Epidemia de coronavirus i-a tăiat aripile lui Vladimir Putin. Cum a ajuns președintele rus de la „situația e sub control” la „avem multe probleme” / Măsurile economice anunțate la Kremlin

Epidemia de coronavirus i-a tăiat aripile lui Vladimir Putin. Cum a ajuns președintele rus de la „situația e sub control” la „avem multe probleme” / Măsurile economice anunțate la Kremlin
Foto: Hepta - Sputnik / Alexei Druzhinin

Epidemia de coronavirus pare să-i dea tot mai mari bătăi de cap și președintelui rus Vladimir Putin. La o videoconferință de luni, acesta a susținut că Rusia are „multe probleme” și că „nu avem motive să lăsăm garda jos”. Cu nicio lună în urmă, el vorbea plin de încredere despre deciziile pe care guvernul le-a luat din timp pentru a face față epidemiei. Miercuri, liderul de la Kremlin a anunțat un nou pachet de măsuri în sprijinul economiei, afectată și ea de COVID-19, dar stimulentele financiare prezentate sunt cu mult mai mici decât necesarul. Cu un număr de infectări și decese în creștere, Vladimir Putin este tot mai criticat pentru modul în care a gestionat criza. Și există, totodată, serioase suspiciuni că cifrele raportate oficial sunt cele corecte.

Epidemie de coronavirus în Rusia. Vladimir Putin, tot mai pesimist

Liderii lumii lucrează și ei de acasă din cauza pandemiei de coronavirus, iar președintele rus Vladimir Putin nu face excepție. Luni, el a susținut o videoconferință din reședința sa, aflată în afara Moscovei, și a discutat cu mai mulți oficiali ai guvernului despre măsurile ce trebuie luate în sprijinul celor afectați de COVID-19. Întrunirea a fost neobișnuit de sobră, remarcă CNN.

Cu nici o lună înainte, Putin radia încredere vorbind despre răspunsul guvernului la criza tot mai gravă ce cuprindea întreaga planetă. I-a asigurat atunci pe ruși că situația este „sub control”, mulțumită măsurilor luate din timp. Mai târziu, Putin chiar făcea pe salvatorul, trimițând echipamente medicale pe aeroportul JFK din New York.

Lucrurile, însă, s-au schimbat. În conferința sa de luni, Vladimir Putin a făcut bilanțul unei situații tot mai grave.

„Avem multe probleme. Nu avem cu ce ne lăuda și nu există niciun motiv să lăsăm garda jos, pentru că, după cum spuneți dumneavoastră și specialiștii dumneavoastră, nu am atins încă vârful epidemiei”, a susținut Putin, în timpul videoconferinței.

Vladimir Putin, criticat pentru modul în care a gestionat criza COVID-19

Deși Rusia raportează mai puține cazuri decât Statele Unite sau țările europene cele mai afectate, numărul infectărilor cu COVID-19 a continuat să crească în ultimele zile. Luni, Rusia raporta un număr record de îmbolnăviri confirmate într-un interval de 24 de ore – 2.558.

Marți, recordul era deja depășit – 2.774. Iar Kremlinul este acuzat că ascunde cifrele reale ale pandemiei.

În acest context, Vladimir Putin este tot mai criticat pentru modul în care a gestionat criza.

„Unul dintre principalele subiecte de discuție astăzi e de ce Putin e aproape insensibil la criza coronavirsului. El doar s-a adresat națiunii de două ori, foarte scurt, a mers la spitalul din Kommunarka, unde sunt tratați pacienții de COVID-19, dar nu a oferit propria evaluare a situației, nici nu a propus vreun plan de acțiune. Doar s-a limitat la niște cuvinte generale și măsuri izolate. Niciun fel de emoție, ori empatie ori încercări de mobilizare”, a declarat Tatiana Stanovaya, de la Centrul științific Carnegie din Moscova.

Putin, a continuat ea, nu vrea să fie asociat cu măsurile dure sau nepopulare, lăsând aceste treburi în seama subordonaților. În timpul acestei crize declanșate de coronavirus, misiunea a picat mai ales pe umerii lui Sergey Sobyanin, primarul Moscovei.

De altfel, capitala Rusiei a fost cea mai lovită de epidemie și, pe 30 martie, a fost plasată în carantină. Oficial, Rusia are 21.102 cazuri de SARS-CoV-2, iar numărul deceselor a ajuns la 170. Circa jumătate dintre infectările raportate oficial – 11.513 – sunt numai în Moscova și 82 de locuitori au acestui oraș au murit.

Sobyanin și-a asumat rolul principal în ceea ce privește impunerea măsurilor de restricție, inclusiv introducerea unui controversat sistem digital de urmărire, menit să țină oamenii în case, mai precizează CNN.

Guvernul rus susține că au fost făcute până acum peste 1,4 milioane de teste pentru detectarea coronavirsului, dar medici din Moscova au început recent să pună diagnosticul de COVID-19 în funcție de radiografiile pulmonare, acuratețea testelor fiind pusă la îndoială.

În conferința de luni, Putin a spus că următoarele săptămâni sunt critice pentru a stabili măsura în care Rusia poate ține sub control răspândirea COVID-19. A mai spus că armata rusă „poate și trebuie să acționeze dacă e necesar”.

Iar următoarea perioadă mai e critică dintr-un motiv. Kremlinul încă se pregătește pentru un eveniment important – parada din 9 mai, ce marchează 75 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra armatei naziste. Evenimentul este un prilej pentru Putin să pozeze și pentru regimul de la Moscova să etaleze tehnica militară de care dispune. Dar răspândirea COVID-19 poate exploda în acea perioadă. Trei asociații de veterani au transmis deja o scrisoare deschisă prin care au cerut ca parada să fie amânată, precizează The Washignton Times.

Vladimir Putin a anunțat un pachet de măsuri în sprijinul economiei, afectată și ea de COVID-19

Miercuri, Vladimir Putin a anunțat un nou pachet de măsuri în sprijinul firmelor rusești afectate de epidemie, notează The Moscow Times. El a declarat că statul va plăti câte 12.130 de ruble, circa 160 de dolari, în lunile aprilie și mai, firmelor mici și mijlocii pentru fiecare salariat, condiția fiind ca acestea să-și păstreze 90% din forța de muncă. De asemenea, regiunile Rusiei vor primi încă 200 de miliarde de ruble, adică 2,7 miliarde de dolari, pentru a face față epidemiei de coronavirus. În plus, a mai anunțat Putin, companiile aeriene rusești vor primi încă un sprijin în valoare de peste 23 de miliarde de ruble.

În ciuda măsurilor anunțate, sprijinul acordat de statul rus rămâne unul modest, notează The Moscow Times.

Sofya Donets, economist la Renaissance Capital, estimează că programul anunțat miercuri crește cheltuielile guvernului cu susținerea

economiei la circa 1,5 – 2% din PIB. Prin comparație, în Statele Unite ajutorul dat mediului de afaceri ajunge la 10% din PIB. La fel și în alte state din Occident.

La rândul lui, Alexei Kudrin, șeful Curții de Conturi, a declarat luni că guvernul trebuie să vină cu un pachet de stimulente de cel puțin 7% din PIB pentru a salva economia – de peste patru ori mai mult decât este alocat acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:46 - Lasconi: S-a ajuns la un record istoric de împrumuturi. Ciolacii nu au de gând să oprească această risipă. Dacă îi lăsăm să câștige alegerile, de anul viitor vom avea cu toții taxe și prețuri și mai mari
18:41 - Doi români stabiliți în Italia au fost șocați de prețurile dintr-un supermarket de la noi: „E scump în România, ce să facem, ne descurcăm cum putem”
18:20 - O navă s-a ciocnit cu alte două vapoare în Portul Constanţa. Imagini cu momentul impactului (VIDEO)
18:15 - Elev din Reșița, arestat după ce și-a bătut un coleg. Nu e prima dată când are probleme cu legea
18:15 - Se reduce perioada în care șoferii vor putea circula pe Transalpina. Între ce ore vor avea voie șoferii să circule pe drum
18:05 - O explozie a distrus un bloc din Adjud. O persoană a fost salvată de sub dărâmături de pompieri
17:51 - Guran (PNL), despre legea care-l ajută pe Iohannis să candideze la Senat: „Dacă unei singure persoane i se încalcă un drept, trebuie dată o lege și pentru o singură persoană” (VIDEO)
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă