Ședință online. Parlamentul se întrunește, joi, pentru a vota decretul președintelui Iohannis de prelungire a stării de urgență din România cu încă 30 de zile

Ședință online. Parlamentul se întrunește, joi, pentru a vota decretul președintelui Iohannis de prelungire a stării de urgență din România cu încă 30 de zile
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentul României se întrunește, joi, pentru o ședință online în care va dezbate și vota Decretul nr. 240 din 2020, care a fost emis de președintele Klaus Iohannis pentru prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile. Șeful statului a lansat această inițiativă, în condițiile în care efectele pandemiei de coronavirus încă se fac resimțite la nivel național, cu peste 7.200 de cazuri confirmate de COVID-19 și 372 de decese până la această oră.

Ședința online a Parlamentului începe joi, la ora 12

Ședința online va începe la ora 12:00, potrivit Agerpres, iar cu o zi înainte, miercuri, Comisiile juridică, de apărare și pentru sănătate ale celor două Camere din Parlament au dat rapoarte de adoptare a decretului prezidențial. La fel au făcut și Comisiile de politică economică, afaceri europene, muncă, transporturi și învățământ.

Tot atunci, parlamentarii au făcut mai multe propuneri și recomandări, care vor fi transmise președintelui Iohannis și Guvernului Orban.

„Dragi români, pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar.Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van.Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de-a face cu o răspândire intracomunitară, deocamdată limitată, dar foarte periculoasă.Ca atare, se impune prelungirea stării de urgență, ceea ce înseamnă menținerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum și noi reglementări, care să permită autorităților publice să intervină decisiv și cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei. Pe perioada acestei stări excepționale sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea neîntreruptă a administrației publice, a justiției și a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigură servicii esențiale pentru populație, stat și operatorii economici”, declara președintele Iohannis, când anunța că a emis decretul.

Doar ALDE și Pro România par să fie împotriva decretului prezidențial. PSD va vota pentru prelungirea stării de urgență

PMP, USR, UDMR și grupul minorităților naționale au declarat public că vor sprijini demersul prezidențial și vor vota în favoarea prelungirii stării de urgență cu încă 30 de zile. Același lucru ar putea fi făcut și de PSD, care deșiinițial a lăsat să se înțeleagă că nu o va face, a anunțat în cele din urmă că va vota pentru ca situația extraordinară de pe teritoriul țării să fie extinsă până la jumătatea lui mai, după cum a cerut șeful statului. Precizarea a fost făcută chiar de Marcel Ciolacu, liderul interimar social-democrat.

„Am decis astăzi că vom vota prelungirea stării de urgenţă, dar şi că determinăm, în acelaşi timp, Guvernul să acţioneze, să facă ceva concret pentru oameni. Chiar de astăzi, în proiectul de hotărâre privind încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă adoptat de comisiile de specialitate am prevăzut ca măsurile luate de Guvern să fie temeinic motivate, să nu mai revină a doua zi asupra lor pentru că şi-au dat seama între timp că au greşit”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-un mesaj video postat pe Facebook după ședința PSD.

În schimb, Pro România și ALDE par să rămână ferme pe pozițiile inițiale, astfel că parlamentarii celor două formațiuni, cel mai probabil, vor respinge decretul prezidențial.

Spre exemplu, Victor Ponta sublinia că parlamentarii Pro România vor vota favorabil doar dacă Guvernul Orban și Klaus Iohannis „răspund pozitiv” la 15 solicitări.

Solicitările lansate de Pro România includ mai multe măsuri, printre care și reducerea perioadei cu care este extinsă starea de urgență – formațiunea lui Victor Ponta cere ca aceasta să dureze doar până la 1 mai. Alte măsuri cerute de Pro România se referă la clarificarea restricțiilor, extinderea dreptului de transport pentru muncitorii sezonieri și pe teritoriul României, adoptarea unui pachet economic și fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de carantină, solicitarea unei alte sume de către România din partea UE, pentru că „suma de 3,3 miliarde este total insuficientă” sau suspendarea, pe perioada situației extraordinare, a exportului de bușteni și produse alimentare neprelucrate.

Este de așteptat ca ALDE să fie cealaltă formațiune care respinge decretul, după cum a anunțat însuși liderul partidului, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Nu vreau să votez prelungirea stării de urgenţă pentru că văd că la adăpostul ei creşte lipsa de transparenţă şi deschide practic drum liber abuzurilor. Nu vreau să votez starea de urgenţă pentru că o parte importantă din ţară nu e afectată de coronavirus şi nu înţeleg de ce trebuie să penalizăm şi regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt şi celelalte”, a declarat Tăriceanu, potrivitDigi 24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`