1 mai, Ziua Muncii. Ce semnificație are această sărbătoare

1 mai, Ziua Muncii. Ce semnificație are această sărbătoare
sursa Foto: Wikipedia

1 mai este o zi importanță pentru noi, un prilej de a socializa și a ne bucura de compania celor din jurul nostru. Ziua Muncii este sărbătorită în mai multe țări, iar România nu este vreo excepție. Drept urmare, în țara noastră, aceasta este zi liberă decretată prin lege. Totuși, de ce este atât de importantă această sărbătoare? Care sunt semnificațiile ei și ce sărbătorim mai exact?

Istoria zilei de 1 mai

1 mai semnifică faptul că un angajat are dreptul să lucreze opt ore pe zi, ci nu mai mult. În anul 1872, aproximativ 100 de mii de lucrători din New York au manifestat, cerând în acest mod reducerea timpului de lucru.

Mai târziu, pe 1 mai 1886, sute de oameni au protestat pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii. Totuși, în Chicago au mers 90 de mii de protestatri, aici având loc cea mai mare demonstrație. Din aceștia, 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul a fost unul promițător, întrucât în jur de 40 de 35 de muncitori au câștigat dreptul la un program de 8 ore, fără reducerea salariului.

Această zi a mai devenit conoscută în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Haymarket din Chicago. Numărul celor care erau în grevă se ridicase la 65.000. în timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alătute unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. După care, poliția a intervenit, patru protestatari și-au pierdut viața fiind împușcați, iar mulții alții au fost răniți.

După care, în aceeași seară, o nouă demonstrație a fost organizată în Piața Haymarket, iar o bombă a fost aruncată spre polițiști. 66 au fost răniți, dintre care 7 au decedat. Poliția a ripostat și a rănit două sute de oameni, dintre care mulți au decedat.

Opt lideri anarhiști au fost judecați, iar muncitori din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat sume de bani pentru apărarea acestora.

Doi ani mai târziu, social-democrații afiliați la așa–numita Internațională a ll–a au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor. În perioada următoare, anual în data de 1 mai, au avut loc demosntrații în SUA, în majoritatea țărilor europene, dar și în Chile, peru și Cuba.

În 1904, Federația Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Labor Day („Ziua Muncii”) anual, în prima zi de luni a lui septembrie.

Cum se sărbătorește 1 mai în România

Românii au sărbătorit pentru prima dată această zi în 1890, pe vremea în care domnea Carol I. Însă ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunistă, când de 1 mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Mulțimi de oameni, în haine de sărbătoare, scandau lozinci și purtau pancarte.

Lucrurile s-au schimbat după căderea comunismului, în sensul că s-a renunțat la festivitățile acestea propagandistice. Prin urmare, nu se mai organizează manifestații, dar oamenii au alt mod de a petrece ziua de 1 mai. Aceștia organizează scurte vacanțe, pleacă cu prietenii sau familia la mare sau la munte, iar alții se rezumă la un picnic alături de cei dragi. Din nefericire, anul acesta ne găseste în niște circumstanțe deloc favorabile din cauza pandemiei. Oamenii sunt sfătuiți să stea în casă pentru a evita orice înrăutățire a situației.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie