În primul trimestru din 2020, economia Chinei s-a contractat, pentru prima dată din 1992 până în prezent, căci epidemia de coronavirus a forțat companiile și fabricile să se închidă. Potrivit datelor oficiale, a doua cea mai mare economie a lumii s-a contractat cu 6,8% în această perioadă. Asta oferă celorlalte state un indiciu cum nu se poate mai îngrijorător în ceea ce privește impactul crizei COVID-19 asupra mediului de afaceri.
Economia Chinei s-a contractat cu 6,8% în primele trei luni ale acestui an, din cauza epidemiei de coronavirus, precum și urmare a măsurilor de restricție ce au fost luate, în încercarea de a preveni răspândirea și mai mult a bolii. Este prima oară când se întâmplă acest lucru de când China a început să raporteze cifrele trimestrial, adică din 1992.
Foto: Captură site BBC News
„Contracția PIB-ului în perioada ianuarie – martie se va traduce în pierderi permanente de venituri, pierderi de locuri de muncă și intrarea în faliment a numeroase mici firme pe întreg cuprinsul țării”, a declarat Yue Su, de la Economist Intelligence Unit, citată de BBC.
În primul trimestru al anului trecut, China a înregistrat o creștere economică de 6,4%. Și atunci era deja în plin război comercial cu Statele Unite.
În ultimele două decenii, China a înregistrat o creștere economică în medie de 9% pe an, deși experții au pus în mod constant la îndoială cifrele raportate de statul chinez.
Acum, economia a fost puternic afectată de epidemia de COVID-19, virus ce a început să se răspândească din orașul chinez Wuhan și a ajuns să facă victime în peste 210 state și teritorii de pe întreg cuprinsul planetei. Economia a mai fost afectată și de măsurile draconice de restricție și izolare socială, dispuse de autorități în încercarea de a limita pe cât posibil răspândirea virusului.
Ce efecte au avut cu adevărat aceste decizii nu vom ști, căci noi și noi dovezi apar aproape zilnic despre cum regimul comunist de la Beijing a mințit încă de la început întreaga planetă în privința coronavirusului. De altfel, numărul morților de COVID-19 raportați în Wuhan a crescut peste noapte cu 50%.
Contracția înregistrată în primul trimestru din 2020 pur și simplu a anulat creșterea economică raportată pe ultima perioadă a anului trecut.
În acest context, Beijingul a anunțat că pregătește un program uriaș de stimulare a economiei. Planurile, însă, ar putea să nu iasă întocmai, căci exporturile cântăresc foate mult în economia chineză, or multe alte state încă sunt foarte afectate de pandemia de coronavirus, iar economiile lor sunt încă amorțite. Cu certitudine, revenirea economică nu va fi ușoară și nu se va produce rapid, notează BBC.
Potrivit Fondului Monetar Internațional, China va evita recesiunea, dar anul acesta va înregistra o creștere de doar 1,2%.
China a anunțat deja mai multe măsuri de sprijin pentru mediul financiar afectat de epidemie, dar nu la nivelul altor economii importante.
„Nu ne așteptăm la mari stimulente, dat fiind că aceasta este o strategie deloc populară la Beijing. În schimb, noi credem că decidenții se vor mulțumi cu o creștere mică a economiei în acest an, sperând la ceva mai bun în 2021”, a declarat Louis Kuijs, analist al Oxford Economics.
Din martie, China a început treptat să permită redeschiderea fabricilor și a firmelor, dar acesta este un proces gradual încă în desfășurare.