Universitatea Oxford: Coronavirusul a ajuns în Spania cu o lună mai devreme decât se crede. Primele cazuri au fost mascate de gripa sezonieră

Universitatea Oxford: Coronavirusul a ajuns în Spania cu o lună mai devreme decât se crede. Primele cazuri au fost mascate de gripa sezonieră
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Un studiu al Botnar Research Centre, institut de cercetare afiliat Universității Oxford, arată că este posibil ca primele cazuri de infectare cu coronavirus din Spania să fi apărut cu o lună mai devreme decât se știa până acum. 25 februarie este considerată oficial data în care epidemia de coronavirus a ajuns în Spania. Cercetătorii institutului, însă, cred că SATS-CoV-2 a ajuns în această țară la începutul lunii februarie. Cazurile timpurii de COVID-19, însă, au fost ”mascate” de manifestarea gripei sezoniere. Asta înseamnă că aproape o lună, până când autoritățile au luat primele măsuri de prevenție, virusul s-a răspândit în comunitate.

Studiu Botnar Research Centre: Coronavirusul a ajuns în Spania mai devreme decât se crede

Iarna aceasta, sezonul de gripă în Catalonia a fost unul atipic. Potrivit statisticilor, în perioada 4 februarie – 20 martie, când epidemia de gripă teoretic era pe trecute, spitalele din regiune tratau cu 20% mai multe cazuri decât în mod obișnuit. Asta înseamnă cam cu 8.000 peste cifra anticipată.

Acum, un studiu al Botnar Research Centre, din cadrul Universității Oxford, avansează ideea că această manifestare atipică a gripei sezoniere se poate să fi ascuns o timpurie contaminare cu SARS-CoV-2. Asta înseamnă că virusul a infectat spaniolii mai devreme decât s-a crezut până acum.

Studiul este semnat de profesorul Daniel Prieto-Alhambra și de alți cinci cercetători și se bazează pe date ale guvernului catalan privind epidemia anuală de gripă. Pornind de la aceste date oficiale privind evoluția gripei sezoniere în anii trecuți, autorii și-au dat seama că, în 2020, sezonul gripal s-a prelungit cu săptămâni bune și după 4 februarie.

Pe 25 februarie, în Catalonia au fost raportate primele trei cazuri de coronavirus și abia pe 12 martie numărul infectărilor a ajuns la 100 și a crescut apoi exponențial. Pe 21 martie, în această regiune, una dintre cele mai afectate de epidemie, erau peste 4.000 de oameni bolnavi. Joia aceasta, pe 23 aprilie, numărul îmbolnăvirilor a depășit 43.800, iar cel al deceselor a sărit de 4.200.

Așadar, 25 februarie este considerată oficil data în care COVID-19 a ajuns în Spania, dar echipa de la Botnar Research Centre crede că totul s-a întâmplat cam cu o lună mai devreme. Cazurile, însă, au fost mascate de gripa sezonieră. Autorii cred că se bazează pe suficiente date, dar studiul lor urmează să fie validat sau invalidat și de alți cercetători. Totuși, mai există o cercetare cu o concluzie similară.Iarîn Statele Uniteepidemia de coronavirus a făcut victimemai devreme decât se știa.

Spanioli considerați bolnavi de gripă erau, de fapt, infectați cu coronavirus

Autorii documentării consideră că acele 20% de presupuse cazuri de gripă în plus înregistrate după ce a trecut vârful epidemiei sezoniere reprezintă un procent „statistic semnificativ”. Pe categorii de vârstă, acestea s-au înregistrat îndeosebi la adolescenți și la adulții între 15 și 64 de ani. În schimb, același lucru nu a fost remarcat la fel în cadrul grupei de vârstă 65+, care de obicei e mai afectată de gripă.

În opinia echipei de cercetători, aceste cazuri în plus, înregistrate după 4 februarie și la toate categoriile de vârstă, sunt rezultatul unei confuzii între simptomele gripei și cele ale COVID-19. Asta înseamnă că, de fapt, coronavirusul se răspândea în Spania cu mult înainte de data oficială de 25 februarie.

„Oameni infectați cu COVID-19 se poate să fi fost considerați bolnavi de gripă. Asta a permis transmiterea comunitară a virusului înainte ca autoritățile să ia măsuri”, se arată în document.

Asta se poate să se fi întâmplat de la începutul lunii februarie până la jumătatea lunii martie, când numărul cazurilor de gripă a scăzut, mai precizează studiul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`