Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Nu există, în acest moment, varianta în care să luăm bătrânii și să-i carantinăm (…) Nu e loc de politică. Dacă cineva încearcă așa ceva, greșește” (VIDEO)

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Nu există, în acest moment, varianta în care să luăm bătrânii și să-i carantinăm (...) Nu e loc de politică. Dacă cineva încearcă așa ceva, greșește” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății a declarat, pentru B1 TV, că, în acest moment, nu există varianta carantinării bătrânilor. Precizarea vine în contextul în care Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, a propus, într-un document ce poartă antetul institutului, separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de 3 luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale. Nelu Tătaru a respins categoric o asemenea propunere. De altfel, aceasta a fost criticată în termeni duri chiar de președintele Klaus Iohannis.

Nelu Tătaru: „Nu există, în acest moment, varianta în care să luăm bătrânii și să-i carantinăm”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, pentru B1 TV, că nu se pune problema carantinării bătrânilor, în contextul epidemiei de coronavirus. Mai mult, în funcție de evoluția epidemiei de la o localitate la alta, măsurile de restricție ce îi vizează pe vârstnici chiar ar putea fi relaxate.

„Noi, la nivelul Ministerului Sănătății, discutăm orice propunere care vine din Comitetul științific, din care face parte și domnul profesor Cercel. În condițiile în care te gândești la o protecție a persoanelor vârstnice, au venit mai multe propuneri. Am discutat atunci că ne gândim. Dar, credeți-mă, decizia de a izola vârstnicii de restul familiei sau a-i carantina, cum se specifică în acest document, nu poate să existe. Nu există, în acest moment, această variantă în care să luăm bătrânii și să-i carantinăm. O relaxare va veni și pentru ei, dar o relaxare moderată și graduală, având în vedere și localitățile din care fac parte și contextul epidemiologic de acolo. E la fel de valabil și pentru copii”, a explicat Nelu Tătaru, în emisiunea ”Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Sănătății a mai precizat că documentul ce conținea această propunere controversată, și care are antetul Institutului ”Matei Balș”, este, după părerea sa, unul autentic: „Nu pot spune că este un fals, dar orice membru al Comitetului științific poate face orice propunere. Nu s-a luat nicio decizie după acest document. Iar amploarea acestuia, cu Poliție Națională, Poliție Locală, convocarea CSAT… Nu este problema Ministerului Sănătății!”.

Jurnalistul Răzvan Zamfir a remarcat faptul că documentul include măsuri administrative și de natură… politică. Se face referire acolo la înființarea unui „guvern antipandemie” și a unui „minister intersectorial pandemic”, la atribuțiile Poliției Locale, la alimentele pe care le vor primi oamenii, în funcție de nevoi, de la stat, dar și la bonurile de la benzinării ce ar trebui să fie decontate de stat. În document se mai precizează că „aceste 3 – 4 luni vor trebui considerate ca și cum nu au existat vreodată”.

Întrebat dacă scopul documentului nu cumva a fost altul decât prezentarea unor propuneri strict științifice, Tătaru a răspuns: „Ministerul Sănătății nu poate accepta acest lucru. Multe propuneri exced competențele și atribuțiile Ministerului Sănătății. Încă de la început am spus că în acest moment nu e loc de politică. Dacă cineva încearcă așa ceva, greșește”.

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur propunerile lui Adrian Streinu Cercel

Proiectul propus de Adrian Streinu Cercel, numit „Vacanța mare”, propune separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de 3 luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

Președintele Klaus Iohannis a părut de-a dreptul indignat de aceste propuneri. El a precizat că ideea separării bătrânilor de familii e pur și simplu „aberantă”.

„Așa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil”, a punctat șeful statului.

Acesta a mai afirmat că trebuie să ne protejăm de epidemie, dar „în nici un caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare”.

În România sunt confirmate până acum9.242 de infectări cu coronavirus.498 de pacienți au murit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:06 - Vladimir Putin amenință cu armele nucleare și redefinește ce înseamnă pentru Rusia o agresiune a Occidentului
23:01 - Cappadocia la doar câțiva kilometri de București. Zborul cu balonul care cucerește România
23:01 - Un cetățean bulgar a sunat la 112 și a reclamat furtul a peste 20 de tone de cafea în Caraș-Severin. Ce s-a întâmplat după patru luni
22:26 - Un taximetrist aflat sub influența băuturilor alcoolice a produs dezastru pe străzile din Capitală. A produs 3 accidente și a lovit 7 mașini
22:23 - Klaus Iohannis critică autoritățile în urma inundațiilor din Moldova: „Mulţi n-au avut nicio avertizare. Au aflat de la vecini că vine apa”
22:02 - Elevii și studenții vor beneficia de transport gratuit cu metroul. Metrorex a anunțat ce trebuie să facă beneficiarii până în 2025
21:53 - Cum ajută „Ora cu și pentru animale” la formarea copiilor. Ce presupune noul opțional propus de școlile din Ilfov
21:50 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre posibila candidatură la Senat a lui Iohannis: „Toată problema a început de la PSD care una a spus în spatele ușilor închise, alta a făcut în realitate”
21:49 - Cristina Prună, după declarația președintelui României, cu privire la candidatura la Senat: Dacă ne uităm la Iohannis, parcă ne aducem aminte de Liviu Dragnea, cu OUG 13. Totuși, mai există și acea portiță, la AEP (VIDEO)
21:40 - Un pui de pinguin imperial a devenit o vedetă pe rețelele sociale. Cum a ajuns așa faimos