Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au acceptat principiul unui summit – însă data şi ordinea de zi se află în continuare în discuţie -, a anunţat miercuri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de agenţia rusă RIA Novosti.
Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a propus în ianuarie un summit care să fie consacrat, între altele, situaţiei din Libia.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa, într-un interviu acordat postului de radio RFI şi difuzat miercuri, ca summitul să aibă loc ”în următoaree zile” – prin videoconferinţă – în vederea susţinerii unui apel la un armistiţiu mondial.
Macron a precizat că doar Rusia mai urma să-şi dea unda verde summitului.
Protestele din Libia împotriva regimului Gaddafi au început pe 15 februarie 2011 și au devenit în scurt timp o revoltă la scară mare. Luptele au evoluat către un război civil, după ceConsiliul Național de Tranzițiea preluat conducerea în teritoriile controlate de revoluționari.
Încă de dinaintea pandemiei, conflictul din Libia, care a continuat nestingherit ani în şir, părea să nu mai suscite interesul opiniei publice fiind catalogat ca un război intern aproape de neînţeles şi de nerezolvat.
Dar odată intrat în al 10-lea an de existență, războiula arătat că încă poate produce tragedii cu impact special asupra politicilor globale.
Nu mai departe de marţi, 14 aprilie, Grupul insurgent condus de mareşalul Khalifa Haftar a lansat zeci de rachete spre capitala Libiei, Tripoli, ca ripostă la pierderea controlului asupra a două oraşe strategice, informează cotidianul Le Figaro.
Guvernul libian de uniune naţională, recunoscut de Naţiunile Unite, acuză grupul insurgent Armata Naţională Libiană, condus de Khalifa Haftar, că „vrea să se răzbune pentru înfrângere”.
Consiliul de Securitate al ONU(CSNU) este unul din principalele organe ale Națiunilor Unite, însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale. Rolul său, descris înCarta Națiunilor Unite, include stabilirea de operațiuni de menținere a păcii, instituirea de sancțiuni internaționale, precum și autorizația de acțiuni militare.
Consiliul poate „recomanda procedurile adecvate sau metodele de ajustare” în cazul în care stabilește că situația ar putea pune în pericol pacea și securitatea internațională.
Consiliului de Securitate are cinci membri permanenți cu putere de veto asupra oricărei rezoluții a Consiliului: SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie.