PremierulLudovic Orban a dat declarații în exclusivitate pentru B1 TV.
Întrebat,în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, de posibilitatea de ridicare a restricțiilor pentru domeniul hotelier, dar și pentru celelalte elemente din zona HORECA, în special restaurante, premieruș a precizat că „după data de 15 mai, odată cu reluarea libertății de circulație și renunțarea la restricții, va exista probabil o mișcare mai mare a cetățenilor, va exista o posibilitate de reluare cel puțin a sectorului hotelier”.
În ceea ce privește reluarea activității la restaurante, Ludovic Orban a precizat că în acest moment este în desfășurare o analiză în acest sens.
„La fiecare ridicare de restricție facem o evaluare din punct de vedere al riscului epidemiologic, asociat măsurii de relaxare și a măsurilor de însoțire care trebuie respectate în cazul reluării activității respective. Nu pot să dau un orizont de timp”, a completat prim-ministrul României, care a mai punctat că, pe măsura reluării activității economice, hotelurile și alte spații de cazare (moteluri, pensiuni) pot să înceapă să primească persoane.
După data de 15 mai, românii vor putea circula liber, fără declarația pe proprie răspundere, urmând însă în continuare un set de reguli.
„Se vor elimina restricțiile privitoare la libera circulație. Nu vor mai fi în vigoare Ordonanțele Militare care au instituit aceste restricții și, practic, cetățenii se vor putea mișca liber, vor putea ieși din casă și cu alte scopuri decât cele pentru care s-a permis ieșirea din casă până acum. Sigur că vor trebui respectate niște reguli, adică vor rămâne cele de distanțare fizică, să nu stea în grupuri mai mari de trei persoane, să poară mască în mijoacele de transport în comun”, a declarat Ludovic Orban. în emisiunea moderată de Silviu Mănăstire, precizând că de pe data de 15 mai purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie „în spațiile închise, la birou, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, în orice loc definit ca spațiu închis”.
Referitor la problemașomajului tehnic pentru bugetari, șeful Guvernului a declarat căproiectul a picat, deoarece nu mai există contextul necesar, iar în multe instituții nici nu putea fi pus în aplicare.
„Am intrat în prelungirea stării de urgență, nu mai avem contextul. Până se adoptă reglementarea, o aplici pe o perioadă de 15 zile? Nu e o perioadă de aplicare. Avem dificultăți legate de faptul că sunt multe instituții, domenii de activitate care funcționează cu motoarele turate și nu poate fi aplicată măsura de înjumătățire a personalului: Sănătate, profesori, Ministerul de Interne, cei de la Ministerul Muncii, implicați direct în implementarea măsurilor de susținere a angajaților afectați de criză”, a declarat premierul.
În ceea ce privește „deschiderea” granițelor, Ludovic Orban a menționat că „trazitarea Ungariei a fost permisă într-un interval orar. Știu că Vela a negociat cu autoritățile maghiare și urmează să se extindă acest interval. Granițele sunt deschise, trăim în Europa. Tratatul UE prevede libertatea de circulație a oamenilor, mărfurilor, ideilor, serviciilor. E adevărat că sunt anumire restricții dictate unilateral în unele state, care ușor-ușor se reduc sau chiar au tendința să dispară. A fost o reglementare privind intervalul orar. Dacă se respectau regulile de tranzitare a Ungariei, nu au fost opreliști pentru cetățenii români care au vrut să meargă în alte state UE”.