O grupare interlopă din Timișoara a plănuit uciderea unui jurnalist local, anunță, joi, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Totul a pornit de la niște materiale publicate în presa locală despre infracțiunile interlopilor din zona Banatului, la care autoritățile asistă fără să ia măsuri. De altfel, în iunie 2018, autoturismul ziaristului a fost incendiat.
Procurorii DIICOT anunță punerea sub acuzare a doi lideri interlopi din Timișoara, B.L.A. și R.B., pentru constituirea unui grup infracţional organizat, încercarea de a determina săvârşirea unei infracţiuni de omor şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor. Mai mult, unul dintre ei a ordonat uciderea unui jurnalist local.
Potrivit comunicatului DIICOT, în demersul lor, cei doi interlopi care au mers la locuința jurnalistului au apelat și la ajutorul unui polițist.
Motivul uciderii jurnalistului bănățean erau niște materiale scrise de acesta și care au deranjat clanurile interlope din Timișoara.
Suspectul ”a iniţiat anumite demersuri menite să ducă la intimidarea şi agresarea unui jurnalist, ca urmare a numeroaselor articole de presă publicate de acesta, în care se relatau diferite evenimente cu caracter infracţional la care participase suspectul B.L.A. şi se conturau suspiciuni privind posibile conexiuni ale acestuia cu diferite medii din administraţia publică locală”.
În urma unor noi informații, în 28 ianuarie, procurorii au disjuns un dosar pentru cercetarea infracțiunilor de grup infracțional organizat,încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor șinerespectarea regimului armelor și al munițiilor.
„Tot cu aceeași ocazie, la solicitarea suspectului B.L.A., suspectul G.N. s-a deplasat împreună cu cei doi tineri în zona unde știau că se află locuința jurnalistului, în vederea efectuării unei recunoașteri în teren. La acel moment, aceștia s-au arătat reticenți, ca urmare a observării în zonă a unui autoturism, despre care au crezut că aparține organelor de poliție, motiv pentru care au abandonat demersul infracțional. De altfel, suspectul G.N. i-a transmis polițistului I.D., prin intermediul unei aplicații mobile, și o poză cu autoturismul respectiv, cerându-i să-l verifice în baza de date a poliției, pentru a fi siguri că nu era o mașină folosită de organele de poliție”, se mai arată în rechizitoriu.
Procurorii DIICOT menționeazăcă pistolul cu care urma să fie ucis juralistul local esteo armă de foc letală fabricată în Turcia și este folosit cu precădere în spațiul balcanic, fiind lipsit de elemente de identificare specifice, care să permită verificarea traseului armei de la producător la deținător.
”Pistolul în litigiu îi aparţinea suspectului B.L.A. şi fusese dat în păstrare de acesta suspectului R.B. pentru a evita astfel o eventuală depistare a acestuia cu ocazia unei percheziţii domiciliare. În acest context, la solicitarea suspectului B.L.A., la data de 10.09.2019, suspectul R.B. a adus pistolul din municipiul Caransebeş în municipiul Timişoara şi i l-a predat lui G.N., cu ocazia întâlnirii de la restaurant. Facem precizarea că pistolul în litigiu este o armă de foc letală fabricată în Turcia şi este folosit cu precădere în spaţiul balcanic, fiind lipsit de elemente de identificare specifice, care să permită verificarea traseului armei de la producător la deţinător”, au mai transmis procurorii.
Aceştia explică şi faptul că unul dintre martori, după audierea la DIICOT, a devaluat către persoanele cercetate faptul că se fac investigaţii referitoare la evenimentul din data de 10.09.2019, lucru care ”a dus la periclitarea şi îngreunarea anchetei şi a permis persoanelor cercetate să ia măsuri în vederea contracarării anchetei şi influenţării celorlalte persoane audiate în cauză”.