COVID-19: De ce spitalele private din Franța nu sunt implicate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus

COVID-19: De ce spitalele private din Franța nu sunt implicate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus

Trecerea în Franța la stadiul 3 al epidemiei la jumătatea lunii martie și lansarea planului alb cu o săptămână mai devreme au făcut ca 500 de clinici și 300 de unități de asistență privată să fie implicate în lupta împotriva coronavirusului.

În acest sens, pe data de 16 martie, ministrul Sănătății din Franța a cerut ca aceste unități din sectorul privat să reprogrameze intervențiile pentru a crește semnificativ capacitatea de îngrijire critică, scriu jurnaliștii de lalemonde, care fac o analiză despre implicarea sectorului public în lupta împotriva noului coronavirus.

La începutul lunii aprilie, însă, transferurile de pacienți în regiunile îndepărtate, chiar dacă în regiunile de origine au existat unități private care nu au fost implicate în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, continuă să provoace neînțelegeri în rândul publicului larg.

Dacă au misiuni comune, sistemele de sănătate publice și private coexistă, dar nu funcționează neapărat împreună, fiecare având propriile lor specialități. Sectorul privat (foarte prezent în sudul Franței) face mai multe intervenții chirurgicale. Pe de altă parte sistemul public de sănătate are o mare capacccitate de a efectua operații și intervenții considerate urgente.

„În planurile de gestionare a crizelor de sănătate, spitalele publice, care dispun de mai multe resurse și, în general, se ocupă cu cele mai grave cazuri, cum ar fi accidentele, sunt întotdeauna în prima linie, iar clinicile private în a doua linie”, au explicat experții în sănătate pentru AFP.

De asemenea, posibilitatea de a transfera pacienții în sectorul public de la o unitate medicală, la alta atunci când spitalele sunt depășite nu există în sectorul public.

„Nu există rețele de contacte așa cum avem în sectorul public, unde toată lumea are rețeaua obișnuită. Când există o lipsă de paturi, apelezi o anumită asistentă sau medic în acest sens în cadrul unității, să întrebi „poți lua pe cineva? Acest lucru nus e întâmplă în sectorul privat, acolo regulile se schimbă.

Cum încearcă autoritățile franceze să integreze spitalele private în lupta împotriva COVIDD-19

În ultimele zile, sectorul privat a fost mai bine integrat pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus, dar rămâne folosit în continuare ca soluție de rezervă, din motive de organizare, dar și pentru echipamente și abilități.

În Ile-de-France, regiunea cea mai afectată astăzi, 2.500 de pacienți cu Covid-19 sunt tratați în diverse departamente de spitale și clinici private, inclusiv 350 în terapie intensivă. Numărul total de persoane spitalizate fiind de 12.681 (inclusiv 2.654 în terapie intensivă) începând cu 10 aprilie, sectorul privat Ile-de-France acoperă astfel mai puțin de 20% din totalul spitalizărilor (și mai puțin de 13% din terapia intensivă).

„Este de preferat ca pacienții cu COVID-19 să fie îngrijiți în spitalele publice, unde spațiile și echipamentele sunt mai potrivite și unde personalul este mai bine instruit pentru Covid-19”, declară directoarea unei policlinici private.

Ea amintește că sunt necesare abilități speciale pentru a gestiona resuscitarea pacienților, din fericire la minoritate, care dezvoltă tulburări respiratorii severe.

Prin urmare, în sectorul privat sunt preluateurgențele chirurgicale (digestive, urologice, ginecologice, vasculare, ortopedice sau traumatice) și „dacă acest val depășește capacitatea spitalelor din sectorul public și a centrelor medicaleperiferice, atunci vom lua partea noastră aici”, a mai explicat aceasta.

Bilanț sumbru în Franța

Franța este una dintre cele mai afectate state din cazua pandemiei de COVID-19. A raportat, miercuri, 1.438 de decese cauzate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, bilanțul total ajungând la 17.167 morți.

Totodată, peste 4.560 de persoane au fost diagnosticate cu noul Covid-19 în ultima zi, numărul total al celor testați pozitiv fiind de 147.863 oameni.

În prezent, 31.779 de cetățeni sunt spitalizați, iar 2.415 de noi pacienți au fost internați în 24 de ore.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`