Încă o țară păcălită: Marea Britanie a cumpărat din China teste pentru coronavirus de 16 milioane de lire. Nu merg

Încă o țară păcălită: Marea Britanie a cumpărat din China teste pentru coronavirus de 16 milioane de lire. Nu merg
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

Guvernanții britanici se dau de ceasul morții să recupereze 16 milioane de lire sterline, bani cu care au cumpărat kit-uri de testare pentru coronavirus care s-au dovedit a fi ineficiente. Downing Street a achitat suma uriașă către două companii chineze, deși tehnologia acestora nu era omologată, arată documente intrate în posesia New York Times. Firmele AllTest Biotech și Wondfo Biotech dau asigurări că produsele lor îndeplinesc standardele ce țin de sănătate, siguranță și mediu stabilite de Uniunea Europeană. Oficiali ai Sănătății de la Londra revăd specificațiile, în vreme ce Ministerul de Externe a trimis diplomați în China pentru a se asigura că respectivele companii chiar există și pentru a le verifica produsele. Astfel, Marea Britanie îngroașă rândurile țărilor care au dat bani buni firmelor chineze pentru teste și echipamentele medicale ce s-au dovedit a fi neconforme.

Marea Britanie, lovită de epidemia de coronavirus, a cumpărat din China teste COVID-19 care nu merg

Autoritățile britanice au cumpărat de la companiile chineze AllTest Biotech și Wondfo Biotechde kit-uri de teste pentru COVID-19 în valoare de 16 milioane de lire sterline. Eficiența acestora, însă, s-a dovedit a fi scăzută.

Teoretic, testele ar fi trebuit să detecteze anticorpii pentru coronavirus, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Spre deosebire de testele antigen, care determină dacă o persoană are sau nu coronavirus, testele cu anticorpi pot fi făcute la domiciliu și ar trebui să arate dacă persoana în cauză a avut la un moment dat virusul în corp, dar s-a vindecat între timp. Testarea, la fel ca măsurile de izolare socială, reprezintă un instrument-cheie în ținerea în frâu a epidemiei de coronavirus.

În laboratorul Universității din Oxford, britanicii au constatat, însă, că testele au o precizie scăzută. Acum, pe jumătate de milion de teste se pune praful în depozite. Alte 1,5 milioane de teste cumpărate din alte surse, la prețuri similare, sunt și ele nefolosite, precizează New York Times.

Un oficial al Departamentului pentru Sănătate și Asistență Socială a declarat că guvernul a comandat cel mai mic număr de teste acceptat de vânzător și că va încerca să recupereze banii. Nu a precizat cum.

După ce oficialii britanici s-au plâns că testele sunt ineficiente, ambele companii chineze au dat vina pe aceștia și pe politicieni, acuzându-i că nu au înțeles și că au exagerat utilitatea acestor teste.

Potrivit Metro, Wondfo a transmis că produsele sale sunt doar un fel de supliment pentru pacienții care deja au fost depistați pozitiv cu COVID-19. AllTest a precizat, într-un comunicat, că testele sale sunt „folosite doar de profesioniști”, nu de pacienți acasă.

Guvernanții de la Londra se confruntă cu această problemă în contextul în care britanicii deja îi critică intens pentru că în țara lor nu se fac suficiente teste pentru detectarea COVID-19.

Matt Hancock, secretarul pentru Sănătate, a declarat că problema este lipsa unei industrii puternice a diagnosticării.

În acest context, decidenții s-au gândit că ar ajuta ca oamenii să-și facă acasă testele pentru anticorpi. Premierul Boris Johnson a declarat că acestea chiar au potențialul să „schimbe regulile jocurilui” și că sunt simple „ca un test de sarcină”. Încă de pe atunci, specialiștii s-au arătat extrem de sceptici, dat fiind că încă nu se știu suficiente lucruri despre SARS-CoV-2. Între timp, Organizația

Mondială a Sănătății a atras atenția că testele rapide pentru anticorpi „au o utilitate limitată” pentru pacienți și că în spitale nu ar trebui folosite până când nu vor fi suficient de precise.

China a trimis în Europa milioane de produse medicale neconforme

Marea Britanie nu este singura țară europeană care a trimis bani grei în China și, în schimb, a primit produse de proastă calitate.

Finlanda, de exemplu, a primit două milioane de măști neconforme din China.

Olanda a retras și ea din spitale sute de mii de măști defecte primite tot din China.

Spania, una dintre țările europene cele mai afectate de epidemia de COVID-19, a cumpărat și ea 340.000 de teste de la chinezi, eficiența acestora dovedindu-se a fi scăzută.

Turcia, Cehia și Slovacia au raportat și ele probleme cu testele chinezești.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`