Comisia Europeană lansează GHIDUL pentru revenirea în siguranţă la locul de muncă

Comisia Europeană lansează GHIDUL pentru revenirea în siguranţă la locul de muncă

Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat vineri un ghid privind întoarcerea la serviciu, se arată într-un comunicat publicat de Comisia Europeană.

Ghidul vine în condiţiile în care angajatorii se întreabă cum se poate garanta sănătatea şi siguranţa lucrătorilor care se întorc în procesul de producţie.

Materialul publicat de EU-OSHA conţine informaţii privind evaluarea riscurilor şi măsurile de siguranţă ce trebuie luate, modul de implicare al lucrătorilor, grija faţă de cei care au fost bolnavi, planificarea producţiei în condiţii de criză, permanenta actualizare a resurselor informaţionale. Ghidul conţine, de asemenea, linkuri către bazele de date naţionale privind sectoare şi ocupaţii specifice.

Îndumările realizate de EU-OSHA conţin şi norme concrete privind curăţenia la locul de muncă, purtarea măştilor de protecţie, şedinţele şi călătoriile de afaceri. La fel de importante sunt şi recomandările privind ambalarea şi transportul hranei din zone infectate cu coronavirus. Ghidul are o întreagă secţiune informativă dedicată COVID-19, unde regăsesc informaţii verificate despre răspândirea şi supravieţuirea coronavirusului în diverse medii.

El va fi actualizat permanent cu informaţii fiabile, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Sprijin pentru angajatori

Materialul a fost realizat în cooperare cu Comisia Europeană şi Comitetul consultativ tripartit pentru securitate şi sănătate la locul de muncă, precum şi Comitetul inspectorilor de muncă principali.

„Astăzi, mai mult decât oricând, este foarte evident că protejarea şi promovarea securităţii şi a sănătăţii în muncă sunt de o importanţă capitală pentru lucrători, companii, sisteme de protecţie socială şi societate în ansamblu. Acest ghid oferă răspunsuri la întrebări practice ale angajatorilor, cum ar fi: cum pot reduce la minimum expunerea la coronavirus la locul de muncă şi cum îşi pot actualiza evaluarea riscurilor, având grijă de lucrătorii care au fost bolnavi. Ghidul va ajuta angajatorii şi companiile să gestioneze întoarcerea la locul de muncă şi să ofere sfaturi practice personalului”, a declarat comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, citat de Agerpres.

Măsuri de relaxare

Ţări ca Germani, Austria, Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa au anunţat relaxarea măsurilor impuse de starea de urgenţă şi revenirea treptată la reluarea activităţilor.

Autoritățile germane au decis recent să relaxeze, treptat și gradual, măsurile de restricție impuse pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rezultatul a fost că oamenii au ieșit în număr mare din case, au dat buzna în magazine și diverse spații publice deschise. Asta i-a determinat pe virusologi să avertizeze că populația și autoritățile nu trebuie să se lase pe-o ureche.

În Franţa, preşedintele Macron a anunţat că revenirea elevilor la şcoală se va face pe bază de voluntariat, nefiind o obligativitate.

România, triaj la locul de muncă şi în şcoli

România se pregăteşte din 15 mai să îşi reia activităţile întrerupte pentru 60 de zile din cauza pandemiei.PremierulLudovic Orbana declarat, vineri, după discuțiile de la Ministerul Afacerilor Interne, privind gestionarea pandemiei decoronavirus, că pentru fiecare măsură de relaxare a restricțiilor, impuse în contextul stării de urgență,se vor stabili anumite reguli.

În acest sens, șeful Guvernului a vorbit despre posibilitatea efectuării unui triaj la locul de muncă sau la școală prin intermediul termometrelor electronice. Orban a mai spus și că atunci când școlile se vor redeschide, elevii vor primi măști de protecție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:36 - Ce a pățit o femeie din Cluj-Napoca după ce a cumpărat un frigider de Black Friday. „Nici măcar așa nu mă mai întorc”
14:35 - Nicușor Dan, despre solicitările pentru candidați: Marcel Ciolacu și George Simion au fost mai rezervați față de propuneri (VIDEO)
14:06 - Diana Șoșoacă, despre liderul AUR: Nimeni din cei care mă susțin nu ar putea să voteze un astfel de grobian / În AUR mi se cerea non-stop să încalc legea. Simion a cerut tuturor să îi dea banii din suma forfetară (VIDEO)
13:57 - A început Postul Crăciunului. Cât durează și când sunt dezlegări la pește
13:43 - Diana Șoșoacă: Hotărârea CCR de anulare a candidaturii mele a fost cu acceptul tuturor celor 14 de pe lista de candidați / Nu poți să faci parte din comisiile SRI și SIE dacă nu ești de la SRI și SIE (VIDEO)
13:22 - Diana Șoșoacă: George Simion îl are în spate pe Lulea, care au în spate un sistem al serviciilor condus de Coldea / Afaceri cu droguri în Transnistria, Găgăuzia, Ucraina. De unde are AUR atâția bani? (VIDEO)
13:13 - Un tramvai a deraiat în Timișoara. O parte din garnitură a ajuns pe trotuar
12:53 - Ionel Bogdan: Observ că există o îngrijorare din USR cu privire la PNL. USR să își facă, în primul rând, curat în partid (VIDEO)
12:51 - Au pornit tunurile pentru zăpada artificială în Poiana Brașov. S-au înregistrat -6 grade
12:30 - Radu Miruță: O persoană comună Elenei Lasconi și lui Adrian Zuckerman a propus întâlnirea / Problema PNL că este că oamenii din PNL nu trag și Nicolae Ciucă nu depășește 10% (VIDEO)