ANCOM a mai închis un site care transmitea știri false: Genocid.ro, care „distribuie constant informații complet false sau distorsionate cu privire la evoluția COVID-19”

ANCOM a mai închis un site care transmitea știri false: Genocid.ro, care distribuie constant informații complet false sau distorsionate cu privire la evoluția COVID-19
Foto: pixabay.com

Încă un site a fost blocat de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pentru că dezinforma populația, în contextul pandemiei de COVID-19. Este vorba despre site-ul genocid.ro iar decizia ANCOM a fost luată la solicitarea Ministerul Afacerilor Interne și a propunerii venite din partea Grupului de Comunicare Strategică.

Într-o analiză realizată de către Grupul de Comunicare Strategică, prin intermediul site-ului https://genocid.ro/ ”se distribuie constant informații complet false sau distorsionate cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.

ANCOM dă și un exemplu de asemenea fake news, prezentat de hotnews: „sub pretextul formulării unei plângeri penale împotriva conducătorilor mai multor instituții, inițiatorul PLÂNGERII PENALE PUBLICE (formulă juridică inexistentă-n.n.) instigă publicul să nu respecte prevederile Ordonanțelor Militare invocând motive false pentru care Ordonanțele Militare ar fi ilegale.”

Alte exemple de informații false transmise de site-ul blocatde ANCOM:„Se fac sau urmează a se face testări pentru „depistarea” Covid-19 cu teste neomologate și care au o probabilitate mare de a nu da rezultate corecte, conform opiniilor specialiștilor epidemiologi.”; „Se urmărește testarea vaccinurilor pe populația României și impunerea vaccinării obligatorii, acestea fiind atentate la securitatea națională și asupra dreptului persoanelor de a dispune de ele însăși.”; „Se face o așa zisă „dezinfectare” la nivel public cu substanțe iritante și toxice din grupele 1,2 și 4, sub denumirea de „HALAMID R”, CARE CONȚINE Tosylchloramide sodium SUBSTANȚĂ FOLOSITĂ ÎN UZUL VETERINAR și care poate ucide instantaneu sau provoacă boli mortale”.

Alte site-uri blocate de ANCOM

Nu este singurul caz în care autoritățile solicită blocarea unor site-uri pentru că transmiteau informații false. La sfârșitul lunii martie Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a solicitat Ministerului Afacerilor Interne blocarea totală a accesului la site-ul breackingnews.xyz pe motiv că portalul web ”a publicat în mod constant informații false, cu scopul evident de a dezinforma și a induce panica”, în contextul pandemiei de COVID-19.

Totodată, Ministrului Internelor, Marcel Vela i s-a transmis propunerea de eliminare a conținutului unui articol apărut pe site-ul bpnews.ro. Asta după ce reprezentanții paginii web, contactați de cei ai Grupului de Comunicare Strategică, au refuzat să corecteze informațiile false, mai notează sursa citată.

Prima decizie privind blocarea unui site a avut loc pe 18 martie, când Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a transmis către ANCOM propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului https://stiridemoment.ro, arată un comunicat de presă transmis miercuri.

Propunerea este întemeiată în baza articolului 54 din Decretul Prezidențial numărul 195/2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`