Israelul refuză să exporte ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă în Regatul Unit și în Spania

Israelul refuză să exporte ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă în Regatul Unit și în Spania
FOTO: Hepta.ro

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului ar fi refuzat cererea Secretarului de stat pentru Afaceri Externe din Regatul Unit,Dominic Raab, prin care Marea Britanie solicita aprobarea exportului de ventilatoare din Israel către Regat, informează Axios.com.

În contextul pandemiei cauzate de noul coronavirus, din ce în ce mai multe spitale din Europa și din întreaga lume au nevoie de ventialtoare, pentru a trata pacienții aflați în stare critică. Persoanele infectate cu SARS-CoV-2, aflate la terapie intensivă sunt persoane a căror stare de sănătate este precară și ai căror plămâni au fost grav afectați de COVID-19. Aceștia au nevoie de sisteme de ventilare care să îi ajute să respire și să se mențină în viață.

Regatul Unit, apel către furnizorii de aparatură medicală din Israel

În ultimul timp, mai multe companii din Regatul Unit au apelat la furnizori israielieni de aparatură medicală, mai exact ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă. Achiziționarea acestora a fost însă imposibilă, având în vedere Decretul de Urgență, emis de premierul Netanyahu, prin care exportul unor astfel de aparate este interzis.

Solicitarea Secretarului de stat britanic a fost făcută la începutul lunii aprilie, odată cu creșterea semnificativă a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 din Regat. Tot atunci, premierul Boris Johnoson a fost internat într-un spital din Londra, având simptome avansate de COVID-19.

Până joi, în Marea Britanie au fost confirmate 98. 476 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care s-au înregistrat 12. 868 de decese.

Marea Britanie, ridică problema la nivel politic

Regatul Unit este unul dintre cei mai apropiați aliați ai Israelului, iar numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus din Regat este în creștere.

Potrivit sursei citate anterior, Secretarul de stat Raad i-a cerut premierului israelian să facă o excepție, având în vedere nevoia urgentă de ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă din Marea Britanie. Premierul Netanyahu a înțeles situația critică din Regat, însă a motivat refuzul prin faptul că, la momentul actual Istraelul are nevoie de aparatură medicală de tip ventilatoare pentru terapie intensivă.

Israelul, este la rândul său una dintre țările afectate de noul coronavirus. Țara din Orientul Mijlociu a înregistrat o creșetere a numărului de teste pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.

Până joi, în Israel au fost raportate 12. 501 de cazuri de infectare confirmate pentru noul coronavirus, dintre care au murit 132 de persoane. Un număr de 2. 563 de oameni s-au vindecat în timp ce alți 180 sunt în stare gravă.

Spania, afectată de interdicția privind exportul de ventilatoare din Israel

Spania este cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus din Europa. Până joi, aici s-au înregistrat 180. 695 de cazuri confirmate de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 18 mii de persoane au decedat, iar alte 7. 371 se află în stare critică.

La rândul său, ministrul de Externe al Spaniei și-a contactat omologul din Israel, pentru o solicitare de 30 de ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă.

Potrivit sursei citate anterior, aparatura medicală a fost comandată de către Spania și plătită parțial, înainte de intrarea în vigoare a interdicției, însă ministrul de Externe israelian le-a transmis că ventilatoarele nu pot fi exportate pentru moment.

La nivel mondial, în contextul pandemiei de coronavirus, s-au înregistrat 2. 083. 986 de cazuri confirmate de infectare cu SARS-CoV-2. Un număr de 510. 673 de persoane s-au vindecat până joi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`