COVID-19: Germania relaxează unele restricții. Școlile și o parte din magazine vor fi redeschise treptat, începând cu 4 mai

COVID-19: Germania relaxează unele restricții. Școlile și o parte din magazine vor fi redeschise treptat, începând cu 4 mai
Foto: hepta.ro

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că regulile de distanțare socială impuse pentru a împiedica răspândirea coronavirusului vor rămâne în vigoare până cel puțin la data de 3 mai, dar unele magazine ar putea fi redeschide.

Anunțul Angelei Merkel a fost făcut după discuțiile cu guvernanatorii celor 16 state din Germania. Merkel a declarat reporterilor că măsurile au adus un „succes intermediar fragil” în lupta împotriva pandemiei.

Merkel a adăugat că guvernul le-a recomandat cetățenilor să poarte măști de protecție în timp ce fac cumpărături și în transportul public și că școlile din toată țara vor avea voie să se redeschidă treptat, începând cu data de 4 mai.

Germania a obținut un „succes intermediar fragil” în lupta împotriva coronavirusului și va face mici pași de ridicare a blocării cu redeschiderea parțială a magazinelor și a școlilor începând cu data de 4 mai, a declarat miercuri cancelarul Angela Merkel, scrie Reuters.

Normele de distanțare socială ar rămâne în vigoare până la 3 mai, în conformitate cu măsurile pe care Merkel și guvernatorii celor 16 state ale Germaniei le-au convenit în cadrul ședinței de miercuri. Aceștia intenționează să se întâlnească din nou pe 30 aprilie pentru a examina modul de acțiune după data de 3 mai.

În conformitate cu acordul încheiat miercuri, retailerii ale căror magazine au o capacitate de până la 800 de metri pătrați vor putea redeschide centrele comerciale săptămâna viitoare, împreună cu dealerii de mașini și de biciclete și librăriile, deși trebuie să practice norme stricte de distanțare și igienă.

Școlile ar începe să se redeschidă începând cu 4 mai, cu prioritate elevilor în anii terminali. Frizeriile se pot redeschide și ele atunci.

Faptul că Germania dorește să permită redeschiderea unor magazine săptămâna viitoare, păstrând regulile de distanțare socială, au dezvăluit și doi participanți la conferință video, de miercuri, între cancelarul Angela Merkel și guvernatorii celor 16 state din Germania.

Măsurile stricte de distanțare socială au ajutat Germania să încetinească ușor răspândirea noului coronavirus, a declarat joi cancelarul Angela Merkel, dând speranță prudentă că unele dintre restricții ar putea fi ușurate după Paște.

Recomandările Comisiei Europene privind relaxarea măsurilor de izolare

În condițiile în care mai multe guverne anunță perspectiva ridicării carantinei, Comisia Europeană, în cooperare cu președintele Consiliului European, a elaborat foaia de parcurs care oferă recomandări statelor membre privind renunțarea treptată la restricțiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19.

Foaia de parcurs a Comisiei prezintă recomandările concrete pe care statele membre ar trebui să le ia în considerare atunci când planifică ridicarea măsurilor de izolare.

Executivul european precizează că este importantă planificarea acțiunilor pas cu pas, astfel încât măsurile ar trebui să fie retrase în mai multe etape, lăsându-se suficient timp între acestea pentru a evalua impactul măsurilor.

Institutul Robert Koch: Germania, pe cale de a ieși din criza provocată de COVID-19 după weekendul de Paște

Anunțul cancelarului Germaniei are loc în ccontextul în care Institutul Robert Koch (RKI) nu recomandă încă ridicarea măsurilor pentru stoparea răspândirii infectărilor cu coronavirus.

Numărul de cazuri nu va mai crește atât de mult, datorită mai ales disciplinei multor cetățeni. „Măsurile luate sunt eficiente”, a declarat președintele RKI, care a subliniat că în Germania criza provocată de COVID-109 ar putea fi depășită după weekendul de Paște.

Cu toate acestea, cifrele privind numărul îmbolnăvirilor a continuat să crească și nu există niciun indiciu că ele vor scădea prea curând. În unele regiuni există chiar creșteri puternice ale ratei infectărilor, iar din ce în ce mai multe persoane în vârstă din azile sunt infectate, scrie rbb24.de.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`