trecut”, a declarat directorul CDC, Robert Redfield, citat de The Guardian.

Focarul actual de coronavirus continuă să se diminueze pe teritoriul SUA, cea mai afectată țară pe plan mondial, iar autoritățile se pregătesc deja pentru o posibilă reapariție a virusului, în lunile următoare.

„Vom avea epidemie de gripă și coronavirus în același timp”, a completat Redfield, iar combinația ar putea reprezenta o tensiune prea mare asupra sistemului de sănătate american, decimat de primul focar.

Prima infecție cu noul coronavirus, confirmată oficial pe teritoriul SUA, a fost un caz legat de călătorii, diagnosticat pe 20 ianuarie în statul Washington, în apropiere de Seattle.

De atunci, aproape 1 milion de oameni au fost testați pozitiv în Statele Unite, iar peste 55.000 au murit din cauza bolii.

Mai mult, restricțiile impuse de starea de urgență au înăbușit comerțul american, în timp ce 26 de milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă în ultimele patru săptămâni.

În acest context, crearea unei rețele de urmărire a a persoanelor infectate la nivel național poate deveni cheia pentru prevenirea unor noi infectări. Cu toate acestea, realizarea și susținerea unei astfel de rețele va constitui o provocare majoră, prin necesitatea unei forțe de muncă imense, până la 300.000 de angajați, după unele estimări.

Economia SUA se confruntă cu un șoc istoric

Restrângerea economiei americane din cauza pandemiei de coronavirus este un șoc de proporții istorice, care cel mai probabil va duce nivelul șomajului la 16% sau chiar mai mult luna aceasta, după cum a afirmat duminică un consilier economic de la Casa Albă.

„Este o situație cu adevărat gravă”, a declarat consilierul președintelui Donald Trump, Kevin Hassett, care a adăugat că „este cel mai mare șoc negativ pe care economia noastră l-a cunoscut vreodată. Vom analiza o rată a șomajului care se apropie de ratele pe care le-am văzut în Marea Depresiune din anii 1930”.

Biroul bugetar al Congresului (CBO) prevede că PIB-ul SUA se va confrunta cu o rată anuală de aproape 40% în trimestrul doi, șomajul crescând la 16% în trimestrul al treilea. Dar chiar și anul viitor, CBO consideră că rata locurilor de muncă rămâne în medie peste 10 la sută.

„Cred că următoarele două luni vor arăta groaznic”, a spus Hassett, referindu-se la datele economice din SUA.

Primele semne de reluare a activităților

De la Tennessee și Texas la Ohio și Montana, statele din întreaga țară și-au anunțat intenția de a se redeschide, pentru prima oară într-o lună.

Guvernatorul republican al Georgiei, Brian Kemp, a permis redeschiderea sălilor de sport, a saloanelor de păr, a sălilor de bowling și a saloanelor de tatuaje și masaj înpând de vineri. De săptâmâna viitoare urmând să se deschidă sălile de cinema și restaurante.Carolina de Sud a început luni să reducă restricțiile.Florida a deschis câteva din plajele sale vinerea trecută.

Cu toate acestea, experții din domeniul sănătății și unii guvernatori critică deciziile aparent pripite, avertizând că o relaxare prematură a măsurilor privind șederea la domiciliu ar putea declanșa o creștere a cazurilor de coronavirus, potrivit Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`