BOR, prima reacție la solicitarea B1.RO, după criticile președintelui Klaus Iohannis: „Acordul Patriarhiei cu MAI era până la ultima literă în consonanță cu reglementările stării de urgență”

BOR, prima reacție la solicitarea B1.RO, după criticile președintelui Klaus Iohannis:  Acordul Patriarhiei cu MAI era până la ultima literă în consonanță cu reglementările stării de urgență
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a oferit pentru B1.RO o primă reacție după ce președintele Klaus Iohannis a criticat protocolul încheiat între MAI și BOR.

Acesta a precizat că acordulPatriarhiei cu MAI era până la ultima literă în consonanță cu reglematările stării de urgență și a precizat că Biserica Ortodoxă a respectat și respectă în continuare toate reglementările asumate de autorități în contextul pandemiei:

„Acordul Patriarhiei Române cu MAIa fost un acord interinstituțional, oficial și public. Este firesc, în calitate de creștini și cetățeni care respectăm riguros Legea, săcerem în contextul celei mai mari Sărbători creștinecâteva lucruri esențiale care NU intrăîn conflict cu nimic din reglementările în vigoare.

Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei și îi ajutăconcret pe cei afectați. Pânăîn acest moment cu aproape 10 milioanede lei Acordul Patriarhiei cu MAI era în conținutul său, până la ultima literă, în consonanță cu reglematările stării de urgență în vigoare (valabile în spațiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc)”, a precizat Vasile Bănescu, într-un mesaj transmis la solicitarea B1.RO.

Acesta a subliniat că angajații MAI care vor pune în aplicare acest acord fac „un gest major de civilizație creștină”:

„Poliția Română nu ne asigură tuturor doar protecția și ordinea publică, ci făcea acum și un gest major de civilitate creștină, un gest de cordialitate civică pentru care toți cetățenii ortodocși ai acestei țări își exprimau tăcut recunoștința.

Suntem o țară și o societate edificate pe valorile culturale și spirituale ale creștinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creștinopată, nici creștinofobă.

A oferi, sub măsuri de protecție totalăși perfect legală, Paști și Lumina de Paști celor care le solicita și le primesc prin voluntari acreditați și corespunzător echipați (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simț, dublat acum atent și de fireasca grijă față de ceilalți, ne invităîn mod firesc săîl salutăm, nu săîl criticăm. Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace și bucurie în starea de recluziune și reflexivitate în care ne aflăm în acest an!”, este mesajul purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Klaus Iohannis solicităpremierului Orban și ministrului Vela să revină asupra acordului încheiat cu BOR pentru Paște

Reacția Bisericii Ortodoxe, vine după ce președintele Klaus Iohannis a solicitat premierului și ministrului de Interne să revină asupra acordului încheiat cu BOR pentru Paște.

„Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă.Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste.Așadar, peste câteva minute voi începe o ședință cu Premierul Orban, Ministrul Vela, alți miniștri și consilieri. În cadrul acestei ședințe voi solicita Premierului Orban și Ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul «Stați acasă!», care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare”, a declarat președinteleKlaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`