Ordinul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, prin care crește numărul spitalelor de faza a doua destinate pacienților infectați cu COVID-19 a fost publicat în Monitorul Oficial. Astfel, numărul unităților medicale desemnate să trateze bolnavii COVID-19, atunci când spitalele de boli infecțioase din faza 1 sunt depășite de numărul de pacienți, crește de la 8 la 29.
De asemenea, în privința spitalelor de boli infecțioase din faza I, lista este completată cu o nouă unitate medicală, cea din Baia Mare. Potrivit noului Ordin al ministrului Nelu Tătaru, spitalele de faza I sunt:
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov
Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” Bucureşti
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi
Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş„ Timişoara
În ceea ce privește Spitalele din faza a II-a, acestea se adresează pacienților cu infecție confirmată COVID-19, atunci când numărul lor depășește numărul locurilor disponibile în spitalele de boli infecțioase.
Numărul acestora a crescut de la 8 spitale la 29 de unități medicale.
Decizia de mărire a numărului de spitale suport a fost luată în contextul în care autoritățile se așteapă la atingerea unui posibil vârf a epidemiei de COVID-19 în România.
Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat în acest sens că vârful epidemiei de COVID-19 în România este estimat la circa 10.000-12.000 de persoane, dar dacă până acum evoluția cazurilor a fost relativ moderată, ea se poate modifica în următoarele două săptămâni, pe care le consideră „grele”.
„Rămânem în registrul celor 10-12.000 de cazuri, la vârf, dar acest număr se poate modifica, în perioada următoare. Avem două săptămâni grele, urmând ca după trei săptămâni să vedem efectul celor două săptămâni ca număr de cazuri. Noi sperăm ca acest număr de cazuri să nu fie crescut violent”, a afirmat Nelu Tătaru, într-o intervenție televizată.
Ministerul Sănătății a aprobat joi modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19, precum și a definiției de caz, astfel încât numărul persoanelor testate să crească, în contextul în care România a trecut într-o nouă fază epidemiologică.
Specialiștii epidemiologi, cei de boli infecțioase, terapie intensivă și medicină de urgență din cadrul Comisiei MS au stabilit includerea în prioritățile de testare pentru COVID 19 a unor categorii de pacienți cu risc mare de forme severe și deces.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că în România au fost confirmate 7.216 cazuri de infectare cu noul coronavirus, adică cu 337 mai multe decât la raportarea făcută marți. În același timp, peste 1.200 de persoane au fost declarate vindecate.