CORONAVIRUS | Consilier economic de la Casa Albă: Economia SUA se confruntă cu șoc istoric

CORONAVIRUS | Consilier economic de la Casa Albă: Economia SUA se confruntă cu șoc istoric
Foto: Hepta

Restrângerea economiei americane din cauza pandemiei de coronavirus este un șoc de proporții istorice care cel mai probabil va duce nivelul șomajului la 16% sau mai mult luna aceasta și va avea nevoie de mai mulți stimuli pentru a asigura o revenire în forță, a afirmat duminică un consilier economic de la Casa Alba.

Consilierul președintelui Donald Trump: Este cel mai mare șoc negativ pe care economia noastră l-a cunoscut vreodată

„Este o situație cu adevărat gravă”, a declarat consilierul președintelui Donald Trump, Kevin Hassett, care a adăugat că „este cel mai mare șoc negativ pe care economia noastră l-a cunoscut vreodată. Vom analiza o rată a șomajului care se apropie de ratele pe care le-am văzut în Marea Depresiune din anii 1930”.

Măsurile de blocare din SUA pentru a reduce răspândirea noului coronavirus au împiedicat economia, au închis afacerile și au trimis milioane de oameni în șomaj.

Mai precis, 26,5 milioane de americani au rămas fără locuri de muncă de la mijlocul lunii martie, iar vânzările cu amănuntul, construcția de locuințe și încrederea consumatorilor s-au diminuat, scrie Reuters.

Biroul bugetar al Congresului (CBO, n.r.) prevede că PIB-ul SUA se va confrunta cu o rată anuală de aproape 40% în trimestrul doi, șomajul crescând la 16% în trimestrul al treilea. Dar chiar și anul viitor, CBO consideră că rata locurilor de muncă rămâne în medie peste 10 la sută.

„Cred că rata șomajului va sări la un nivel probabil în jurul valorii de 16% sau chiar mai mare în următorul raport de locuri de muncă, care va avea loc la 8 mai, furnizând statistici privind ocuparea forței de muncă din aprilie”, a declarat Hassett reporterilor de la Casa Albă.

Hassett a adăugat că modificarea PIB-ului național în trimestrul doi ar fi un „număr mare negativ”.

„Cred că următoarele două luni vor arăta groaznic”, a spus Hassett, referindu-se la datele economice din SUA.

„Vom avea nevoie de politici cu adevărat mari, care să fie concepute pentru a face astfel încât oamenii să fie din nou optimisti”, a adăugat Hassett.

Consilierii lui Trump vor să înainteze o listă de 5-6 idei pentru a le prezenta Congresului pentru a ajuta să rezolve dezastrul economic, a mai spus Hassett.

Congresul american a aprobat 3 trilioane de dolari pentru susținerea economiei

Congresul american a aprobat 3 trilioane de dolari în cadrul unui program de susținere a muncitorilor disponibilizați și pentru o economie în cădere liberă.

În prezent, parlamentarii sunt pregătiți pentru a susține o asistență federală a guvernelor de stat și locale ale căror bugete au fost spulberate de pandemie.

New York City are nevoie de ajutor federal de 7,4 miliarde de dolari pentru a compensa pierderile economice cauzate de coronavirus, a declarat duminica primarul orașului.

Numărul persoanelor infectate se apropie de trei milioane la nivel global

Pe întreg mapamondul, numărul persoanelor testate pozitiv cu Covid-19, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, se apropie de trei milioane de cazuri.

Mai precis, peste 2.900.000 de persoane au fost testate pozitiv.

De asemenea, numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 203.000, iar peste 842 de mii de oameni s-au recuperat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`