UE cere „iertare din inimă” Italiei pentru că nu a ajutat-o încă de la începutul epidemiei de coronavirus / Ursula von der Leyen a lăudat solidaritatea de care au dat dovadă România și alte state: „Europa se ridică” (VIDEO)

UE cere „iertare din inimă” Italiei pentru că nu a ajutat-o încă de la începutul epidemiei de coronavirus / Ursula von der Leyen a lăudat solidaritatea de care au dat dovadă România și alte state: „Europa se ridică” (VIDEO)
Foto: Hepta - DPA Images / Philipp von Ditfurth

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a cerut „iertare din inimă” Italiei, pentru că a dezamăgit-o la debutul pandemiei de coronavirus. UE a eșuat în a ajuta poporul italian imediat după izbucnirea epidemiei de COVID-19, iar multe state membre au adoptat măsuri protecționiste, care au suminat și mai mult un posibil efort colectiv în această criză. Italia înregistrează acum cel mai mare număr de decese din Europa cauzate de SARS-CoV-19. Un sondaj recent a arătat că italienii chiar se simt trădați și, dacă ar avea posibilitatea să aleagă, aproape jumătate dintre ei ar vota pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

UE cere iertare Italiei pentru că nu a ajutat-o de la început în criza COVID-19

Joi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a admis că UE nu a fost de la început alături de Italia, o vreme epicentrul pandemiei de coronavirus în Europa. Aceasta a precizat că este corect ca Europa, în ansamblul său, să ceară iertare Italiei.

„Da, este adevărat că nimeni nu a fost cu adevărat pregătit pentru asta. Este, de asemenea, adevărat că prea mulți dintre noi nu am fost acolo încă de la început, când Italia avea nevoie de o mână de ajutor. Și tocmai de aceea este corect faptul că Europa, ca întreg, cere iertare din inimă.

Dar contează să ceri iertare doar dacă îți și schimbi comportamentul. Și e la fel de adevărat că nu a durat mult până să realizăm că trebuie să ne protejăm unii pe ceilalți, pentru a ne proteja pe noi înșine. Și e la fel de adevărat că Europa a devenit acum inima pulsând de solidaritate a lumii.

Europa adevărată se ridică, cea în care statele se ajută reciproc când e cea mai mare nevoie, cea în care paramedicii din Polonia și medicii din România salvează vieți în Italia, cea în care ventilatoare medicale din Germania țin în viață pacienții în Spania, în care spitalele din Cehia tratează bolnavii din Franța”, a declarat Ursula von der Leyen.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Peste 21.000 de oameni infectați cu coronavirus au murit în Italia, potrivit datelor Universității Johns Hopkins, citate de BBC. Este cel mai negru bilanț al deceselor în Europa.

La începutul lunii martie, în timp ce Italia se chinuia să țină în frâu epidemia, Germania și Franța au pus restricții pe exporturile de măști de protecție, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene că astfel de acțiuni ar putea submina efortul colectiv în lupta cu virusul. Nu au fost singurele țări care au luat astfel de hotărâri. Și România se află printre state UE care au interzis exportul de echipamente medicale necesare în lupta cu COVID-19.

Aproape jumătate dintre italieni vor ieșirea țării lor din Uniunea Europeană

Un sondaj realizat recent de Tecnè Poll a arătat că aproape jumătate dintre italieni (49%) susțin ieșirea țării lor din Uniunea Europeană. Procentul a crescut cu 20% față de luna noiembrie 2018.

Doar 51% dintre italieni ar vota acum pentru rămânerea în UE, dacă ar avea posibilitatea să aleagă, așa cum s-a întâmplat în cazul britanicilor.

Italienii se simt trădați pentru că nu au primit ajutor la timp și așa cum s-ar fi așteptat din partea Uniunii Europene.

Într-unul dintre cele mai dificile momente din istoria sa recentă, Italia este abandonată de aliații ei, remarca și Elisabeth Braw într-un articol din 16 martie pentru Foreign Policy. Ea a descris atunci reacția dezamăgitoare a UE în fața suferinței prin care trec italienii.

„Dată fiind această lipsă de solidaritate, Uniunea Europeană ar putea pierde afecțiunea Italiei, iar China e mai mult decât încântată să profite de situație. Asta nu trebuie să se întâmple”, avertiza Braw în articol.

La ora publicării aceste știri, în Italia sunt raportate 165.155 de infectări cu coronavirus, din care doar 38.092 sunt pacienți vindecați. 21.645 de oameni au murit și 3.079 sunt în stare critică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`