Remdesivir, un medicament care se crede a fi unul dintre cele mai bune medicamente pentru tratarea coronavirusului, nu a reușit să aibă niciun efect în primul proces complet, potrivit unui studiu.
Rezultatele studiului au fost publicate de Organizața Mondiale a Sănătății, dar au fost șterse. Ulterior, un purtător de cuvânt al OMS a spus că a fost încărcat prea repede, din întâmplare.
Mai precis, Tarik Jasarevic a declarat că rezultatele au fost publicate din greșeală pe site-ul web și au fost retrase imediat ce a fost observată greșeala.
Cercetătorii au studiat 237 de pacienţi infectaţi cu virusul Covid-19, dintre care 158 au primit medicamentul, celorlalţi 79 nu li s-a administrat Remdesivir. Medicamentul a avut, de asemenea, efecte secundare semnificative în cazul a 18 pacienţi.
Nu a existat nicio diferență între grupuri în ceea ce privește timpul de recuperare. Puțin sub 14% dintre cei cu Remdesivir au murit, comparativ cu aproape 13% dintre cei care nu au luat tratamentul.
Nu au existat detalii în raportul scurt al efectelor secundare care au determinat stoparea procesului.
”Manuscrisul este în curs de revizuire și așteptăm o versiune finală înainte de a face comentarii OMS”, a adăugat Tarik Jasarevic.
„În acest studiu asupra pacienților adulți spitalizați cu Covid-19 sever, care a fost încheiat prematur, Remdesivir nu a fost asociat cu beneficii clinice sau virologice”, potrivit raportului de pe site-ul OMS.
Cu doar o săptămână în urmă, s-a arătat că cercetătorii din Chicago au fost încântați de rezultatele unui studiu efectuat de Gilead la Remdesivir la 125 de pacienți.
Aproape toate aceste persoane au fost externate într-o săptămână. Cu toate acestea, nu a existat un grup placebo, ceea ce a însemnat că cercetătorii nu pot fi siguri că medicamentul a făcut diferența și nu altceva.
Președintele Societății Române de Microbiologie, Prof. Dr. Alexandru Rafila, și-a declarat speranța ca Remdesivir-ul să să fie aprobat ca medicament al panemiei de coronavirus.
”În paralel se testează și alte antivirale, unele dintre ele provin din Japonia, China. Cred că la toate aceste tratamente antivirale ar trebui să avem un răspuns începând din toamnă. Atunci cred că Remdesivirul ar putea să fie deja autorizat și să fie fabricat”, a afirmat Alexandru Rafila.
Medicamentul produs de compania americană Gilead Sciences și este un antivirus care a fost testat pentru Ebola, dar care nu a reușit să prezinte beneficii în Africa.
În cursa pentru medicamente care ar putea funcționa împotriva Covid-19, mulți medici au oferit Remesivir pacienților din „motive de compasiune”, fără a aștepta studii, scrie The Guardian.
Testul clinic a medicamentului în China, pe pacienți cu simptome severe de SARS-CoV-2, poate să ofere doctorilor o pauză. Cu toate acestea, Gilead susține că tot există semne că ar putea fi folositor, posibil în versiunile mai ușoare ale bolii.
Remdesivir este unul dintre medicamentele care au fost susținute cu entuziasm de medici și politicieni ca remedii potențiale pentru Covid-19.
De asemenea, medicii le-a oferit pacienților hidroxiclorochina, o versiune mai puțin toxică a clorochininei antimalariene. Acest lucru a dus la lipsuri pentru persoanele care trebuie să o ia pentru lupus, o boală care afectează sistemul imunitar.
La nivel global, numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, a depășit două milioane de cazuri.
Mai precis, peste 2.700.000 de persoane au fost testate pozitiv.
Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 191.000, iar peste 750 de mii s-au recuperat.