CORONAVIRUS | Raed Arafat: ”Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul”

CORONAVIRUS | Raed Arafat: ”Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul”

Președintele României,Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri de relaxare a restricțiilor luate în contextul pandemiei de coronavirus, care vor intra în vigoare după data de 15 mai.

Astfel, se va renunța la restricțiile privind deplasările individualeîn spațiile publice, dar cetățenii vor trebui în continuare să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

În acest context, Iohannis a atras din nou atenția asupra faptului că din momentul relaxării restricțiilor, fiecare cetățean va avea responsabilitatea de a se proteja pe sine și de a-i proteja pe cei din jurul său de o eventuală infecție cu noulcoronavirus.

„ Vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, când această pandemie va fii sub control și nu mai există riscul infectării”, a declarat șeful statului.

De asemenea, manifestările și adunările publice vor fi în continuare interzise și după data de 15 mai.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis a avut un mesaj ferm pentru cetățeni, punctând că, deși după jumătatea lunii mai românii vor putea să se miște mai liber în spațiile publice, acest lucru nu va însemna că se va reveni la normalitatea dinaintea crizei provocate de virusul COVID-19:

”Până la 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare. Până în 15 mai, stați acasă!”

Relaxarea măsurilor nu înseamnă că pericolul a trecut

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a întărit ideea lansată de președinte, afirmând că relaxarea de după 15 mai nu înseamnă că pericolul a trecut.

La fel ca Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, Arafat a mai precizat că măsurile de relaxare a restricțiilor vor fi introduse treptat.

„Aceste măsuri vor fi luate treptat. Se va purta mască în anumite zone. Toate aceste aspecte vor fi anunțate din timp. Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul. Dacă nu respectăm măsurile de igienă vor exploda cazurile. Când încep măsurile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie să fie și mai strictă de către populație”, a declarat Raed Arafat în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.

„Faptul că încep măsurile de relaxare nu înseamnă că nu trebuie să fim precauți. Se relaxează unele lucruri, dar cetățenii trebuie să fie mult mai responsabili”, a mai completat Arafat, care a dat de înțeles că vor fi relaxate anumite activități care permit o oarecare revenire la normal (plimbările în parc, tenisul), în timp ce alte reguli vor fi menținute, spre binele populației.

Rugăminte pentru anularea ieșirilor de 1 Mai

Zilele trecute, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a făcut referire și la binecunoscutele ieșiri de 1 Mai, rugând cetățenii să rămână în case anul acesta.

Rugămintea către populație de 1 mai este să evite să-și planifice ieșiri și să respecte regulile care au fost și pe durata Paștelui, chiar mai bine decât le-au respectat pe durata Paștelui”, a punctat Raed Arafat.

Acesta mai este de părere că nu putem rămâne izolați pe viață și, dacă vom continua să respectăm regulile impuse de autorități, ne vom obișnui cu acest stil de viață, până la apariția unui vaccin și la eradicarea virusului.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, până miercuri la ora 13.00, în România au fost confirmate 9.710 cazuri de infectare cu noulcoronavirus (468 de cazuri au fost semnalate doar în ultimele 24 de ore).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`