Epidemiologi chinezi au realizat un studiu care arată că aerul condiționat poate transmite infecția cu COVID-19 la persoane. Cercetările efectuate în China în luna ianuarie, la scurt timp după ce a izbucnit epidemia de coronavirus, relevă faptul că aerul condiționat potențează împrăștierea particulelor virale, potrivit publicației medicale Emerging Infectious Diseases, transmite Business Insider.
Potrivit studiului, dacă o persoană poate transmite, în medie, infecția cu virusul chinez către 2,5 persoane, aerul condiționat poate crește această rată de transmitere cu până la patru ori mai mult.
Cum este posibil? Totul a pornit de la studierea focarului din Guangzhou, China. Epidemiologii spun că epidemia în acest oraș ar fi fost declanșată de o femeie de 63 de ani, asimptomatică, dar care servise masa la un restaurant dotat cu aer condiționat cu câteva ore înainte de a fi depistată pozitiv cu COVID-19.
Practic, femeia s-a întors acasă, iar spre orele ervii a început să aibă simptomele specifice infectării cu noul coronavirus. Aceasta a mers la spital, iar testarea sa a confirmat că suferă de SARS-CoV-2.
Medicii se mai bazează în studiile lor și pe faptul că alte patru rude ale acesteia și alte cinci persoane care au luat masa îna celași restaurant au fost convirmate ca fiind infectate cu coronavirus.
Specialiștii sunt de părere că aerul condiționat împrăștie particulele virale, care altfel nu sunt împrăștiate la mai mult de un metru. De ceea s-a și impus distanțarea socială, pentru a împiedica răspândirea virusului.
Aceasta teorie a specialiștilor chinezi nu a fost confirmată pe scară lară. Dacă se va dovedi a fi adevărată, industria HoReCa va fi afectată grav. Restaurantele, multinaționalele sau orice altă mică firmă are aer condiționat.
După efectuarea acestui studiu, experții chinezi recomandă ca redeschiderea afacerilor și rechemarea oamenilor la muncă să se facă doar cu respectarea unor reguli stricte. Printre acestea se numără: distanțarea birourilor de lucru sau a meselor la restaurante, punerea unor filtre persormante aparatelor de aer condiționat și purtarea de măști de protecție de către angajați.
Amintim în acest context că președintele Klaus Iohanis a anunțat, miercuri, primele măsuri de relaxare a restricțiilor care vor intra în vigoare după data de 15 mai.
Una dintre acestea este obligația ca cetățenii să poate măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.
”Una dintre măsuri este cea cu masca de protecție. Am decis ca după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp. Vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, când această pandemie va fii sub control și nu mai există riscul infectării”, a spus Iohannis.
Tot după 15 mai, se va renunța la restricțiile privind deplasările individualeîn spațiile publice.