Africa în luptă cu epidemia de coronavirus: Blocare totală, testare în masă, instituții închise, o Zi Națională ”anulată” și un președinte care se filmează făcând exerciții în casă (VIDEO)

Africa în luptă cu epidemia de coronavirus: Blocare totală, testare în masă, instituții închise, o Zi Națională ”anulată” și un președinte care se filmează făcând exerciții în casă (VIDEO)
Captură Video VOA News

Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 în Africa este semnificativ mai mic decât pe alte continente, dar acesta crește exponențial de la o zi la alta. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat recent că aici peste 11.000 de oameni s-au îmbolnăvit, iar 600 au murit. Experții avertizează că epidemia de coronavirus va pune în genunchi fragilele sisteme de sănătate, oricum măcinate de greve și subfinanțare cronică. Echipamente precum ventilatoarele medicale sunt un lux încă în multe state africane, notează CNN. În 2001, liderii a 52 de state africane s-au reunit în capitala Nigeriei, Abuja, și s-au angajat să aloce 15% din bugetul lor pe Sănătate. Potrivit OMS, doar Tanzania, Rwanda, Botswana și Zambia s-au ținut de cuvânt. În aceste condiții, țările din Africa se descurcă și ele cum pot. ONU a lansat și ea un program prin care asigură materiale sanitare în țările din Africa, iar primul transport a ajuns, marți, în Etiopia. Iar miercuri G20 a convenit să suspende plata datoriilor a 77 de ţări, parte din ele africane.

Președintele Ugandei s-a filmat făcând exerciții în casă

Lideri din toată lumea încearcă să-și convingă cetățenii să rămână în case, pentru a preveni răspândirea COVID-19. Președintele Ugandei, însă, a ieșit în evidență cu o metodă cel puțin curioasă. În vârstă de 75 de ani, Yoweri Museveni s-a lăsat filmat în timp ce făcea exerciții acasă, sperând ca astfel să-i convingă pe oameni să rămână și ei în locuințele lor.

Până acum, în Uganda au fost confirmate 53 de cazuri de SARS-CoV-2, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins și de Ministerul Sănătății din această țară.

Miercuri, Museveni le-a scris oamenilor, pe Twitter, că nu e nevoie să iasă din case pentru a se menține în formă: „Ieri am ținut să-i descurajez pe oamenii care au ieșit la alergat în grupuri, expunându-se astfel pericolului în plină pandemie de COVID-19. Nu e nevoie să ieșiți din casă dacă vreți să faceți exerciții. Uitați cum puteți să exersați în casă și să rămâneți în siguranță”.

Foto: twitter.com/KagutaMuseveni

Președintele a atașat mesajului o înregistrare în care chiar el aleargă prin birou și face flotări. La un moment dat, ajutoarele lui pot fi auzite cum numără până la 30.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Autoritățile din Uganda au luat mai multe măsuri pentru a limita răspândirea COVID-19, notează CNN. Pe 18 martie, școlile au fost închise, iar adunările, conferințele și evenimentele religioase au fost interzise. Serviciile care nu sunt esențiale au fost temporar oprite. Alte măsuri au vizat transportul. Din 31 martie, țara e în stare de alarmă.

Zimbabwe a anunțat că începe testarea în masă

Zimbabwe a anunțat miercuri faptul că intenționează să pună în aplicare un plan de testare în masă, notează BBC. Până la finele lunii ar urma să fie testate cel puțin 33.000 de cazuri suspecte de coronavirus. Ministerul Sănătății a transmis că deja au fost testați 665 de oameni până marți.

Nick Mangwana, purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat că vor fi folosite aparatele de testare PCR, dar și un aparat de diagnosticare a tuberculozei, aprobat și pentru depistarea COVID-19.

Prioritate la testare vor avea persoanele cu simptome de răceală, pneumonie, febră, vârstnicii, cei care au condiții medicale preeexistente, cei care muncesc în această perioadă și personalul din guvern.

Până acum, această țară a raportat 18 cazuri de SARS-CoV-2.

Revoltă în Zimbabwe. Oamenii susțin că nu mai au nici măcar produse de bază

În Kenya, oamenii care ies în public fără măști vor fi arestați

Tot miercuri, șeful Poliției din Kenya a anunțat că de acum vor fi arestate persoanele care ies din case fără a purta măști de protecție. Inspectorul general Hillary Mutyambai a declarat că oamenilor li s-a dat suficient timp la dispoziție să-și achiziționeze măștile.

Ministerul Sănătății din această țară a transmis că oricine va fi văzut în public fără mască va fi amendat cu 20.000 de șilingi kenieni, adică 190 de dolari, sau va risca să stea șase luni după gratii. Instituția a pornit anterior mai multe campanii publice de informare despre cum trebuie purtate și îndepărtate măștile, astfel încât folosirea acestora chiar să fie eficientă. În plus, guvernul a solicitat mai multor firme să înceapă producția de măști.

Operatorii de transport public au solicitat deja guvernului să le dea măști, argumentând că acestea au un cost prea mare.

Epidemie de COVID-19 în Kenya. Oamenii strânși să primească ajutor au început să se încaiere

Blocare totală în Malawi din cauza epidemiei de coronavirus

Malawi instituie blocajul total din 18 aprilie până în 9 mai. Anunțul a fost făcut de Jappie Mhango, ministrul Sănătății.

În această perioadă, în afară de forțele de ordine, personalul din serviciile esențiale și angajații care asigură aprovizionarea cu produse de strictă necesitate, toți ceilalți oameni vor trebui să ceară permisiunea pentru a părăsi perimetrul locuințelor. Piețele vor fi deschise în intervalul 05.00 – 18.00.

Președintele țării, Peter Mutharika, a anunțat că măsurile vor fi prelungite și după 9 mai, dacă situația o va impune.

„Confruntarea cu acest coronavirus este o provocare și un război pentru toată lumea, de peste tot. Este, de asemenea, și un război costisitor”, a mai spus președintele.

Săptămâna trecută, Mutharika a anunțat că el și alți oficiali ai guvernului vor renunța la 10% din salarii în următoarele trei luni. Banii vor fi direcționați către eforturile de limitare a COVID-19.

Malawi a raportat până acum 16 îmbolnăviri cu coronavirus și două decese.

Președintele din Malawi donează 10% din salariu

Tanzania anulează evenimentele de Ziua Națională

Premierul Tanzaniei, Kassim Majaliwa, a anunțat că au fost anulate evenimentele dedicate Zilei Unirii. 26 aprilie este o dată foarte importantă acolo, fiind sărbătorită aparția statului prin unirea Zanzibarului cu Tanganika.

Suma de 500 de milioane de șilingi tanzanieni, destinată organizării evenimentelor, va fi direcționată către lupta țării cu epidemia, a mai anunțat șeful statului.

De asemenea, el a afirmat că școlile, liceele și universitățile vor rămâne închise atât timp cât va fi nevoie.

Recent, președintele John Magufuli a declarat că adunările în biserici și moschei nu au fost interzise încă, în ciuda izbucnirii epidemiei, pentru că acolo are loc „adevărata vindecare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`